Ειδήσεις

Ιερά Μνήμη της πυρφόρου εις ουρανούς αναβάσεως του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου


Τη μνήμη του Αγίου Προφήτου Ηλία του Θεσβίτου τιμά σήμερα, 20 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. Ως εκ τούτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Τ.Κ. Ριζοβουνίου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σχέση του Προφήτου Ηλία με τον Θεό, όπως αυτή αποτυπώνεται στις θαυμαστές αποκαλύψεις και τις δοκιμασίες του Θεού προς τον Προφήτη Του, με αποτέλεσμα ο Ηλίας να αναδειχθεί «φλογερός» άνθρωπος και στα θαυμαστά γεγονότα της δράσης του όπως αυτά αναφέρονται στο βιβλίο Γ΄ και Δ΄ Βασιλειών της Παλαιάς Διαθήκης.
Έκανε αναφορά στο αποστολικό ανάγνωσμα από την Καθολική Επιστολή Ιακώβου για τον μέγα προφήτη Ηλία, τον προφήτη του «όντως θείου φωτός», του οποίου τη μνήμη και την πυρφόρο ανάβασή του προς το Θεό των φώτων εορτάζει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία.
Πρόδρομος της πρώτης, αλλά και δευτέρας ελεύσεως του Χριστού μας, αποτελεί κορυφή των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, ξεχωριστή μορφή για την ιστορία και τη ζωή της Εκκλησίας, ήταν κατά της ειδωλολατρίας, προσωπικότητα μαρτυρίας ένθεης ζωής, πριν και κατά τη διάρκεια της επιγείου παρουσίας του Χριστού, αλλά και μετά από αυτήν. Είναι ο προφήτης που ενώνει στο έργο του όλες τις φάσεις του σχεδίου της σωτηρίας μας, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ως εικονίζων την υπέρβαση του χρόνου, ως εικονίζων τον «χθες και σήμερον και εις τους αιώνας», τύπος του «πάλαι ποτέ, του «νυν» και «αεί» Ιησού Χριστού.

 

Προηγούμενο άρθρο Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης κηρύχθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Πρωτοποριακή συνεργασία Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Ομογένειας και Οργανισμών των ΗΠΑ