Ειδήσεις

Η Ομάδα Γυναικών Σέκλίζας για την Ημέρα Πρόληψης κατά του καρκίνου


Και ναι, τα μάθαμε τα νέα από τα ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργός με περηφάνια μας ανακοίνωσε ότι ξεκινάει το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» και ότι όλες μας θα μπορούμε να καλύψουμε την βασική μας ανάγκη στον τομέα της πρόληψης.

Φυσικά στα λόγια μπορούμε. Το θέμα όμως είναι πού να πάμε να κάνουμε μαστογραφία; Στο κέντρο υγείας Σοφάδων που υπαγόμαστε δεν υπάρχει και στο Νοσοκομείο Καρδίτσας που υπάρχει λειτουργεί αλλά πώς να πάρεις σειρά; Άρα τι μας λέει η κυβέρνηση; Να πάμε σε ιδιώτες και να πληρώσουμε. Και δεν είναι μόνο αυτό γιατί αν κάτι βρεθεί το πρόγραμμα δεν παρέχει δωρεάν και πλήρη θεραπεία απλά δίνεται η αποσπασματική, ευκαιριακή δυνατότητα για εξέταση. Μετά βεβαίως είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε ασθενούς να επιλέξει ποιον ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο θα ενισχύσει, αφού υπάρχουν τραγικές ανεπάρκειες στα δημόσια νοσοκομεία.

Με όλη αυτή την κατάσταση όχι μόνο ανησυχούμε αλλά και αγανακτούμε, γιατί ξέρουμε πολύ καλά  ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες και η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες στην Ευρώπη.

Απέναντι σε αυτόν τον ορατό κίνδυνο η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ προστατεύει τις ΜΚΟ και τους επιχειρηματικούς ομίλους και εμάς μας αφήνει απροστάτευτες χωρίς να εξασφαλίζει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, βάζοντας τις ανάγκες μας στο ζύγι του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους ιατρικούς ομίλους. Ταυτόχρονα εμπορεύεται την Υγεία των γυναικών που δίνουν μάχη με τον γυναικολογικό καρκίνο, ρίχνοντας ακόμα μια φορά το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης σε μας τις γυναίκες. Όσο για τα διάφορα πολυδιαφημισμένα προγράμματα… Αυτά δεν αντιμετωπίζουν ούτε την τραγική ανεπάρκεια των δημόσιων μονάδων υγείας, ούτε ανατρέπουν το γεγονός ότι η πρόληψη, η θεραπεία, η αποκατάσταση της Υγείας είναι εμπορεύματα πληρωμένα από τη δική μας τσέπη.

Κι όμως σήμερα το 2024 η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει  ένα  αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας,  ένα δημόσιο και δωρεάν δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας, που θα λειτουργεί με πυξίδα τις ανάγκες μας κι όχι για τα κέρδη των ομίλων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού,

Διεκδικούμε :

  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης των γυναικολογικών καρκίνων.
  • Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για την έγκαιρη δωρεάν θεραπεία (χειρουργεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και την αποκατάσταση των γυναικών που θα νοσήσουν.
  • Με ευθύνη του κράτους να πραγματοποιούνται συστηματικά ενημέρωση και προληπτικές εξετάσεις πανελλαδικά για τις γυναίκες χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών.

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα της Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Βασιλικής Ζιάκα για την επέτειο της 28η Οκτωβρίου
Επόμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας