Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί ενεργειακά – Ο Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Κρίσης Νίκος Ράπτης στο Ηχόραμα 100,8


Σε υπογραφή του Καταστατικού της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΚΠΠΕΘ) προχώρησαν, μέσα στον Αύγουστο, είκοσι έξι ΟΤΑ, ΔΕΥΑ και Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων από τη Λάρισα, τη Μαγνησία, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τις Σποράδες. Έτσι, η Θεσσαλία γίνεται η πρώτη Περιφέρεια που συμμετέχει στο Πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που έχει σκοπό να ελαφρύνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για εκατοντάδες φορείς και χιλιάδες ευάλωτους πολίτες.

Επίσης, σε Σώμα συγκροτήθηκε η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΚΠΠΕΘ), η πρώτη Περιφερειακή Ενεργειακή Κοινότητα που ιδρύεται πανελλαδικά, σύμφωνα με το πλαίσιο του Νόμου 5106/2024 (Πρόγραμμα «Απόλλων»).

Πρώτος Πρόεδρος της ΕΚΠΠΕΘ εκλέχθηκε ομόφωνα ο αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής, Κρίσης, Νίκος Ράπτης, με αντιπρόεδρο τον δήμαρχο Κιλελέρ, Θανάση Νασιακόπουλο, γραμματέα τον αντιπρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), Κώστα Αργυρόπουλο, και ταμία τον δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτη Νάνο. Μέλος του ΔΣ εκλέχθηκε, επίσης, ο προτεινόμενος από τον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, Βασίλης Γιαννάκος.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα να γίνουν σύντομα, έως το τέλος του 2024, αλλαγές στη λειτουργία της ΕΚΠΠΕΘ, ώστε να εκπροσωπούνται στη διοίκησή της όλες οι περιφερειακές ενότητες και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και όλοι οι δικαιούχοι του προγράμματος «Απόλλων» (ΟΤΑ, ΔΕΥΑ και ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Πρώτο μέλημα, όμως, του νέου ΔΣ είναι η ολοκλήρωση της συγκρότησης του Αστικού Συνεταιρισμού, η ένταξή του στο ΓΕΜΗ και η καταγραφή όλων των παροχών που θα επωφεληθούν από τις μεγάλες μειώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των δικαιούχων, που προβλέπει το Πρόγραμμα «Απόλλων». Επίσης, το νέο ΔΣ θα προσελκύσει στη νέα Ενεργειακή Κοινότητα νέα μέλη, με πρόσκληση σε ΟΤΑ, ΔΕΥΑ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας.

Για τα πολύ σημαντικά αυτά ζητήματα μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100, 8 ο Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Κρίσης Νίκος Ράπτης ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Ράπτη στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Τι είναι η Ενεργειακή Κοινότητα Περιφέρειας Θεσσαλίας; Πως θα λειτουργήσει και με ποιους σκοπούς;

Απάντηση: Αυτή η Ενεργειακή Κοινότητα συγκλήθηκε στο πλαίσιο ενός νόμου που ψηφίστηκε για το Πρόγραμμα Απόλλων.

Το Πρόγραμμα Απόλλων είναι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και έχει σκοπό να δώσεις στους ΟΤΑ, στις ΔΕΥΑ και στους ΤΟΕΒ φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 50%το οποίο παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, από παρόχους που δεν είναι αναγκαστικά στη Θεσσαλία.

Δηλαδή, αυτό που θα γίνεται είναι ότι υπάρχουν παντού στην Ελλάδα, θα κάνουμε μια συμφωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα θα κάνει έναν συμψηφισμό της ενέργειας που πληρώνουν οι ΟΤΑ ώστε να είναι πιο φθηνό το ρεύμα για τους Οργανισμούς που σας προείπα.

Αυτό, βέβαια, μπορεί να μετακυλιστεί, στη συνέχεια, στους πολίτες, όπως καταλαβαίνετε, γιατί και δημοτικά τέλη πληρώνουν και οι ΤΟΕΒ μπορούν να δώσουν φθηνότερο ρεύμα και τα λοιπά.

Επίσης, το πρόγραμμα Απόλλων έχει και ένα δεύτερο πυλώνα που είναι παροχή φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά τα οποία έχουν οικιακό Κοινωνικό Τιμολόγιο Τύπου Α ΄ στο οποίο, όμως, δεν μεσολαβεί η Περιφέρεια. Γίνεται απευθείας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εμείς, σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας, μπήκαμε δυναμικά σε αυτό το πρόγραμμα για να φτιάξουμε την περιφερειακή μας Κοινότητα που θα είναι μία.

Γιατί προβλέπεται από το νόμο μία Περιφέρεια και ανταποκρίθηκαν, μέχρι στιγμής, 27 αλλά είναι, ήδη, πολύ περισσότεροι Οργανισμοί.

Εξελέγη ένα Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα είναι προσωρινό και πολύ σύντομα θα εκλεγεί ένα άλλο που θα είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτικό και θα συμμετέχουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.

Ερώτηση: Ποιοι είναι, λοιπόν, οι στόχοι; Τι θα αλλάξει; Τι θα βελτιωθεί;

Απάντηση: Ο πρώτος στόχος είναι να φθάσει φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στους Δήμους, στους ΤΙΟΕΒ και στις ΔΕΥΑ της Περιφέρειάς μας.

Αυτό δεν εξαρτάται μόνον από εμάς. Εμείς, όμως, τώρα, πρέπει να τρέξουμε, να πάμε στο ΓΕΜΗ, να βγάλουμε τραπεζικό λογαριασμό, να συγκεντρώσουμε τις παροχές που κάθε φοράς, κάθε δικαιούχος θέλει, δηλαδή ποια ρολόγια θέλει να μπουν σε αυτή την έκπτωση και όλα αυτά να κατατεθούν στο Υπουργείο για τα περεταίρω.

Ο ρόλος του Υπουργείου σε αυτό είναι πολύ σημαντικός. Στην πραγματικότητα, είναι ο διευθυντής της ορχήστρας και εμείς είμαστε ένα από τα όργανα της ορχήστρας αυτής.

Έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ οι ΤΟΕΒ, οι γεωτρήσεις, το ρεύμα που ξοδεύουν. Είναι οι Δήμοι. Είναι πολύ ταλαιπωρημένοι Οργανισμοί και οπωσδήποτε μια αύξηση του 50% θα είναι ευπρόσδεκτη.

Βεβαίως, ένας δεύτερος στόχος είναι, από τη στιγμή που φτιάχνεται η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Θεσσαλίας, μπορούμε να πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες, να συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, να κάνουμε σεμινάρια, ημερίδες, να ενημερώσουμε το κοινό και γενικά να γίνουμε ένας παίκτης σοβαρός στην ενέργεια και στην ενεργειακή πολιτική της Περιφέρειας.

Κάτι το οποίο χρειάζεται, όπως βλέπετε, και από τις εξελίξεις στην ύδρευση και στην άρδευση.

Υπάρχει μια λογική για περιφερειακή διαχείριση των φυσικών πόρων.

Αυτό ελπίζουμε να κάνουμε. Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και με την Υπουργό κ. Σδούκου και με τον κ. Αλιάγα Γιώργο ο οποίος είναι Τρικαλινός και είναι σύμβουλό της.

Ερώτηση: Είστε Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Κρίσης και δεν θα μπορούσαμε να μην σας ρωτήσουμε για τη λειψυδρία, που η χώρα τη βίωσε πολύ έντονα φέτος το καλοκαίρι. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Τι θα πρέπει να γίνει για τη διαχείρισή της;

Απάντηση: Όλα τα υποφαινόμενα της κλιματικής κρίσης είναι πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Η λειψυδρία είναι η άλλη όψη των πλημμυρικών φαινομένων.

Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούμε σαν Δήμου , σαν Κοινότητες, σαν Περιφέρειες και να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας και την προσαρμοστικότητά μας στην κλιματική κρίση. Αυτή είναι μια προσπάθεια που μόλις ξεκινάει.

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ μακριά από στο στόχο. Δηλαδή, πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα, να αλλάξει ο τρόπος που ζούμε, που εργαζόμαστε, που μετακινούμαστε και όλα αυτά.

Αλλά πρέπει, τουλάχιστον, να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πραγματικό πρόβλημα. Ήδη, φέτος θα είναι η δεύτερη χρονιά που η παγκόσμια θερμοκρασία αναβαίνει + 1,5 βαθμό.

Στην κλιματική κρίση όλα συμβαίνουν, όπως θα λέγαμε στο αξίωμα της αισιόδοξης Κασσάνδρας, ότι κάθε πρόβλεψη είναι χειρότερη από την προηγούμενη και αυτό που τελικά συμβαίνει είναι η χειρότερη πρόβλεψη.

Οπότε, με αυτό στο μυαλό μας, και επειδή είναι ένα θέμα που αγγίζει και την καθημερινότητα ενός κόσμου που είναι ταλαιπωρημένος από την οικονομική κρίση, από τις αλλαγές και όλα αυτά, καταλαβαίνετε ότι η κλιματική μετάβαση θα πρέπει να γίνει μαζί με τον κόσμο.

Με πολύ ενημέρωση και συναίνεση του κόσμου. Χωρίς αναδιανομή πλούτου, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει κλιματική μετάβασης. Για τον απλούστατο λόγο ότι η κλιματική μετάβαση έχει και ένα κόστος.

Βέβαια, μεγαλύτερο κόστος έχει η κλιματική απραξία. Και αυτό θα το ΄΄πληρώσουν΄΄ τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να δούμε τια αξίες μας και τις προγραμματικές μας θέσεις και τις ιδεολογικές υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης και να δούμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αναδιανομή του πλούτου, ανάλογη με αυτή που είχε συμβεί μέχρι τον Β ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Προηγούμενο άρθρο Έτοιμα την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου τα νέα γραφεία του Α.Σ.Κ.
Επόμενο άρθρο Η Νατάσσα Μποφίλιου αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8: Η πραγματική επιτυχία είναι αυτό που κάνεις, πόσο βαθαίνει στην ψυχή των άλλων, στην κοινωνία