Ειδήσεις

Η καρδιά της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού χτυπάει στην Καρδίτσα


Όλα είναι έτοιμα για την 56η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει, από 24 έως  30 Ιουνίου, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή  Ένωση  Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Η μεγάλη γιορτή της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού ετοιμάζεται να σηκώσει και πάλι αυλαία, με ένα πρόγραμμα αντάξιο του κύρους του θεσμού που είναι ο μακροβιότερος στο είδος του.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη συμφιλίωση των λαών.

Καλεσμένες  χώρες είναι: η Νέα Ζηλανδία (συγκρότημα «Te Mātārae i Ōrehu»), το Αϊντάχο των ΗΠΑ (συγκρότημα « Idaho Rocky Mountain Express»)  και  το Συγκρότημα της Ελληνικής ομογένειας στην Μελβούρνη της Αυστραλίας «ΜANASIS School of Greek Dance and Culture».

Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν: ο Λαογραφικός και Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων «Ασκληπιός», το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Ιστιαίας,  ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», ο Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Αγίου Αθανασίου «Χοραγωγία» Λάρισας, η Ένωση Γυναικών Αγίων Σαράντα «Ρόδον το Αμάραντον», ο Χορευτικός Όμιλος Φοιτητών Νάξου, ο Όμιλος Πόντιων Χορευτών Καβάλας και ο Σύλλογος έρευνας και διάδοσης της κρητικής παράδοσης «Ιδαία γη».

Το δικό τους χρώμα θα δώσουν και τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από Μακεδονία και Θράκη μέχρι ηπειρώτικα και νησιώτικα.

Τριάντα εννέα συνολικά χορευτικά συγκροτήματα και πάνω από 1.000 χορευτές θα εμφανιστούν στη σκηνή των Καραϊσκακείων, μπροστά από τον επιβλητικό ανδριάντα του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν κάθε βράδυ στις 21:00 στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, ενώ παραστάσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά και σε όλους σχεδόν τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε Καρδιτσιώτη να λάβει μέρος ενεργά στο ξεχωριστό αυτό πολιτιστικό γεγονός.

Επί μια εβδομάδα, ο Νομός Καρδίτσας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πανελλαδικού, και όχι μόνο, ενδιαφέροντος, μέσα από έναν κορυφαίο και πολύπλευρα σημαντικό θεσμό.

 

Η συνέντευξη τύπου

Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι εκπρόσωποι των φορέων-διοργανωτών παραχώρησαν σχετική συνέντευξη τύπου.

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Σωτήρης Σουλούκος έκανε λόγιο για έναν καθιερωμένο και καταξιωμένο θεσμό και δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πάντα αρωγός. Είναι μια διοργάνωση που προβάλει τη Θεσσαλία μας που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί. Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία. Το σύνθημά μας είναι ένα: Ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Τέλιος ανέφερε πως «Η πολύχρονη διαδρομή των Καραϊσκακείων έχει  καταστήσει αυτή τη  γιορτή του πολιτισμού έναν θεσμό ορόσημο, τόσο για την Καρδίτσα όσο και για την χώρα μας. Κυρίως όμως αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό, ένα σημείο αναφοράς  στην συνείδηση των Καρδιτσιωτών».

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Καρδίτσας Στέφανος Θεολόγης υπογράμμισε πως «Ο Δήμος Καρδίτσας αποτελεί διαχρονικά συμπαραστάτης της διοργάνωσης. Είμαστε βέβαιοι ότι οι Καρδιτσιώτες θα απολαύσουν όλα τα δρώμενα, οι αποστολές να χαρούν τις ομορφιές του τόπου μας και όλοι μας θα στηρίξουμε και τις φετινές εκδηλώσεις».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας Μανώλης Στεργιόπουλος δήλωσε πως «Όλα είναι έτοιμα να ανταμώσουμε, να χορέψουμε. Η αλληλεγγύη δεν αγοράζεται. Έρχεται μέσα από την αγάπη. Φέτος καλωσορίζουμε χορευτικά από τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία και περιμένουμε και τη Μολδαβία. Είναι πολύ σημαντική η διάχυση και στα χωριά».

Το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων, Γιώργος Στεργιούλης τόνισε πως «Τα Καραϊσκάκεια είναι από τους μακροβιότερους και πιο καταξιωμένους θεσμούς, που δίνουν πνοή στην Καρδίτσα και το Επιμελητήριο είναι εδώ, για μια ακόμα χρονιά. Τα Καραϊσκάκεια προάγουν τον πολιτισμό και προάγουν τον τόπο μας».

Η Αντιδήμαρχος Δήμου Σοφάδων  Σοφία Αλειφτήρα σημείωσε πως «Είναι μια τεράστια ευκαιρία διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες. Μέσα από τη διοργάνωση στηρίζεται και η τοπική οικονομία. Ο πολιτισμός στηρίζει τον τουρισμό σε όλα τα επίπεδα».

Τις πατρικές ευχές του έδωσε και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη, πατήρ Γεώργιος, δηλώνοντας πως ο χορός έχει και θρησκευτική καταγωγή.

 

Πρόγραμμα Έναρξης

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

>Τελετή Έναρξης – Χαιρετισμοί

Μικτή Χορωδία Καρδίτσας “Parenthesis”

Υπό την Αιγίδα του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας

H αποτύπωση του παραδοσιακού τραγουδιού μέσα στη χορωδιακή σύνθεση και η εξέλιξη του στις νέες μορφές έκφρασης.

Διεύθυνση: Ελένη Πρίτσα, Μιχάλης Ζαχαρτζής

Πιάνο: Γιώτα Καραγιάννη, Πέγκυ Κωτούζα

Ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων: η ηθοποιός Βασιλική Μακρή

Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας

>Σύντομη εμφάνιση ξένων χορευτικών (ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία)

> Βραδιά Φιλίας

Σκηνοθεσία – Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Παύλος Βησσαρίου

Επιμέλεια Σκηνικών: Θέατρο Όψεις

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Δράση: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών