Η εν Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία πανηγυρίζει το Σάββατο της Διακαινησίμου 8 και την Κυριακή του Αντίπασχα (της ψηλαφήσεως του Αγίου Αποστόλου Θωμά) 9 Μαΐου τον άγιο και ένδοξο οσιομάρτυρα Νικόλαο τον εν Βουναίνοις, στον τόπο που ασκήτευσε, μαρτύρησε και ευρίσκεται ο τάφος Του, προστάτη της νεολαίας της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ο οποίος συγκαταλέγεται στη χορεία των τοπικών μας Αγίων.
Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα των λατρευτικών Συνάξεων στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου στα Βούναινα έχει καταρτιστεί ως εξής:
Σάββατο της Διακαινησίμου 8Μαΐου
Ώρα 6:30΄μ.μ.Ακολουθία του Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητρο-πολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτουκαι συγχοροστατούντος του Σεβα-σμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου.
Προ της απολύσεως, θα πραγματοποιηθεί ηλιτάνευσις του ιερού λειψάνου και της εικόνος του Αγίου και αρτοκλασία.
Κυριακή του Αντίπασχα (της ψηλαφήσεως του Αγίου Αποστόλου Θωμά) 9 Μαΐου
Ώρα 7:00΄π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και ΘείαΛειτουργία προεξάρχοντος του Σεβα-σμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου.
Ώρα 6:30΄μ.μ.Μεθέορτος ακολουθία του Εσπερινού μετά του Παρακλητικού Κανόνος και των Εγκωμίων του Αγίου.
Ο βίος του Αγίου
Ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουναίνοις, καταγόταν από τα μέρη της Ανατολής (μάλλον Καππαδοκία). Ο αυτοκράτωρ Λέων Στ΄ ο Σοφός (886-912) εξετίμησε τα ιδιαίτερα χαρίσματά του, τον ανεκήρυξε Δούκα και τον διώρισε ως αρχηγό του αυτοκρατορικού αποσπάσματος της Λαρίσης. Επιδρομή βαρβάρων εστάθη αφορμή να καταφύγει στα βουνά του Τυρνάβου και κατόπιν των Βουναίνων, όπου, αφού έζησε για κάποιο χρονικό διάστημα ως ασκητής, έλαβε το μαρτυρικό τέλος στον κορμό μιας δρυός. Ήταν 9 Μαΐου του 902 μ.Χ.