Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας καταψήφισε το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό


Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (30/9/24), εγκρίθηκαν με τις ψήφους των παρατάξεων του περιφερειάρχη κ. Κουρέτα, του κ. Αγοραστού και της κ. Τζανακούλη, το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, η επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία και η ένταξη των περιοχών ΓΕΩΠΑΡΚΟΜΕΤΕΩΡΩΝ – ΠΥΛΗΣ και των Αγράφων ως νέες περιοχές εφαρμογής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία» 2021-2027».

Πρόκειται για πλευρές των αστικών σχεδιασμών στην Θεσσαλία, με στόχο της παραπέρα ανάπτυξη του τουριστικού κεφαλαίου, απο την οποία δεν πρόκειται να οφεληθεί ο λαός της Θεσσαλίας, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Μιλώντας εκ μέρους της Λαικής Συσπείρωσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Τέγος, ανέφερτε τα εξής:

«Όσο αναφορά Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας είχε καταψηφίσει, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι μακριά και έξω από τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες και τα έργα που τις εξυπηρετούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό.

Η επικαιροποίηση και τα θέματα 5, 6 ,7 και 21 του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετίζονται  με το συγκεκριμένο σχέδιο που εισηγείστε και κινείται στην ίδια λογική

Και όσο αναφορά την ανάπτυξη του τουρισμού, τα στοιχεία από την περιοχή μας βοηθούν να καταλάβουμε τελικά πως το βασικό δίλλημα είναι «ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν».

 

Ορισμένα αδιάσειστα στοιχεία για τον ταξικό χαρακτήρα της ανάπτυξης και στην περιοχή της Θεσσαλίας για τον Τουρισμό

Όσο αναφορά την εξέλιξη των ξενοδοχειακών μονάδων στην Θεσσαλία την περίοδο 2010-2021, παρατηρείτε πιο σημαντική αύξηση στα 5* (+31%) και στα 4* (+35%). Οι εργαζόμενοι στα καταλύματα υπολογίζονται πάνω από 3 χιλ και στην εστίαση σε 18 χιλ.

την περίοδο 2014 – 2021 μονάχα, μεγάλες Θεσσαλικές επιχειρήσεις, έχουν πάρει από το κράτος με την μορφή επιδότησης και φοροαπαλλαγής πάνω από 370 εκ. Ευρώ. Και από αυτά, το 13% σε μεγάλες Τουριστικές μονάδες.

Για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους,έχουμε αύξηση κερδών και νέες επενδύσεις.Στον κλάδο του Τουρισμού (+21%) δηλαδή + 23 εκ. Ευρώ.

Από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, ο κλάδος του τουρισμού συγκεντρώνει το 11,6% της χρηματοδότησης, ιδιαίτερα στην περιοχή των Σποράδων και Μαγνησίας.

Το 2023  τα έσοδα στον κλάδο του Τουρισμού πανελλαδικά έφτασαν τα 20 δις. ευρώ, αυξημένα +14,9% απο το 2022.

Την ίδια στιγμή που για τους πολλούς έχουμε αντίστροφη εικόνα:

Οι καταγεγραμμένοι άνεργοι διατηρούνται σταθερά πάνω από 58 χιλιάδες.

Το εισόδημα των εργαζομένων και του λαού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μειώθηκε πάνω από 22%, την περίοδο 2011 – 2019.

Με βάση την Κλαδική ΣΣΕ 2023-2024 που έγινε υποχρεωτική για τα ξενοδοχεία, οι εργαζόμενοι πήραν αύξηση 5,5% για το 2023 και 5% για το 2024, πολύ πίσω από τον ετήσιο πληθωρισμό και μάλιστα πίσω από του μισθούς του 2011. Μέσα από μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων (κατοχύρωση 6ήμερης εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, αν η πληρότητα υπερβαίνει το 70% να μην δίνετε ρεπό), η εργοδοσία έχει λυμένα τα χέρια ώστε να αξιώνει πέντε μήνες ασταμάτητης δουλειάς.

Τα σημερινά θέματα προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έρχονται να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια, αποδεικνύοντας πως έχετε την ίδια πολιτική με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Και συγκεκριμένα:

Μπαίνουν νέα εμπόδια στη δόμηση μικρών τουριστικών καταλυμάτων ενώ δίνονται νέες διευκολύνσεις και κίνητρα για τη δόμηση ΜΟΝΟ μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων 4* και 5* , που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κλινών, εντείνοντας προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον, όπως η έλλειψη νερού. Άλλωστε είναι σε όλους μας γνωστά τα σοβαρά προβλήματα σε μια σειρά νησιά της χώρας, που είναι τουριστική προορισμοί αλλά δεν είχαν νερό να πιούν οι κάτοικοι.

Στο έδαφος μάλιστα της πνιγμένης Θεσσαλίας, χαρακτηρίζεται ως ευκαιρία «η απλοποίηση του αδειοδοτικού καθεστώτος των δραστηριοτήτων των τουριστικών καταλυμάτων».

Ενώ επίσης βάζει περιορισμό στον αριθμό των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων. Με λίγα λόγια ξεκλήρισμα των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων του κλάδου.

Συνδέεται η δυνατότητα επιδοτήσεων μιας τουριστικής επιχείρησης μέσω ΕΣΠΑ, Ταμείου Ανάκαμψης, αναπτυξιακού νόμου και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται και την ποιοτική της διαβάθμιση σε αστέρια.

Ενίσχυση των ομίλων του κλάδου με 700.000€ για Ανάπτυξη δεξιοτήτων επαγγελματιών – απασχολούμενων  όπως λέτε. Δηλαδή νέο φθηνό εργατικό δυναμικό. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα έχουν  μισθούς  2011 και ωράρια απάνθρωπα, γνωρίζουν καλά τι σημαίνει αυτό που αποκαλείτε «βαριά βιομηχανία».

Σε Οργανωμένες Μορφές Ανάπτυξης Τουρισμού (ΟΜΑΤ), στις οποίες περιλαμβάνονται Οργανωμένοι Υποδοχείς, Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα κλπ, θα επιτρέπονται αιολικές εγκαταστάσεις, ενώ θα μπορούν να ενσωματώνονται και τμήματα προστατευόμενων περιοχών. Εδώ λοιπόν ξεκάθαρα ο επιχειρηματίας παίρνει άλλα δυο όπλα στα χέρια του! Το περιβάλλον, δηλαδή περιοχές NATURA και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ολοκληρώνοντας την καταστροφή.

Για την Περιοχή των Αγράφων και ιδιαίτερα για την Αργιθέα, οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν την ανυπαρξία υποδομών Υγείας, ένα και οναδικό σχολείο με σοβαρά προβλήματα, οδικό δίκτυο που από τον ΙΑΝΟ ακόμα έχει σοβαρά προβλήματα. Την ίδια στιγμή που η τοποθέτηση ανεμογεννητριών τρέχουν με «ταχύτητες φωτός».

Σε ότι αφορά τον ιατρικό τουρισμό, αποτελεί πλευρά της ανάπτυξης του συστήματος υγείας με κίνητρο και σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και της κερδοφορίας αξιοποιώντας κατά βάση πρακτικές ανάγκες.

Σύμφωνα με πρόβλεψη τοy Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε ορίζοντα δεκαετίας μπορούμε να μιλάμε για 400 έως 500 χιλιάδες ιατρικούς τουρίστες στη χώρα μας με κέρδη πάνω από 2 δισ. Ευρώ το χρόνο κάτι που όπως είναι φυσικό, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ως το ποιοι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι.

Οι ιαματικοί φυσικοί πόροι πρέπει να ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού. Οι ασφαλιστικές παροχές όπως λουτροθεραπείες, αεροθεραπείες, κλπ έχουν καταργηθεί ουσιαστικά.

Με βάση τα παραπάνω.

Πάρτε μια μικρή τουριστική επιχείρηση. Τι την εμποδίζει να αναπτυχθεί και να διασφαλίζει μια καλή ζωή σε έναν αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μαζί με την οικογένειά του, αν όχι ο αδυσώπητος ανταγωνισμός με τα μεγαθήρια του κλάδου;

Κι επειδή ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, θεωρούμε ότι έπρεπε να είναι καθολικό λαϊκό δικαίωμα μιας και έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης και όχι να είναι εμπόρευμα και μάλιστα πανάκριβο.

Ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, καθολικό λαϊκό δικαίωμα που έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης και όχι εμπόρευμα.

Σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε, για αυτό καταψηφίζουμε αυτούς τους σχεδιασμούς σας.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού στη Γερμανία, στο Αννόβερο για τη συμμετοχή του στο νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon Europe SpongeWorks
Επόμενο άρθρο Παρουσίαση ταινίας-ντοκιμαντέρ «Οι Αζήτητοι»