Ειδήσεις

Η Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών εόρτασε και τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου


Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 η Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών εόρτασε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Η Πρόεδρος της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών κ. Αναστασία Κερασοβίτη, η οποία είχε και τον συντονισμό της διεξαγωγής της δράσης, καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες από τα διάφορα μέρη του κόσμου. Εξέφρασε την χαρά της και την υπερηφάνειά της για την πρώτη επίσημη δράση της ΠΝΘ για το έτος 2022. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι είναι τιμή της Νεολαίας η έναρξη των διαδραστικών της δράσεων, να έχει ως αφετηρία την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ιδίως υπό το άσχημο αυτό κλίμα του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης παραβρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση, δίνοντας θερμά συγχαρητήρια για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών,  υπογραμμίζοντας ότι τώρα περισσότερο από ποτέ το διαχρονικό μήνυμα της ελληνικής επανάστασης αφορά στις κοινές μας αξίες, τις αξίες του σύγχρονου κόσμου.

Κατόπιν χαιρέτησε η κ. Ιωάννα Ζαχαράκη Πρόεδρος του Δικτύου Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, η οποία συνεχάρη τους νέους προτρέποντάς τους να ασχοληθούν και με την τοπική αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας μία ισχυρή ελληνική φωνή στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Την εκδήλωση επίσης χαιρέτησε μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή. Η Νεολαία ευχαρίστησε επίσης την κ. Εύα Παπαδάτου από τη ΓΓΑΕΔΔ, η οποία με τη σειρά της έδωσε τα συγχαρητήριά της στη νεοσύστατη και τόσο δραστήρια Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών. Τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Έφη Λεβέντη, η οποία συνεχάρη την Παγκόσμια Νεολαία για την πρωτοβουλία τους αυτή. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε αρχικά στον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Διαμαντή Γκίκα, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη υπερηφάνεια του για το αξιόλογο έργο της νεολαίας, καθώς και στη Γενική Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και Υπεύθυνη της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών κ. Φωτεινή Μίχου, η οποία αισθάνεται ως μητέρα αυτών των παιδιών που ανέλαβαν δυναμικά τη σκυτάλη, προσηλωμένοι στους στόχους διατήρησης και μεταλαμπάδευσης της θεσσαλικής παράδοσης και της Ελληνικής ταυτότητας.

Την ευθύνη για την διοργάνωση της εκδήλωσης είχε η οργανωτική επιτροπή,  αποτελούμενη από την κ. Αθανασία Ρουσιαμάνη (Αντιπρόεδρο της ΠΝΘ) και την κ. Κωνσταντίνα Σκρέκα (Υπεύθυνη Πολιτισμού της ΠΝΘ). Την επικοινωνία της δράσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την δημιουργία της αφίσας, είχε ο κ. Γιώργος Μαχαιράς (Γραμματέας Α’ της ΠΝΘ).Την κύρια εισήγηση είχε ο κ. Αντώνιος Κουκουράβας (Μέλος της ΠΝΘ και Γραμματέας του Θεσσαλικού Συλλόγου Γκύτερσλο) με τίτλο: «Σημαντικές μάχες της επανάστασης του 21 στο θεσσαλικό χώρο». Ο εισηγητής πραγματικά ενθουσίασε και καθήλωσε τους συμμετέχοντες με την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα όσον αφορά τη συμβολή της Θεσσαλίας και των τοπικών ηρώων στην επανάσταση του 1821.

Στη συνέχεια τα μέλη του Δ.Σ., η κ. Αθανασία Ρουσιαμάνη, η κ. Κωνσταντίνα Σκρέκα, ο κ. Γιώργος Μαχαιράς και κ. Αναστασία Κερασοβίτη, ανέγνωσαν και ανέλυσαν, σε ένα πολύ θερμό και συγκινητικό κλίμα, το βαθύ νόημα των λόγων των ηρώων της επανάστασης, κάνοντας μία σύντομη συσχέτιση με την σημερινή κοινωνία και τα προσωπικά τους βιώματα. Ακολούθησε διάλογος και συζήτηση σχετικά με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στα μέρη όπου ζουν οι συμμετέχοντες.

Αξιοσημείωτη ήταν η τοποθέτηση της Προέδρου του συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας κ. Ελένης ΠαπαλοπούλουΤσέργα, η οποία άκρως συγκινημένη αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία αυτών των εκδηλώσεων για τους Έλληνες της διασποράς προκειμένου να μη χαθούν τα ήθη και έθιμα του τόπου καταγωγής, τονίζοντας πως σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη αυτών των προσπαθειών καθώς τα τελευταία χρόνια το μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων είναι ιδιαίτερα έντονο. Θερμά συγχαρητήρια έδωσαν στη νεολαία για την εκδήλωση η  Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Μπήλεφελντ κ. Πολυάνθη Γιάνναρου και ο Πρόεδρος του Τρικαλινού συλλόγου Νυρεμβέργης κ. Ευθύμιος Κερασοβίτης. Τέλος συγχαρητήρια απηύθυνε και η  Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη Ομότ. Eρευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, που παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα – Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη
Επόμενο άρθρο Αισιοδοξία και ελπίδα για το αύριο στην Ετήσια Συνέλευση μελών του ΣΘΕΒ