Ειδήσεις

Η πρώτη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Καρδίτσας για τη νέα σχολική χρονιά


Η πρώτη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Καρδίτσας (Τρίτη 1/10 στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο) για τη νέα σχολική χρονιά, διεξάγεται σε μια χρονική στιγμή που έχουν διαμορφωθεί οι χειρότεροι όροι για τον λαό στην περιοχή μας.

Οι πολεμικοί κίνδυνοι αυξάνονται, η ακρίβεια διογκώνεται και η φτωχοποίηση εξαπλώνεται ενώ η κυβέρνηση με την πολιτική της προσπαθεί να διαλύσει κάθε δικαίωμα στις ζωές μας..

Σ’ αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται και η επίθεση στην εκπαίδευση. Το ΥΠΑΙΘΑ έδειξε τις άγριες διαθέσεις του από  το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς με τις πολυάριθμες συγχωνεύσεις σε όλη την Ελλάδα. Τμήματα συγχωνεύονται, σχολεία κλείνουν, ειδικότητες καταργούνται και οι μαθητές στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες σε ακατάλληλα κτήρια. Άλλοι αναγκάζονται να μετακινηθούν χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους.

Από μια για τους μαθητές επιφυλάσσει ένα σωρό φραγμούς και διακρίσεις χτυπώντας το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Από την άλλη το σύστημα θέλει τους εκπαιδευτικούς «σκυφτούς» χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Βασικό εργαλείο γι’ αυτή την επίθεση είναι η αξιολόγηση ως μοχλός χειραγώγησης, τρομοκράτησης και κατηγοριοποίησης εκπαιδευτικών και σχολείων. Έχουμε δει τη δραματική αλλαγή που έχει φέρει η προσπάθεια εφαρμογής της στο εργασιακό και σχολικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια από το ΥΠΑΙΘΑ.

Η νέα χρονιά επίσης ξεκίνησε με με δεκάδες χιλιάδες -για άλλη μια χρονιά- ελαστικά εργαζόμενους με πετσοκομμένα δικαιώματα. Με την τηλεκπαίδευση να γίνεται κανονικότητα τώρα και σε απομακρυσμένες περιοχές και με το “ψηφιακό φροντιστήριο”, δηλαδή με σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς. Με οδηγίες για διάφορες «ηλεκτρονικές πλατφόρμες»(stop-bullying,e-parents κλπ) που «δείχνουν» τον εκπαιδευτικό ως υπεύθυνο για τα κάθε λογής στραβά ενώ ταυτόχρονα τα παραπάνω δημιουργούν νέα δυσμενή κατάσταση και ανοίγουν ρωγμές στη σχέση εκπαιδευτικών – γονέων.

Την ίδια στιγμή οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε να επιβιώσουμε με τους πενιχρούς μισθούς μας απέναντι στην ακρίβεια, τα απλησίαστα ενοίκια και τους υπέρογκους λογαριασμούς. Πολλοί συνάδελφοί μας αναπληρωτές με μια βαλίτσα στο χέρι γυρνούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα το σύστημα και η κυβέρνηση σέρνει στα πειθαρχικά όποιον αντιστέκεται με λόγο και με πράξη στη βαρβαρότητα που σερβίρει! Μπαράζ συνδικαλιστικών διώξεων που ξεκίνησαν από τον Πειραιά και τώρα επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα (Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, κ.α.) προσπαθώντας να κάμψουν το ηθικό όσων αντιστέκονται στην αξιολόγηση!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μπροστά στη νέα χρονιά να οργανωθούμε, να συγκροτήσουμε τις αντιστάσεις μας. Να παλέψουμε για να σπάσει η μοιρολατρία του «δεν γίνεται τίποτα», ότι «δε μπορούμε να νικήσουμε». Να σπάσει η ανάθεση που καλλιεργείται. Εκεί βρίσκεται η προοπτική μας για να διεκδικήσουμε καλύτερη ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα (κατανομή μαθητών στα σχολεία της πόλης μας, τοποθετήσεις του ΠΥΣΔΕ κλπ) που μπορεί και να πρέπει να θέσει κάθε συνάδελφος μόνιμος ή αναπληρωτής πρέπει να τα συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για οργανωμένη και συλλογική στάση. Να πάρουμε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και διεκδίκησης.

Να είμαστε παρόντες στη Γενική συνέλευση. Με τη συμμετοχή μας δυναμώνουμε το σωματείο.

Στις 5/10 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Γ.Σ. Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, όπου οι αποφάσεις-προτάσεις της Γενικής μας Συνέλευσης θα μεταφερθούν και εκεί.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθησαν 8 άτομα στη Θεσσαλία για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο 8ο πρωτάθλημα μεταξύ των συλλόγων αγωνιστικού τάβλι Ελλάδος