Ειδήσεις

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο ή IQOS: Ποια Είναι η Καλύτερη Επιλογή;


Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έκανε την εμφάνιση του το 2006 και έκτοτε, εκατομμύρια χρήστες βρήκαν τη λύση για τη διακοπή του καπνίσματος. Το 2014 μια νέα συσκευή θέρμανσης καπνού κυκλοφόρησε στην αγορά, το γνωστό σε όλους μας IQOS. Εάν ψάχνετε για εναλλακτικά προϊόντα καπνού σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε, και θα συγκρίνουμε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με το IQOS. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορές, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε επιλογής, ώστε να είστε σε θέση να διαλέξετε το ιδανικό για εσάς. Σημειώστε πως το βασικό σημείο μεταξύ τους είναι πως στα ecigs το vaping πραγματοποιείται με τα ατμιστικά υγρά, ενώ στη συσκευή θέρμανσης χρησιμοποιείται θερμαινόμενος καπνός.

Τι Είναι το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο;

Ας γνωρίσουμε σε πρώτο στάδιο, τι είναι και πως λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να αποτυπώσετε μια πρώτη εικόνα. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία διαθέτει μια δεξαμενή υγρού. Εκεί, τοποθετείται το υγρό αναπλήρωσης όπου και θερμαίνεται.

Ιστορία και ανάπτυξη της τεχνολογίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Το ecig έγινε ευρέως γνωστό εδώ και μια εικοσαετία περίπου. Δημιουργήθηκε από τον Hon Lik, έναν κινέζο φαρμακοποιό. Σαφώς και η πρώτη συσκευή ήταν αρκετά διαφορετική σε σχέση με αυτές που κυκλοφορούν σήμερα. Πλέον, θα ανακαλύψετε διαφορετικούς τύπους ηλεκτρονικών τσιγάρων με εξελιγμένη τεχνολογία. Παίρνοντας για παράδειγμα τα ModBoxes, με αυτά μπορείτε να εξατομικεύσετε την εμπειρία ατμίσματος, μιας που σας παρέχουν τη δυνατότητα να επέμβετε σε τροποποίηση της λειτουργίας τους.

Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο: Μηχανισμός και τεχνολογία

Ο μηχανισμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι τόσο πολύπλοκος όσο πολλοί μπορεί ίσως να θεωρούν. Όπως όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές, έτσι και αυτή λειτουργεί με ρεύμα, και αυτό σημαίνει πως η μπαταρία του πρέπει να φορτίζεται. Επίσης, διαθέτει ένα στόμιο από όπου εξάγεται ο ατμός που παράγεται κατά τη θέρμανση του eliquid. Σε πολλά μοντέλα, η αντίσταση αντικαθίσταται αναλόγως της χρήσης της. Με απλά λόγια, χρησιμοποιούνται υγρά αναπλήρωσης που είτε είναι τοποθετημένα σε ειδικές κάψουλες είτε σε μπουκαλάκια.

Τι Είναι το IQOS;

Το IQOS ανήκει σε μια από τις κατηγορίες συσκευών θέρμανσης καπνού, ενώ και σε αυτή την περίπτωση η συσκευή λειτουργεί με ρεύμα. Σχεδιαστικά διαθέτει μια υποδοχή όπου τοποθετείται ένα τσιγάρο ειδικού τύπου, το οποίο θερμαίνεται χωρίς να καίγεται. Η αίσθηση όταν το χρησιμοποιείτε μοιάζει αρκετά με το κοινό τσιγάρο.

Ιστορία και ανάπτυξη της τεχνολογίας του IQOS

To 2008,η PhilipMorrisInternational ξεκίνησε να ερευνά εναλλακτικούς τρόπους για τη διακοπή του καπνίσματος. Κατάφερε να κατασκευάσει το πρώτο IQOS και να το προωθήσει στους καταναλωτές εδώ και τα τελευταία 10 χρόνια. Ήταν η πρωτοπόρος στον τομέα της, ενώ ακολούθησαν και άλλοι κατασκευαστές το παράδειγμα της. Τεχνολογικά έχει εξελιχθεί από την πρώτη μορφή του, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την βελτιστοποίηση του.

