Ειδήσεις

Η Νατάσσα Μποφίλιου αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8: Η πραγματική επιτυχία είναι αυτό που κάνεις, πόσο βαθαίνει στην ψυχή των άλλων, στην κοινωνία


Για το νέο της άλμπουμ «Κάτι καίγεται» και την ομώνυμη παράσταση της καλοκαιρινής της περιοδείας, τα ολοκαίνουργια τραγούδια της, όπως το εξαιρετικό «Μπάλωμα», αλλά και για τα επόμενα σχέδιά της μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 η καταξιωμένη ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου. Η δημοφιλής καλλιτέχνιδα, μια από τις πιο αξιόλογες της γενιάς της, που ξεχωρίζει για τα όλο πάθος και νόημα τραγούδια της και για τις εκρηκτικές εμφανίσεις της στη σκηνή, λίγο πριν από την παράσταση στην Καρδίτσα, την περασμένη Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, ήταν καλεσμένη (την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου) στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00).

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό για την καλοκαιρινή της περιοδεία και το νέο της άλμπουμ, μίλησε αποκλειστικά στη Βάσω Μπαλαμπάνη για όλα αυτά και για πολλά ακόμη ενδιαφέροντα.

Για τη γεύση που της έχει αφήσει η εικοσαετής, πλέον, καριέρα της, το όνειρό της να κάνει ένα αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και για τις αξίες στη ζωή της, για τα ουσιαστικά και τα αληθινά στα οποία πιστεύει.

Η αγαπημένη Νατάσσα Μποφίλιου σε μια υπέροχη συζήτηση,  γεμάτη «φως» και νοήματα!!!

Αναλυτικά, η συνέντευξη της Νατάσσας Μποφίλιου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κυρία Μποφίλιου Καλησπέρα από το Ηχόραμα 100,8 και την Καρδίτσα όπου σας περιμένουμε με μεγάλα χαρά και ανυπομονησία για να «ταξιδέψουμε» με τα υπέροχα τραγούδια σας και να μπούμε όλοι μαζί σε μια … «φλεγόμενη τροχιά», να μυηθούμε, δηλαδή, στα ολοκαίνουργια τραγούδια του δίσκου «Κάτι καίγεται» από όπου και ο τίτλος της παράτασης που περιοδεύει το φετινό καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα.  Πως είστε;

Απάντηση: Είμαστε καλά. Χαιρόμαστε που μιλάμε.

Ετοιμαζόμαστε να έρθουμε, μετά από πολύ καιρό, στην Καρδίτσα.

Όσες φορές είχαμε ξαναπαίξει ήταν πάντα μια υπέροχη εμπειρία και πολύ συγκινητική.

Ερώτηση: Το «Κάτι καίγεται» είναι μια παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου, σταθερών σας συνεργατών και συνοδοιπόρων. Πως έχετε βιώσει, μέχρι στιγμής, όλη αυτή την καλοκαιρινή περιοδεία;

Απάντηση: Ακριβώς. Και αυτός ο δίσκος είναι για εμάς είναι μια περιοδεία πολύ ξεχωριστή.

Κάθε περιοδεία, που μεταφέρουμε στον πυρήνα της το ρεπερτόριο και τον καινούργιο δίσκο, είναι για εμάς πολύ ξεχωριστή.

Γιατί έχει έναν άλλο ενθουσιασμό, πηγαίνεις τα τραγούδια σου τα καινούργια και ανυπομονείς να δεις πως θα τα βιώσει ο κόσμος.

Και είναι και μια πολύ συγκινητική περιοδεία γιατί η ανταπόκριση που έχουμε δει στο ρεπερτόριο το καινούργιο και στην παράστασή μας, είναι τόσο συγκινητική και τόσο αληθινή και νομίζω ότι αυτό είναι και το πιο σημαντικό στο τέλος της μέρας.

Να ταξιδεύουν τα τραγούδια και να έχει μια αξία και ένα νόημα όλο αυτό.

Ερώτηση: Μιλήστε μας για το άλμπουμ «Κάτι καίγεται» και τα νέα τραγούδια. Είναι ένα άλμπουμ που θα μας βάλει σε νέες «αναζητήσεις» και «περιπλανήσεις»;

Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι έχει αρκετά κομμάτια που έχουν αγαπηθεί, από την αρχή κιόλας. Και αυτό ενώ ο δίσκος κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα, αρχές του καλοκαιριού, τον παρουσιάσαμε ολόκληρο όλο το χειμώνα.

Δηλαδή, στις παραστάσεις στην Αθήνα παρουσιάζαμε και τα 10 νέα τραγούδια χωρίς ακόμα να έχουν κυκλοφορήσει.

Οπότε, υπήρξε ένας χώρος και ένας χρόνος να γνωρίσουν οι άνθρωποι τα τραγούδια και, μέσα από τα social media, και άνθρωποι που δεν είδαν την παράσταση.

Οπότε, κάπως, όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος είχαν ήδη πάρει ένα πολύ καλό feed back για το τι είναι αυτό που αρέσει, τι είναι αυτό που ξεχωρίσει, τι είναι αυτό που περιμένουν οι ακροατές μας από εμάς.

Έτσι, πηγαίνοντας στην περιοδεία φέτος, παρότι το άλμπουμ είναι καινούργιο, δεν είναι τόσο η αίσθηση ότι είναι ένα πιο άγνωστο υλικό, ας πούμε.

Είναι σαν έχει κάπως, ήδη, αποκτήσει τον χαρακτήρα, την καρδιά του και τους ακροατές του.

Ερώτηση: «Αν δεν αγκαλιάσει τα νιάτα μια φυλή, τα νιάτα θα την κάψουν για να νιώσουν ζεστασιά», λέει ένα Αφρικανικό ρητό. Έτσι ξεκινάει το νέο άλμπουμ. Τι «καίγεται» στο νέο σα δίσκο; Όταν «καίγονται» αυτά που πρέπει να «καούν», «γεννιούνται» νέα; Πιο αληθινά και πιο ουσιαστικά; Ποιο είναι το νόημα;

Απάντηση: Γενικά εμείς αυτόν τον δίσκο εμείς τον φτιάξαμε με μια λογική, επειδή είμαστε λίγο πιο πάνω από τα σαράντα και οι τρεις, εγώ, ο Θέμης και ο Γεράσιμος, και ψάχναμε να βρούμε τον τρόπο να επικοινωνήσουμε με αυτά που πιστεύουμε, με αυτά που είμαστε, με όλη μας την καλλιτεχνική πορεία και διαδρομή, μέχρι σήμερα, αλλά και με μια καινούργια γενιά που συναντήσαμε μέσα στις συναυλίες μας.

Γιατί, μετά τον covid, και την «Εποχή του Θερισμού», ανανεώθηκε, σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, το κοινό μας.

Με νέους ανθρώπους που έχουν και αυτοί παρόμοια αιτήματα γιατί όλες οι γενιές, αισθάνομαι τουλάχιστον, ότι ταυτίζονται σε κάποιες ίδιες αξίες και ανάγκες.

Θέλουν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα, έχουν ανάγκη να ζήσουν μια ζωή όπως την ελπίζουν.

Μέσα στα τραγούδια μας, υπάρχουν «καταφύγια» για τους ανθρώπους που έχουν αυτή την ανάγκη.

Οπότε, εμείς προσπαθήσαμε να αγκαλιάσουμε, μέσα στον δικό μας κόσμο, τον καλλιτεχνικό, που τόσα χρόνια τον «χτίζουμε» με πάθος και επιμονή, να αγκαλιάσουμε μια καινούργια γενιά ανθρώπων.

Γι ΄ αυτό, κιόλας, ο Γεράσιμος αυτό το Αφρικανικό ρητό το βρήκε πάρα πολύ πυρηνικό στο πως διαμορφώνει στους στίχους του στο άλμπουμ και, μετέπειτα, ο Θέμης στην ενορχήστρωση και στη σύνθεση.

Ότι αν δεν αγκαλιάσεις το νέο, αν δεν το καταλάβεις, αν δεν μπορέσεις να του ανοίξεις την πόρτα σου, θα σε κάψει για να νιώσεις βαθιά. Και έτσι πρέπει.

Πρέπει τα πράγματα που παλιώνουν, όχι με την έννοια ότι είναι ξεπερασμένα και κουβαλούν ένα βάρος και κάτι παρελθοντολογικό, το οποίο δεν βοηθάει τον άνθρωπο να προοδεύσει, πρέπει να καίγονται.

Έχουμε πάρα πολλά πράγματα να «κάψουμε».

Και το βλέπουμε κάθε μέρα, στη ζωή που διανύουμε, σε αυτούς τους τόσο πολύ δύσκολους καιρούς.

Που κάθε μέρα ξυπνάμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε, κάθε μέρα, στην κυριολεξία, ένα τραγικό γεγονός, κάτι που μας σημαδεύει συλλογικά. Όχι τα ατομικά και τα προσωπικά του καθενός που, ούτως ή άλλως, κουβαλάει. Ένα συλλογικό τραύμα.

