Την «ισχύ εν τη ενώσει» στην πράξη, υλοποίησαν στις 29 Ιουνίου 2022 με την υπογραφή των Συμφώνων Συνεργασίας, το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες και τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας τη σημασία της γνώσης που παράγεται προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.
Τα Σύμφωνα Συνεργασίας υπέγραψαν ο κ. Γεώργιος Καπεντζώνης Πρόεδρος του Δικτύου &Δήμαρχος Δωρίδος, ο κ. Αθανάσιος Κούγκολος Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και η κ. Ελισάβετ Θωϊδου Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, παρουσία του Πρύτανη του Α.Π.Θ κ. Νίκου Παπαϊωάννου και του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Κυριάκου Υάκινθου.
Ο Πρύτανης κ. Νίκος Παπαϊωάννου στην ομιλία του τόνισε ότι «Έχουμε ξεφύγει από τη δεκαετία του 70’ και 80’, όπου στα πανεπιστήμια παραγόταν η γνώση για τη γνώση, σήμερα οι ακαδημαϊκοί εστιάζουν στη γνώση που δημιουργεί απτά αποτελέσματα και προτείνει τις βέλτιστες λύσεις και πρακτικές, προς όφελος της κοινωνίας. Θέλουμε πανεπιστήμια ουσιαστικά, εξωστρεφή και της αριστείας, που θα επιστρέφουν πίσω στους πολίτες ως αντίδωρο, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνουν σε αυτά».
Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Κυριάκος Υάκινθος επισήμανε ότι «Η δίψα των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής αποτελεί μία από τις πιο βασικές αιτίες που τροφοδότησαν την ανάγκη για την υπογραφή των Συμφώνων Συνεργασίας με το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», εκφράζοντας την ευχή, η συνεργασία αυτή να αποτελέσει τη βάση για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου και των επτά τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Αθανάσιος Κούγκολος, ανέφερε ότι «όπως τα πανεπιστήμια αξιολογούνται για την εκπαίδευση που παρέχουν στους φοιτητές και το επίπεδο της έρευνας, έτσι θα πρέπει να γίνεται σε σχέση με το επίπεδο επιτυχίας διοχέτευσης της γνώσης προς όφελος της κοινωνίας και των τομέων που την πλαισιώνουν».
Η Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης κ. Ελισάβετ Θωϊδου υπογραμμίζοντας τη συνεργασία με το Δίκτυο, σημείωσε ότι «Η έννοια της συνεργασίας απορρέει από τις προκλήσεις της εποχής και τις ολοκληρωμένες απαντήσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση και επίλυση των ζητημάτων».
Ο κ. Γεώργιος Τσακούμης Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, εξαίροντας την σημασία της συνεργασίας σε όλους τους τομείς και απευθυνόμενος στα στελέχη του Δικτύου τόνισε ότι, «το νερό είναι ίσως το πιο σπουδαίο αγαθό, αφού καθορίζει την ύπαρξη της ζωής, έχετε ακουμπήσει σε πολύ καλά χέρια τις λίμνες που εντάσσονται στο Δίκτυό σας».
Ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες & Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γεώργιος Καπεντζώνης ανέφερε ότι το Δίκτυο έχει ταχθεί υπέρ των συνεργασιών και συνεργειών, και βρίσκεται συνεχώς σε συζητήσεις για τη σύναψη περισσοτέρων, αφού όπως διευκρίνισε, «κινούμενοι με βάση την αρχή “η ισχύς εν τη ενώσει”, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εποχής, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος, που ουσιαστικά αφορούν την ποιότητα της ζωής του πληθυσμού, την επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια, προσθέτοντας ότι οι λίμνες είναι εξαιρετικά ευαίσθητα κλειστά συστήματα». Απευθυνόμενος στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Α.Π.Θ τόνισε «προσδοκούμε πολλά από τη συνεργασία μας».
Η κ. Ελένη Παπαδοπούλου καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης και η κ. Αντιγόνη Ζαφειράκου αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, μαζί με τα στελέχη του Δικτύου έθεσαν τις βασικές αρχές και στόχους των Συμφώνων. Έχουν οριστεί από τα τμήματα τους ως μέλη των ομάδων εργασίας για τη διεκπεραίωση των δράσεων και την εποπτεία υλοποίησης των Συμφώνων Συνεργασίας, μαζί με τα αντίστοιχα μέλη του Δικτύου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής παρουσίασαν ορισμένες από τις δραστηριότητες των τμημάτων τους, που σχετίζονται με τα Σύμφωνα Συνεργασίας, ενώ το Δίκτυο των Πόλεων με Λίμνες παρουσίασε η πολιτικός μηχανικός, κ. Έλενα Μουρελάτου, συνεργάτης του Δικτύου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση τιμητικών βεβαιώσεων στους 15 φοιτητές και τις φοιτήτριες που έλαβαν μέρος στη διημερίδα Ηράκλειας Σερρών, με θέμα «Η λίμνη Κερκίνη, πηγή ζωής και προβληματισμού».
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. Παραβρέθηκαν, ο Πρύτανης, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, καθηγητές, φοιτητές και φοιτήτριες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων – μελών του Δικτύου από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Δήμαρχοι,Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης, Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου.
Οι Αντιδήμαρχοι των Δήμων Ζηρού Βασίλειος Παπαβασιλείου, Θέρμου Ιωάννα Καλημέρη.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων Σερβίων Δημήτριος Ζάκης, Δωρίδος Ιωάννης Φλέγγας.
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παρανεστίου Θωμάς Δασκάλου και ο Συντονιστής του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.