Πώς λειτουργεί το IQOS: Μηχανισμός και τεχνολογία θέρμανσης καπνού

Αναρωτιέστε πως λειτουργεί; Με την φόρτιση της μπαταρίας η συσκευή ενεργοποιείται με την χρήση ενός κουμπιού. Το τσιγάρο ειδικού τύπου που θα το βρείτε με το όνομα heets, τοποθετείται στην υποδοχή και αρχίζει να θερμαίνεται. Δεν παράγεται στάχτη και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την καθαρίζετε με το ξεχωριστό βουρτσάκι που περιέχεται στο πακέτο, όταν το προμηθευτείτε.

Σύγκριση Ηλεκτρονικού Τσιγάρου και IQOS

Προτού προχωρήσουμε στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε ηλεκτρονικής συσκευής, θα τα συγκρίνουμε για να δείτε τις βασικές διαφορές τους:

Βασικές διαφορές στον τρόπο λειτουργίας

Ο τρόπος λειτουργίας διαφέρει σημαντικά, επειδή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μιλάμε για άτμισμα, ενώ στο IQOS η διαδικασία μοιάζει με το κάπνισμα. Στη πρώτη περίπτωση έχουμε θέρμανση ενός υγρού αναπλήρωσης, ενώ στη δεύτερη γίνεται η θέρμανση των Heets.

Διαφορές στη χρήση και την εμπειρία του χρήστη

Η κύρια διαφορά στην χρήση είναι πως στο ecigεπιλέγετε μέσα από μια τεράστια γκάμα eliquids, ενώ στο IQOS υπάρχει συγκεκριμένη επιλογή των τσιγάρων ειδικού τύπου. Έτσι, η όλη εμπειρία του χρήστη αλλάζει χάρη σε αυτή την παράμετρο.

Οικονομικές διαφορές: Κόστος αγοράς και συντήρησης

Στην αγορά μπορείτε να προμηθευτείτε ηλεκτρονικά τσιγάρα που ξεκινούν από 7-8 ευρώ, αναφερόμενοι στα disposables και μπορεί να φτάσουν έως και τα 100+, αναλόγως του μοντέλου. Από την άλλη, το IQOS θα το βρείτε από τα 20 ευρώ, ενώ οι πιο εξελιγμένες συσκευές κοστίζουν γύρω στα 120 ευρώ. Η συντήρηση μεταξύ των δύο υποκατάστατων καπνού είναι παρεμφερή, αν και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο η προμήθεια των αναλώσιμων είναι πιο συχνή, όταν πχ. Χρειάζεστε αντικατάσταση των αντιστάσεων.

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μεταξύ του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του IQOS; Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά:

Πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Είναι μια οικονομική λύση, εφόσον επιλέξετε κάποιο από τα πιο προσιτά μοντέλα. Τα VapePensή τα Cigalikes, είναι μια λύσηγια όλους όσους θέλουν ποιότητα σε συνδυασμό με ποικιλία υγρών αναπλήρωσης, τα οποία θα βρείτε σε απίστευτα ελκυστικές γεύσεις στο ηλεκτρονικό κατάστημα της alterego. Τα disposables είναι ιδανικά για εκείνους που επιθυμούν να ατμίζουν κατά περίσταση.

Μειονεκτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Κάποια μοντέλα, όπως τα ModBoxesείναι πιο πολύπλοκα στην χρήση, και χρειάζεται κάποια πείρα, ώστε να τα χρησιμοποιήσετε. Επίσης, μερικοί τύποι ecigs απαιτούν προμήθεια αναλώσιμων, όπως αντιστάσεις μετά την πάροδο πχ. 7 -14 ημερών.

Πλεονεκτήματα του IQOS

Το IQOS είναι κομψό, εύχρηστο και βολικό στην χρήση. Είναι η τέλεια επιλογή για πρώην καπνιστές, επειδή παράγεται καπνός. Μπορεί να μην υπάρχει η καύση του, αλλά η αίσθηση παραμένει ίδια. Δεν χρειάζεται επιπλέον ανταλλακτικά προς αντικατάσταση. Με το πάτημα ενός κουμπιού η συσκευή ξεκινά τη λειτουργία της άμεσα.

Μειονεκτήματα του IQOS

Η μειωμένη επιλογή γεύσεων στα Heets δεν συγκρίνεται με την ποικιλία των eliquids. Toαρχικό κόστος προμήθειας είναι υψηλό, αν θέλετε να ξεκινήσετε με ένα πιο εξελιγμένο μοντέλο. Τέλος, η μπαταρία του έχει μικρότερη διάρκεια και συνήθως μετά τα 15+ Ηeets χρειάζεται φόρτιση.

Προσωπικές Προτιμήσεις και Τρόπος Ζωής

Η επιλογή μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και IQOS επηρεάζει τον τρόπο ζωής των χρηστών. Πως γίνεται αυτό, όμως; Οι ατμιστές που ζητούν εναλλαγές στις γεύσεις των υγρών αναπλήρωσης, μπορεί να δημιουργούν διαφορετικές ατμιστικές εμπειρίες. Μπορούν ακόμα και να τα κατασκευάζουν σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, όπως συμβαίνει με τα DIYeliquids. Οι χρήστες του IQOS, το θεωρούν αγαπημένο όπλο στη μάχη κατά του καπνίσματος. Με την προμήθεια των Heets και την απλή τοποθέτηση τους στη συσκευή, τα πράγματα γίνονται απλοικά. Μπορούν να τα βρούνε παντού, σε περίπτερα, διαδίκτυο και φυσικά καταστήματα. Αντιθέτως, οι vapers μπορεί να χρειαστεί να παραγγείλουν το αγαπημένο τους υγρό, και έτσι καλό είναι να έχουν προνοήσει εκ των προτέρων. Φυσικά, αυτό ισχύει για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Εάν ψάχνετε μια λύση μακριά από προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη, τότε το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα σας καλύψει. Στο εμπόριο κυκλοφορούν eliquids με 0% περιεκτικότητα. Θέλετε να βιώνετε την εμπειρία του καπνίσματος, χωρίς τις βλαβερές συνέπειες του κοινού τσιγάρου; Τότε, με το IQOS η μετάβαση θα γίνει τόσο εύκολη όσο ποτέ!

Συμπεράσματα και Προτάσεις

Παραπάνω είδαμε τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τι το IQOS. Είτε αναφερόμαστε για άτμισμα είτε για συσκευές θέρμανσης καπνού, η επιλογή είναι καθαρά προσωπική σας υπόθεση. Ξεχωρίσαμε τα βασικά σημεία μεταξύ τους, όπου στα ecig έχουμε θέρμανση και παραγωγή ατμού, ενώ στο IQOS έχουμε τη θέρμανση καπνού χωρίς την καύση του.

Όσοι επιθυμούν τη διακοπή του καπνίσματος, χωρίς να είναι δέσμιοι της επιλογής τους, τότε το ecig είναι η καλύτερη λύση. Εάν θεωρείτε πως έχετε την ανάγκη να καπνίζετε, για ψυχολογικούς λόγους είτε εξαιτίας του εθισμού στη νικοτίνη, το IQOS θα σας βοηθήσει σε αυτή τη μετάβαση. Όποιο και αν διαλέξετε στο τέλος, το μέλλον των υποκατάστατων καπνού φαντάζει ευοίωνο χάρη στις συνεχείς μελέτες, και έρευνες γύρω από την εξέλιξη του. Αναμένουμε τη βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών τους, μεγαλύτερη διάρκεια στη μπαταρία τους και γιατί όχι ένα νέο σχεδιασμό στο στυλ τους!

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ
Επόμενο άρθρο Φεστιβάλ Πάου 2024 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας