Για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να παρέχονται αναβαθμισμένες παροχές Ακτινοθεραπείας στην 5η Υ.ΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας συζήτησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας με τον Δ/ντή του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Καθηγητή κ. Γεώργιο Κύργια και τον άμεσο συνεργάτη του και μέλος του ΔΣ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας MSc – PhD Ακτινοθεραπείας κ. Γεώργιο Ιωαννίδη.
Σύμφωνα με τους ιατρούς και με βάση την απογραφή του Ελληνικού πληθυσμού του 2021, συνολικά η Μακεδονία και η Θράκη, με πληθυσμό 2.600.000 κατοίκους διαθέτουν εννέα (9) Δημόσια μηχανήματα Ακτινοθεραπείας. Αντίστοιχα, η 5η Υ.ΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, με πληθυσμό 1.200.000 κατοίκους, διαθέτει ένα (1) και μοναδικό δημόσιο μηχάνημα Ακτινοθεραπείας, το οποίο μάλιστα δεν διαθέτει τις πιο εξελιγμένες τεχνικές Ακτινοθεραπείας. Επιπλέον το εν λόγω μηχάνημα του ΠΓΝΛ, παροχή της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου, εμφανίζει συχνές βλάβες λειτουργίας λόγω της παλαιότητας του (διανύει το 8ο έτος λειτουργίας του) και της υπερφόρτωσης του με υπερβολικό αριθμό θεραπειών, που ξεπερνούν τις 20.000 ανά έτος. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι τεράστιες λίστες αναμονής για Ακτινοθεραπεία των Ογκολογικών ασθενών, που φτάνουν ακόμα και τους τρεισήμισι μήνες με αυτονόητη επιβάρυνση της υγείας τους.
Ο κ. Κουρέτας, κατανοώντας το σοβαρό πρόβλημα και την ταλαιπωρία των Ογκολογικών ασθενών της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει με το ποσό των περίπου 4.800.000 € -μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων- την άμεση προμήθεια ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος Ακτινοθεραπείας, νέας γενιάς και τεχνολογίας, κατάλληλο για τις πιο εξελιγμένες κλινικές εφαρμογές, όπως Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία, Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική, Επιφανειακά Καθοδηγούμενη Ακτινοθεραπεία SGRT κι άλλες.
Η εγκατάσταση του στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά το θεσμό της Δημόσιας Υγείας, ενώ παράλληλα θα αποσυμφορήσει την αναμονή των ογκολογικών ασθενών και θα αποτρέψει την μετακίνηση τους εκτός Θεσσαλίας για παροχή σύγχρονων θεραπειών.