Πρωτοσέλιδο

Η γρίπη είναι ο πρωταγωνιστής του χειμώνα – Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κ. Γουργουλιάνης μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 για τον μεταπνομονοϊό, την γρίπη Α και τον covid


Για τον μεταπνομονοϊό, την έξαρση της γρίπης τύπου Α αλλά και για τα χαρακτηριστικά όσων νοσηλεύονται σήμερα από covid μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ο καταξιωμένος επιστήμονας αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα παραπάνω (την περασμένη Παρασκευή 10/1) στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη δίνοντας, παράλληλα, και μερικές πολύ απλές αλλά καθόλα ουσιαστικές συμβουλές για να έχουμε καλύτερη υγεία και ζωή.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Γουργουλιάνη έχει ως εξής:

Ερώτηση: Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με το πιο επίκαιρο ζήτημα που είναι ο ανθρώπινος μεταπνομονοϊός ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη έξαρση στην Κίνα και που έχουμε περιστατικά κρούσματος και στην Ελλάδα. Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε γι ΄ αυτόν τον μεταπνομονοϊό; Ποιους προσβάλει κυρίως;

Απάντηση: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτός ο ιός δεν είναι Κινέζικος. Είναι δικός μας.

Δηλαδή, η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε ήταν το 2001 στην Ολλανδία. Ανήκει στην κατηγορία των παραμυξοϊών.

Ουσιαστικά είναι ιοί που κάνουνε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Δεν κάνουν βαριές λοιμώξεις. Δεν χρειάζεται να τον επιτηρούμε, ούτε να τον καταγράφουμε, να τον δηλώνουμε.

Και σε αυτό οδήγησε ότι μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να υπήρχε, αλλά να μην το ψάχναμε.

Επομένως, δεν τον ξέρουμε. Δεν ξέρουμε πόσο συχνός είναι αλλά εδώ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Πνευμονολογικής Κλινικής και των Επειγόντων Περιστατικών, έχουμε τη δυνατότητα να καταγράφουμε τα αίτια των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Και θέλω να σας πω ότι πέρυσι, είχαμε περίπου 145 επιβεβαιωμένα περιστατικά με τον μεταπνευνονοϊό.

Και ο ΕΟΔΥ λέει ότι το 10 με 15% των λοιμώξεων του αναπνευστικού οφείλεται σε αυτόν τον ιό. Απλώς δεν τον ψάχνουμε.

Άρα, λοιπόν, δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν είναι κάτι ΄΄εξωτικό΄΄, δεν είναι Κινέζικο.

Είναι ένας ιός που υπάρχει μεταξύ μας.

Πέρυσι, κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν έκανε βαριά νόσο, δεν μπήκε στο Νοσοκομείο.

Αντιθέτως, φέτος, η γρίπη ήταν ο πρωταγωνιστής.

Νομίζω πως είναι μια κουβέντα η οποία πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι έπρεπε.

Έχει μεγαλύτερη νοσηρότητα στα παιδιά.

Εγώ βλέπω τις φωτογραφίες από την Κίνα και βλέπω μανάδες με παιδιά στην αγκαλιά που πάνε στο σύστημα υγείας. Σπανιότερα προσβάλει τους μεγαλύτερους.

Ξέρετε, όλοι οι ιοί, ακόμα και αυτοί που είναι ήπιοι σαν αυτόν, αν βρουν έναν άνθρωπο ο οποίος είναι εξασθενημένος, έχει καρδιακή ανεπάρκεια, έχει αρρύθμιστο ζάχαρο, θα κάνουν βαριά νόσο.

Επομένως, με αυτή τη λογική, ανήκει στους ιούς που στον ταλαιπωρημένο άνθρωπο και στον ευάλωτο μπορεί να κάνει βαρύτερη νόσο.

Άρα, αυτή είναι η πραγματικότητα και συνιστώ ψυχραιμία.

Η σύστασή μου είναι να επικεντρωθούμε στο μεγάλο πρόβλημα γι ΄ αυτή την εποχή, στο κύριο πρόβλημα, που είναι η γρίπη Α.

Ερώτηση: Ακριβώς εκεί, στα της γρίπης θα πάμε να εστιάσουμε τώρα. Η γρίπη τύπου Α, που ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους. Πως έχουν τα πράγματα; Πότε αναμένεται η κορύφωσή της;

Απάντηση: Η γρίπη Α είναι η εποχή της. Δηλαδή, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο καιρός έχει κρυώσει, οι άνθρωποι είναι μέσα στα σπίτια, κάνανε αγκαλίτσες και πολύ καλές κοινωνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως και στο εξωτερικό και στο βόρειο ημισφαίριο, εκεί όπου υπάρχει το κρύο, και τώρα έχουμε την έξαρση της γρίπης.

Αυτή την εποχή την περιμέναμε. Έρχεται, δηλαδή, αμέσως μετά τις γιορτές.

Ξέρουμε ότι θα πάμε κάπως έτσι μέχρι τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου.