Πρέπει αυτό να μπορούμε να το «κάψουμε» και να πάμε παρακάτω.

Ο δίσκος έχει αυτή την ανάγκη. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε.

Και γι ΄ αυτό και η παράσταση είναι ίσως η πιο δυνατή ενεργειακά και ηχητικά παράσταση που έχουμε φτιάξει.

Έχει αυτόν τον «κρότο» μέσα του, της «πυρκαγιάς».

Ερώτηση: Εσάς προσωπικά, ποια είναι τα «καύσιμά» σας για να προχωράτε στα μικρά και τα μεγάλα της ζωής και της καθημερινότητας;

Απάντηση: Για μένα είναι οι αξίες το πιο πυρηνικό και το ουσιαστικό μου αίτημα.

Πως θα μπορέσει να πορευτείς με κέντρο σου τις αξίες. Τις απόλυτες αξίες.

Πέρα από κάποιες προσωπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες που έχουμε όλοι μας, υπάρχουν κάποιες πολύ πυρηνικές αξίες οι οποίες έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και με το πώς σε όλους αξίζει το καλύτερο.

Αυτό για μένα είναι πολύ πυρηνικό και σημαντικό όπλο και εφόδιο για να κάνω αυτή τη δουλειά, για να συναντώ τους ανθρώπους, για να κάνω φίλους, να πορεύομαι, να σηκώνομαι από το κρεβάτι μου και να λέω ότι σήμερα είναι μια μέρα που θέλω να τη ζήσω.

Θέλω να τη ζήσω γιατί πιστεύω σε αυτή την αξία.

Ότι μου αξίζει και εμένα, αλλά και όλους τους υπόλοιπους, μια όμορφη και καλύτερη ζωή.

Αυτό πολλές φορές γίνεται πολιτικό, γίνεται κοινωνικό, γίνεται ηθικό, όχι με την λανθασμένη έννοια της ηθικής, αλλά την ουσιαστική έννοια της ηθικής. Είναι αισθητική, είναι πολιτισμός.

Ερώτηση: Συμπληρώνετε 20 χρόνια καριέρας. Από το 2005 με τις «Εκατό μικρές ανάσες» και την «Ασπιρίνη» μέχρι τα τραγούδια – σημεία αναφοράς «Εν λευκώ» και «Σ ΄ έχω βρει και σε χάνω» και από τις «Μέρες του Φωτός» έως την «Εποχή του Θερισμού» και όχι μόνο. Τι «γεύση» σας έχει αφήσει όλη αυτή η εικοσαετής διαδρομή; Είχε τους «σταθμούς» και τους «συνεπιβάτες» που θα θέλατε και που ονειρευόσασταν;

Απάντηση: Μου έχει αφήσει τη γεύση μιας βαθιάς ευγνωμοσύνης.

Αισθάνομαι βαθιά ευγνώμων για όλα αυτά που μου έχουν συμβεί στη ζωή μου.

Πρώτο και κύριο για τα παιδιά, τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, και όλους τους ανθρώπους που συναντήσαμε και γίναμε κομμάτια της ομάδας.

Αυτή είναι η πιο έντονη αίσθηση. Η αίσθηση της ευγνωμοσύνης.

Και, φυσικά, μετέπειτα, και για όλο το κοινό μας που το συναντήσαμε, που μας πίστεψε, που μεγάλωσε κυριολεκτικά από στόμα σε στόμα.

Η πραγματική μας υπερηφάνεια είναι που το κοινό μας πήρε τα τραγούδια μας και αυτό που κάνουμε προσωπικά.

Και επειδή το πήρε προσωπικά, το μετέδωσε και το μετέφερε σε περισσότερους.

Και, έτσι, φθάσαμε, σε ένα σημείο, ας πούμε, να βγαίνουμε σε μια σκηνή και να βλέπουμε όλα αυτά τα πρόσωπα, όλους αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται αν ακούσουν τη μουσική μας.

Γιατί είναι και μια πολύ σημαντική κατάκτηση να μπορείς να κάνεις μια συναυλία και οι άνθρωποι που έρχονται, να έρχονται για να ακούσουν τη μουσική σου αποκλειστικά.

Αυτό ήταν για εμάς πάντοτε ένας στόχος.

Και είναι πολύ συγκινητικό ότι το καταφέραμε και ότι είμαστε σε αυτή τη θέση που είμαστε.

Γιατί η πραγματική επιτυχία αυτό είναι. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των εισιτηρίων.

