Ειδήσεις

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού


Με την παρουσία ισχυρών δυνάμεων καταστολής, (φανερών και κρυφών)  που είχαν καταλάβει τους δρόμους της Καρδίτσας γύρω από το κέντρο της πόλης, χωρίς ανακοίνωση συγκεκριμένου προγράμματος και με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την τηλεοπτική εμφάνισή του, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καθησυχάσει την πληγωμένη από τον ΙΑΝΟ  Καρδίτσα, ξαναπαίζοντας το έργο για την αποκατάσταση των ζημιών και τις παροχές της κυβέρνησης. Έτσι  σε ένα      «στεγανοποιημένο» από τυχόν διαφωνίες ακροατήριο κομματικών παραγόντων της ΝΔ, περιφερειάρχη και δημάρχων, ξαναυποσχέθηκε τα υποσχεθέντα.

‘Αρνήθηκε ωστόσο να συναντήσει εκπροσώπους των διοικήσεων  των αγωνιζόμενων για την επιβίωσή τους αγροτών και επαγγελματιών, παρά την προγραμματισμένη συνάντηση τους.  Μάλιστα το υπόμνημα με τα αιτήματά τους το δέχτηκε «εν κινήσει» στον πεζόδρομο, παραπέμποντας στο μέλλον τη συνάντηση στο αρμόδιο Υπουργείο.

Ταυτόχρονα πανίσχυρες δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν να κάνουν προσαγωγές γνωστών συνδικαλιστών αγροτών και επαγγελματιών, που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν λύση στα προβλήματά τους.

Για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός αφού  κινήθηκε στην γνωστή προπαγάνδα «περί ακραίων φαινομένων», έκανε το άσπρο μαύρο, παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα για τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο λαός της πόλης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη. Αναφέρθηκε στα «έργα» της κυβέρνησης, πολλά από τα οποία έγιναν κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος.

Πάρα την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την αγανάκτηση του λαού της περιοχή μας με φιέστες και εξαγγελίες, η πραγματικότητα μιλά από μόνη της. Οι  βροχές του Δεκέμβρη και του Γενάρη ξεσκέπασαν το φιάσκο των όποιων μικροέργων έγιναν. Έτσι περιοχές όπως Μαγούλα, Μαραθέα, Μακρυχώρι, Κοσκινά, Ορφανά, Φύλλο, Λεύκη, Πέτρινο, Λεοντάρι κλπ. είναι οι ίδιες που πλημμύρισαν πάλι και θα ξαναπλημμυρίσουν και στην επόμενη μικρή ή μεγαλύτερη μπόρα, αφού τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε. Και εκεί που έγιναν “άρον – άρον” κάποια μικροέργα για επικοινωνιακούς λόγους, τα νερά απείλησαν να τα παρασύρουν (Μπαλάνος Μουζακίου) ή τα παρέσυραν κιόλας (δρόμος Μονή Σπηλιάς – λίμνη Στεφανιάδας). Σε περιοχές που οι καταστροφές είναι σημαντικές, όπως στο Παλαιοζωγλόπι, στον Αμάραντο, στην Πεζούλα, στην Καρίτσα, στο Λεοντίτο, στο Πετρωτό, στην Οξυά και αλλού, οι ζημιές από κατολισθήσεις συνεχίζονται και οι κίνδυνοι για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους παραμένουν.

Όσο αναφορά τις αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις τα στοιχεία είναι αμείλικτα 5 μήνες μετά, αφού μόλις το 50% των επιχειρήσεων έχουν λάβει το 20% της καταστροφής τους. Ενώ για τις αποζημιώσεις στις κατοικίες ,τα ψίχουλα που δόθηκαν δεν έχουν καλύψει την συνολική ζημία των νοικοκυριών, αφού ακόμα και σήμερα υπάρχουν οικογένειες που μένουν κάτω από άθλιες συνθήκες, όπως πχ ο συμπολίτης μας που πριν από λίγες μέρες πήγε να καεί ζωντανός στην μισογκρεμισμένη κατοικία του στην συνοικία των Καμινάδων.

Για τους αγρότες και παρά τις υποσχέσεις για  αποζημιώσεις στο 100%, τα ίδια τα στοιχεία και οι διαμαρτυρίες των αγροτοκτηνοτρόφων τους διαψεύδουν, αφού ούτε στο 100% της ζημιάς είναι, ούτε δίκαιες είναι για αρκετές περιπτώσεις. Ταυτόχρονα χιλιάδες στρέμματα-λίγους μήνες πριν την  καλλιεργητική περίοδο-κινδυνεύουν να μείνουν ερημοποιημένα καθώς το αρδευτικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο και μέχρι σήμερα δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα ανακατασκευής του.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συνειδητά πέρασε στα «ψιλά» τις μεγάλες ελλείψεις στο νοσοκομείο. Καμιά αναφορά για το Κ.Υ. Μουζακίου που κατέρρευσε και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για την ανέγερση του σε άλλο σημείο. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας. Αλλά και για τις συνέπειες της πανδημίας, που τις κυβερνητικές ευθύνες για την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα και οι οικογένειες τους με τη ζωή και την υγεία τους , ο πρωθυπουργός τις απέδωσε στην ατομική ευθύνη ζητώντας από τους δημάρχους να συμβάλουν στην εφαρμογή της κυβερνητικής προπαγάνδας «περί ατομικής ευθύνης». Ταυτόχρονα κάνει πως δε βλέπει τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, τον χαμό που γίνεται στους εργασιακούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς.

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ εκτιμάει πως στην επομένη μπόρα θα συζητάμε πάλι για καταστροφές με αιτία «τα ακραία καιρικά φαινόμενα», αφού από την ομιλία του πρωθυπουργού και τις διάφορες παρεμβάσεις για αντιπλημμυρικά έργα, φαίνεται πως αντιπλημμυρικά εννοούν το καθάρισμα κάποιων ποταμών και ρεμάτων . Κουβέντα δεν ακούστηκε για τον Αχελώο, το φράγμα Μουζακίου κλπ.  Όσο για τις πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% όλων των ζημιών που με τυμπανοκρουσίες είχαν υποσχεθεί τον Οκτωβρη, τώρα λένε πως δεν είναι εφικτό να δοθούν γιατί δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες! Επιτρέπουν όμως οι συνθήκες το μπούκωμα με εκατοντάδες εκατομμύρια στα μεγάλα ΜΜΕ, τις αεροπορικές εταιρείες, τους εφοπλιστές και γενικά στα μεγάλα συμφέροντα.

Βέβαια ο κ Πρωθυπουργός με το κλιμάκιό του πριν έρθει στην πόλη μας πέρασε από τα Τρίκαλα να διαφημίσει το έργο μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας Πρόκειται για τον πληρωμένο από το λαό,  πολύπαθο Ε65. Έργο που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι χρηματοδοτήθηκαν και χρηματοδοτούνται αδρά για την κατασκευή και την εκμετάλλευσή του.

Δεν μπορεί επομένως να κρυφτεί και για άλλη μια φορά το γεγονός  πως η «πυξίδα» της κυβέρνησή  «κινείται με βάση τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και  κόντρα  στις λαϊκές ανάγκες

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί τον καρδιτσιώτικο λαό να  βγάλει  συνολικότερα συμπεράσματα για τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και μην έχει αυταπάτες.

Να συνεχίσει να ακολουθει  τον ίδιο αγωνιστικό προσανατολισμό, επιλογή με την οποία -όπως έχει  αποδειχθεί- μπορεί να αποσπά κάποιες κατακτήσεις.

Να συνειδητοποιήσει πως τα όποια χρήματα  δόθηκαν, αν και είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, δόθηκαν κάτω από την οργανωμένη και συλλογική διεκδίκησή του και όχι από φιλευσπλαχνία της Κυβέρνησης.

Να μην εφησυχάσει και να μην πειστεί από  τις προσπάθειες της ΝΔ και της κυβέρνησής  πως « όλα βαίνουν καλώς», αφού πλέον πολύ καλά γνωρίζει πως πνίγηκε ένας νομός εξαιτίας της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων και  των παραλήψεων της κυβέρνησης και των φιλοκυβερνητικών παραγόντων της τοπικής διοίκησης.

Να διεκδικήσει αγωνιστικά  ό,τι δικαιούται, ό,τι τον ανήκει.

Αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, εργάτες, συνταξιούχοι, νεολαία, σε κοινή συμμαχία  να παλέψουν για ανατροπή αυτής της πολιτικής που ταΐζει τους μεγάλους στύβοντας κυριολεκτικά το λαό.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δημοπρατείται άμεσα το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων
Επόμενο άρθρο Αρνητικά και τα 253 rapid tests που έγιναν στην Καρδίτσα