Η κορύφωσή της θα είναι μάλλον τέλη Ιανουαρίου, ίσως και αρχές Φεβρουαρίου.

Ξέρουμε τους ευάλωτους, που τους περιέγραψα και πριν, που έχουν χρόνιο πρόβλημα με τα πνευμόνια και την καρδιά τους και παίρνουν θεραπεία, ακτινοθεραπεία και έχει ατονήσει το ανοσολογικό τους σύστημα.

Αυτοί οι άνθρωποι και μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 65 ετών, αν δεν έχουν εμβολιαστεί, νομίζω ότι πρέπει να εμβολιαστούν τώρα γιατί χρειάζονται δέκα μέρες περίπου να ανοσοποιηθούνε.

Άρα, θα είναι προστατευμένοι σε έναν βαθμό. Είναι επιδημική, εποχιακή γρίπη.

Αν κάποιος έχει βήχα, συνάχι και πυρετό, αν μπορεί να μην πάει στη δουλειά του, να μην πάει. Να μην κολλήσει και τους άλλους.

Και αν υπάρχει κάποιος ηλικιωμένος που έχει όλους τους παράγοντες που είπα και είναι απαραίτητο να πάει κάπου, σε μια κοινωνική εκδήλωση, να πάει με τη μάσκα του.

Αυτές είναι οι οδηγίες. Εμβολιασμός και πρόληψη.

Ερώτηση: Πάμε τώρα και στην covid 19 λοίμωξη (σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου του 2020, η Κίνα είχε ανακοινώσει τον πρώτο θάνατο από έναν άγνωστο μέχρι τότε κορωνοϊό, που αργότερα καταγράφηκε ως covid 19 προκαλώντας όλη αυτή τη τεράστια παγκόσμια πανδημία). Ακριβώς πέντε χρόνια μετά, ο κορωνοϊός έχει γίνει πλέον ενδημικός. Τα περιστατικά που νοσηλεύονται σήμερα αφορούν, κατά κύριο λόγο, ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με συννοσηρότητες;

Απάντηση: Οι πανδημίες εξελίσσονται. Δεν τελειώνουν με ένα διακόπτη.

Αυτό συνέβη από τις αρχές του 2022.Ο ιός έγινε πολύ ηπιότερος και εμείς, με τα εμβόλια και με τη νόσηση, γιατί πολλοί περάσαμε και δεν το πήραμε και είδηση, έχουμε αποκτήσει ανοσία.

Άρα, λοιπόν, έχουμε έναν πληθυσμό άνοσο και έχουμε ένα ιό εξασθενημένο.

Ο ιός εξασθενεί και αυτό γίνεται, κυρίως, για να επιβιώσει.

Δεν θέλει να σκοτώνει ανθρώπους. Θέλει να βρίσκει ανθρώπους ζωντανούς για να αναπτύσσεται μέσα σε αυτούς.

Άρα, αυτό έγινε τώρα και πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια έχουμε στο Νοσοκομείο ασθενείς με κορωνοϊό και όχι από κορωνοϊό.

Δηλαδή, δεν έρχονται γιατί περνάνε βαριά νόσο, απλώς έχουν κάποιο άλλο νόσημα, κολλάνε τον κορωνοϊό και το περνάνε λίγο βαριά.

Η εικόνα που έχουμε είναι άνθρωποι συνήθως άνω των 80 ετών με συννοσηρότητες που μπαίνουν στο Νοσοκομείο και τους ταλαιπωρεί πάρα πολύ.

Είναι τρία χρόνια περίπου τώρα που το ζούμε αυτό.

Αυτός είναι ο ΄΄ευχάριστος΄΄ εκφυλισμός της πανδημίας.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο άλλο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους ακροατές μας; Τι άλλο θα πρέπει να προσέχουμε;

Απάντηση: Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν και άλλα μέρα για να αντιμετωπίσει κανείς τις λοιμώξεις.

Αυτά που έχουν σχέση με την υγεία μας, τη διατροφή μας, την άσκηση, το μη κάπνισμα.

Γιατί, ξέρετε, κάθε μέρα ερχόμαστε σε επαφή με τους ιούς και πρέπει να κάνουμε τον οργανισμό μας να είναι ανθεκτικός σε αυτά.

Επομένως, αν κάποιος κοιμάται καλά, αθλείται, τρώει πολλά φρούτα, δεν καπνίζει, ενδυναμώνει τον οργανισμό και, έτσι, όταν έρθει σε επαφή με κάποιον από τους ιούς, είναι πολύ ισχυρός και τους κερδίζει. Άρα, δεν κάνει λοίμωξη.

Και αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, πέρα από τα εμβόλια που είναι τόσο σημαντικά.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας από Κρήτη: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο – Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή
Επόμενο άρθρο Ο Νίκος Καντερές στο Ηχόραμα 100,8: Ήμουν εκείνος που καθιέρωσα τα έκτακτα δελτία καιρού, πριν από 40-45 χρόνια