Μια ξεχωριστή μουσική παράσταση – αφιέρωμα στον Γεώργιο Καραϊσκάκη και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι Καρδιτσιώτες τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και ώρα 21:00 στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.
Ο σπουδαίος καλλιτέχνης Πασχάλης Τόνιος παρουσίασε το μουσικοποιητικό – αφηγηματικό του έργο «Ωδή στους ήρωες του 1821» το οποίο είναι βασισμένο σε ποιήματα μεγάλων ξένων (φιλελλήνων) και Ελλήνων που εμπνεύστηκαν από την Επανάσταση και τους ήρωες του 1821.
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ήρωα της Επανάστασης Γεώργιο Καραϊσκάκη και το έργο του, η παράσταση περιλάμβανε ποιήματα των: Βίκτωρ Ουγκώ, Πούσκιν, Λόρδου Μπάιρον, Πέρση Σίλλεη, Ουίλχεμ Μίλερ, Σατωβριάδνος, Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος), Παλαμάς, Κάλβος, Καζαντζάκης, Άγγελος Σικελιανός, Αδαμάντιος Κοραής, Λορέντζος Μαβίλης, Διονύσιος Σολωμός και Γεώργιος Σουρής.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν ηρωικά και κλέφτικα τραγούδια που αναφέρονται στους αγώνες των Ελλήνων και τα οποία αποτελούν την αποκορύφωση μια μακράς εξέλιξης της δημοτικής ποιητικής δημιουργίας του ελληνικού λαού.
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Πασχάλης Τόνιος ερμήνευσε για πρώτη φορά ένα τραγούδι για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη σε ποίηση Κωστή Παλαμά για να τιμήσει την Καρδίτσα, τον τόπο που γεννήθηκε ο μεγάλος αυτός ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης.
Ήταν μια πραγματικά συγκινητική βραδιά που κατενθουσίασε τους παρευρισκόμενους και που ακόμα και η ολιγόλεπτη διακοπή ρεύματος δεν στάθηκε ικανή να τη σταματήσει αφού συνεχίστηκε κανονικά.
Με αυτόν τον μοναδικό τρόπο, λοιπόν, εορτάστηκαν τα φετινά Καραϊσκάκεια που διοργάνωσε η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Χαιρετισμοί
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι δυο αιώνες που κύλησαν από την Παλιγγενεσία μας έφεραν στον παγκόσμιο χάρτη κράτος με έδαφος και σύνορα, και λαό με συνείδηση έθνους και πολιτιστική ταυτότητα. Το 1821, το χάραγμα αυτό της Ιστορίας, χωρίς το οποίο οι σύγχρονοι κάτοικοι της χώρας μας μπορεί να ήμασταν ΄΄άλλοι΄΄, μια αρχαία κουλτούρα σβησμένη από το σημερινό χάρτη. Είναι λοιπόν υπαρκτό το χρέος μας, ζωντανό ωστόσο και το δέος για αυτό το χωρίς προηγούμενο κατόρθωμα, στο οποίο η περιοχή μας νιώθει ότι συνέβαλε με το θρέμμα της, τη μορφή του ηγέτη οπλαρχηγού Γεώργιου Καραϊσκάκη, γεννημένου στο χωριό Μαυρομμάτι, στο Μουζάκι της Καρδίτσας. Ο ελάχιστος φόρος τιμής στην προσωπικότητα του ήρωα Καραϊσκάκη δεν μπορούσε να είναι άλλος από την αφιέρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται στην Καρδίτσα μας. Γιατί ο ελληνικός Πολιτισμός και η συνείδηση της κοινής ταυτότητας ήταν το μεγάλο επίτευγμα της επαναστατικής του δράσης: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης μαζί με τους υπόλοιπους αγωνιστές στον ξεσηκωμό του ΄21 δεν ήταν μόνο πολέμαρχος, που σκόπευε να ανατρέψει τον κατακτητή. Ήταν ο λαϊκός άνθρωπος που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στην περιοχή μας, χωρίς να λάβει τυπική μόρφωση, όπως έγινε με άλλες μορφές της Επανάστασης και της πολιτικής Ιστορίας, γόνους εύπορων οικογενειών. Είχε όμως αυτή τη δυναμική, που έχουν όλοι όσοι μπορούν να κάνουν ρήξη με το παρελθόν: είχε όραμα. Και το όραμα του Καραϊσκάκη ΄΄έβλεπε΄΄ λαό με αυτοδιάθεση, με ζώσα κουλτούρα, λαό που περίμενε 4 αιώνες, διαφυλάττοντας ήθη, έθιμα, γλώσσα και πίστη, από γενιά σε γενιά μέχρι την Εξέγερση. Πού συνέβη αλλού αυτό στον κόσμο; Ο Καραϊσκάκης άνοιξε το δρόμο για να περάσει η κιβωτός του ελληνικού πολιτισμού και να ανοιχθεί στις επόμενες γενιές, έως τη δική μας. Η Διεθνής Γιορτή του Πολιτισμού ΄΄Καραϊσκάκεια΄΄, έκανε έργο την πολιτιστική ανταλλαγή τις εποχές που δεν είχε εφευρεθεί το διαδίκτυο, εποχές που οι Καρδιτσιώτες δεν είχαν καν τηλεόραση στα σπίτια τους για να παρακολουθούν την πολυχρωμία και τα στοιχεία εκείνα που κάνουν την κάθε μία κουλτούρα να μοιάζει με τις υπόλοιπες».
Ακολούθως, η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα εξέφρασε τη χαρά και την αισιοδοξία της για το γεγονός πως ήταν η πρώτη βραδιά, μετά από πολύ καιρό, που πραγματοποιείται μια εκδήλωση νιώθοντας όλοι πιο ελεύθεροι από τα δεσμά της πανδημίας. Επίσης, χαρακτήρισε τα Καραϊσκάκεια ως ένα σταυροδρόμι όπου ενώνονται οι πολιτισμοί και σμίγουν οι κουλτούρες.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός υπογράμμισε πως μετά τα 200 χρόνια αγώνων κατά την Ελληνική Επανάσταση, σήμερα η χώρα καλείται να δώσει νέους αγώνες. «Για την Ελλάδα που μας αξίζει, που μας πρέπει, για την Ελλάδα του μέλλοντος. Για εμάς ειδικά που γεννηθήκαμε στο Μουζάκι ο Καραϊσκάκης είναι ένα φωτεινό παράδειγμα. Οι τοπικοί φορείς δίνουν και πάλι το παράδειγμα της συλλογικής δουλειάς» κατέληξε.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κώστας Νούσιος επεσήμανε πως ο Καραϊσκάκης ήταν η γενική μορφή του αγώνα της ανεξαρτησίας για να μπορούμε όλοι εμείς σήμερα να προχωρήσουμε σε μια νέα ελευθερία.
Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος δήλωσε πως «Είμαστε όλοι εδώ για να εκπέμψουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Είμαστε μια περιοχή που έχει αποδείξει ότι αγαπάει και στηρίζει τον πολιτισμό ο οποίος δεν είναι πολυτέλεια αλλά τρόπος ζωής. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε και πάλι όλοι μαζί μακριά από επιδημίες».
Χαιρετισμό απέστειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας.
Συντελεστές
Οι συντελεστές της παράστασης ήταν οι εξής: Πασχάλης Τόνιος (τραγούδι, κιθάρα), Γρηγόρης Βαλτινός (αφήγηση), Μαριάννα Πολυχρονίδη (τραγούδι), Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο-ενορχήστρωση), Θάνος Γκιουλετζής (βιολί), Γιάννης Πλαγιαννάκος (μπάσο), Αλέξανδρος Ζουγανέλης (πνευστά), Μάνος Ντόμπρος (ντραμς-κρουστά), Ιωάννα Τσιλιμίγκα (φωνητικά) και Άρης Φαλιάγκας (φωνητικά).
Παρουσίασε η Ρίτσα Τσικρίκα.