Ειδήσεις

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ τίμησε τη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη


Τη μνήμη του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη, τίμησε το περασμένο Σάββατο η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας, με μια λιτή και σεμνή εκδήλωση που οργάνωσε στο Παλιοζωγλόπι16 χρόνια από το θάνατο του καπετάν Γιώτη.

Παρά τις δυσκολίες πρόσβασης στην περιοχή, αφού μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη, δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και όχι μόνο, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν τη μνήμη του συντρόφου Χαρίλαου με την παρουσία τους στον τόπο που έχει ταφεί.

Σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Κώστα Καραμαγκιόλα, μέλος της ΤΕ Καρδίτσας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το ανακατασκευασμένο σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη που λειτουργεί ως μουσείο, ήταν ανοιχτό και προσβάσιμο στους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έφτασαν με πεζοπορία στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη, στον Άη Λια, όπου κατατέθηκαν λουλούδια.

Από το ΚΚΕ λουλούδια κατέθεσε η Χριστίνα Μπεκιάρη, Γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας του Κόμματος και από την ΚΝΕ η Μελίνα Μπακαλάκου, μέλος του ΤΣ Καρδίτσας της Οργάνωσης. Από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κατέθεσε λουλούδια ο πρόεδρος του παραρτήματος Καρδίτσας Σωτήρης Στουρνάρας.

Στην ομιλία του, ο Κ. Καραμαγκιόλας σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Πέρασαν 16 χρόνια από την μέρα που το Κόμμα μας και χιλιάδες αγωνιστές αποχαιρετούσαμε τον καπετάν Γιώτη.

Ανταμώσαμε σήμερα εδώ στον Άη Λια να τιμήσουμε τη μνήμη του σ. Χαρίλαου. Να του θυμίσουμε πως και αν έφυγαν οι ζευγάδες, η σπορά μένει. Το λάβαρο που μας παρέδωσε το κρατάμε ψηλά. Το ΚΚΕ, με τα γνωστά σύμβολά του, τη μαρξιστική – λενινιστική ιδεολογία, το Πρόγραμμα και τις αρχές του είναι εδώ.

Όλη η ζωή του σ. Χαρίλαου ήταν συνυφασμένη με την ιστορική πορεία του Κόμματος, από μαθητής ΟΚΝίτης μέχρι και Γενικός Γραμματέας της ΚΕ. Ταυτίζεται με τις μεγαλύτερες στιγμές του λαϊκού μας κινήματος: Με τον αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, με την ηρωική πάλη του λαού κατά των Εγγλέζων και της ντόπιας αστικής τάξης τον Δεκέμβρη του ’44, με την ένδοξη δράση του ΔΣΕ. Ταυτίζεται με την ιστορία των διώξεων, των φυλακίσεων, των εκτελεστικών αποσπασμάτων, που οδηγήθηκαν χιλιάδες άξια τέκνα του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΔΣΕ.

Πάλεψε αταλάντευτα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που σημάδεψαν μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα. Άξια αναφοράς και διάδοσης σε όλους τους νέους κομμουνιστές -πέρα από τη δράση και την προσφορά του- ήταν η κομμουνιστική σεμνότητα που ανέδειξε τις αρετές του και τον καταξίωσε σαν στέλεχος του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Η ζωή του και οι πράξεις του ανέδειξαν την αστείρευτη λαϊκή δύναμη και πρωτοβουλία. Επιβεβαιώθηκε πως όταν ο λαός αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, μπορεί να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να παλέψει και να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν. Να γιατί σήμερα αποτελεί παράδειγμα για όλους εμάς.

Ήταν καθοριστική η συμβολή του στη λεγόμενη πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ το 1990, καθώς και στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, τότε που επιχειρήθηκε η μεγάλη έφοδος για τη διάχυση του ΚΚΕ στον τότε Συνασπισμό. Υπερασπίστηκε την προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος, ήξερε ότι το πισωγύρισμα θα είναι προσωρινό. Είχε βαθύτατη πεποίθηση ότι ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Είχε βαθιά πίστη στην εργατική τάξη της χώρας μας και συνολικά στον ελληνικό λαό.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν γέννημα του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ και οι ηρωικοί αγώνες του τον ανέδειξαν σε ηγέτη που τον εκτιμούν όχι μόνο οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, αλλά πολλοί εργαζόμενοι, λαϊκοί άνθρωποι που δεν ταυτίζονται με την ιδεολογία του Κόμματος μας. Υπήρξε λαϊκός ηγέτης γιατί ήταν κομμουνιστής. Τον χαρακτήριζε η σεμνότητα, η ανιδιοτέλεια. Σταθερός και ασυμβίβαστος επαναστάτης, φλογερός πατριώτης αλλά και αλύγιστος διεθνιστής. Πέρασε μια ζωή δύσκολη σε βουνά, σε φυλακές, σε εξορίες, στην παρανομία, πέρασε πολλές φορές ξυστά από τον θάνατο αλλά δεν κουράστηκε ποτέ. Είμαστε βέβαιοι πως αν μπορούσε πάλι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσε».

ΠΗΓΗ: 902.gr

 

Προηγούμενο άρθρο Σοφάδες: Αρνητικά τα rapid tests της Δευτέρας – Την Πέμπτη 27/5 νέοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική σύσκεψη του Νομαρχιακού Τμήματος Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