Η πραγματική επιτυχία είναι αυτό που κάνεις, πόσο βαθαίνει στην ψυχή των άλλων, στην κοινωνία. Πόσο βαθαίνει;

Εγώ νιώθω ότι το δικό μας έχει κάνει μια βουτιά μέσα στα πράγματα και αυτό είναι πάρα πολύ τιμητικό και αισθάνομαι πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη που συμβαίνει.

Ερώτηση: Και κάνουν «βουτιά» στην ψυχή μας τα τραγούδια σας κυρία Μποφίλιου. Τι είναι για εσάς, με δυο λόγια, η μουσική και το τραγούδι;

Απάντηση: Για μένα είναι ένας τρόπος ένας εκφράσω όλα αυτά που είμαι, όλα αυτά που πιστεύω.

Και η σκηνή είναι ένας χώρος που αισθάνομαι πολύ μεγάλη οικειότητα να το κάνω.

Είναι ένας τρόπος να επικοινωνώ. Ο πιο δικός μου ίσως. Και ο πιο αληθινός μου τρόπος. Να επικοινωνώ.

Ερώτηση: Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα; Ετοιμάζετε κάτι άλλο για το προσεχές διάστημα;

Απάντηση: Κοιτάξτε, εμάς ο προγραμματισμός μας είναι να τελειώσει η περιοδεία μας και να αρχίσουμε, σιγά-σιγά, να ετοιμάζουμε την καινούργια παράσταση που θα παρουσιάσουμε τον χειμώνα και η οποία θα είναι και αυτή κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι το επόμενο πλάνο.

Και αισθάνομαι, και θέλω να το πω, γιατί πραγματικά είναι ένα όνειρο ζωής που γίνεται πραγματικότητα, γιατί εγώ έχω μια σχέση πολύ βαθιά με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Για μένα ο Μίκης Θεοδωράκης είναι πάρα πολλά πράγματα που θα τα αναλύσουμε κάποια άλλα στιγμή.

Ήθελα πάντοτε να μπορέσω να κάνουμε ένα αφιέρωμα.

Ο Θέμης κάνει τις ενορχηστρώσεις γιατί, κατά τη γνώμη μου, δεν θα μπορούσε κάποιος άλλος  να κάνει αυτό το όνειρο ζωντανό.

Και έχουμε μια παράσταση στις 14 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, που είναι ένα διαφορετικό αφιέρωμα παράστασης στο Μίκη Θεοδωράκη.

Διατρέχουμε το έργο του μέσα σε αυτή την παράσταση, μέσα από τα δικά μας μάτια, μέσα από το δικό μας αισθητικό φίλτρο, προσπαθώντας να φωτίσουμε και να τονίσουμε την πραγματική σημασία και αξία του έργου του.

Που είναι η επιδραστικότητά του κοινωνικά. Πέρα από πολιτισμικά.

Οπότε, φτιάχνουμε μια τέτοια παράσταση, έχουμε μαζί μας συνοδοιπόρους, καταπληκτικούς καλλιτέχνες που βρίσκονται συνεχώς πάνω στη σκηνή.

Τη Μυρτώ Βασιλείου, τη Μαρία Διακοπαναγιώτου, τον Βασίλη Προδρόμου, τον Μιχάλη Ατσάλη, τον Γιάννη Δάφνο, τον Ματθαίο Πουμπάρη και τον Ηλία Βαμβακούση, τον αγαπημένο μου φίλο ετών. Όπως και μουσικούς, φυσικά, εξίσου εξαιρετικούς.

Και προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα σύνολο ερμηνευτικό, έτσι συλλογικά, όπως έγραφε πάντα ο Θεοδωράκης και αυτό υμνεί μέσα στο έργο του.

Τη συλλογικότητα, την κοινωνία, την ανάγκη για ειρήνη, για ελευθερία.

Είναι κάτι που το περιμένουμε πως και πως.

Οπότε, αυτή τη στιγμή, ετοιμάζουμε την παράσταση για τις 14 Οκτωβρίου και έχουμε αρχίσει, σιγά-σιγά, να σκιτσάρουμε και το πως θα γίνει η παράσταση το χειμώνα.

Ερώτηση: Καλή επιτυχία σε όλα αυτά τα υπέροχα σχέδιά σας. Και σα ευχαριστούμε θερμά γι ΄ αυτή τη συζήτηση που είχαμε σήμερα, εδώ στο Ηχόραμα 100,8.

Απάντηση: Εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί ενεργειακά - Ο Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Κρίσης Νίκος Ράπτης στο Ηχόραμα 100,8
Επόμενο άρθρο Ο ΟΠΑΠ ανακαίνισε τις υποδομές των ειδικών σχολείων στην πλημμυροπαθή Καρδίτσα