Για την επίδραση των τελευταίων καταστροφικών πλημμυρών, και ιδίως του Daniel, στην ποιότητα του εδάφους και στη γεωργική γη μίλησε ο Δρ. Ελευθέριος Ευαγγέλου, Εδαφολόγος, Ερευνητής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ Δήμητρα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM).
Ο κ. Ευαγγέλου ήταν καλεσμένος, το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη, όπου και κλήθηκε να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα χωράφια στον κάμπο της Καρδίτσας, αν και κατά πόσο είναι επανακαλλιεργήσιμα (μετά από όλη αυτή τη λάσπη και τις καταστροφές) αλλά και τι θα πρέπει να προσέχουν οι αγρότες και οι παραγωγοί.
Αφορμή γι ΄ αυτή τη ραδιοφωνική «συνάντηση» στάθηκε η σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε στις αρχές της εβδομάδας στην Ιτέα Καρδίτσας η Εταιρεία Φίλων Πολιτισμού και Αντιπτέρισης «Ηλιάς» με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Δήμο Παλαμά.
Ένας εκ των κεντρικών ομιλητών στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν ο Δρ. Ελευθέριος Ευαγγέλου ο οποίος και μίλησε στο Ράδιο Ηχόραμα για όλα αυτά τα τόσο ενδιαφέροντα για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας και όχι μόνο.
Η επίδραση των πλημμυρών στα χωράφια
Πιο αναλυτικά σε ό,τι αφορά στην επίδραση των πλημμυρών στα χωράφια, ο Δρ. Ελευθέριος Ευαγγέλου, Εδαφολόγος, Ερευνητής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ Δήμητρα, τόνισε τα εξής:
«Καταρχάς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό το πρωτόγνωρο πράγματι φαινόμενο έχει επηρεάσει με διαφορετικό τρόπο τα χωράφια ανάλογα με τη θέση τους, με το που βρισκότανε, με διάφορα δεδομένα του κάθε αγρού ξεχωριστά.
Άρα, δεν μπορούμε να γενικεύσουμε για όλα τα χωράφια κάτι συγκεκριμένο.
Τρεις βασικές συνέπειες μπορούμε να πούμε ότι έχουν προκληθεί.
Το πρώτο είναι το ίζημα που έχει επικαθίσει πάνω στους αγρούς, αυτή η λάσπη δηλαδή που έχει διαφορετικό ύψους και αυτή ανάλογα με το που βρίσκεται ο αγρός.
Είναι οι διαβρώσεις που, κυρίως, συνέβησαν σε πιο επικλινή εδάφη.
Και είναι και οι αγροτικές εκτάσεις που έχουν μείνει πλημμυρισμένες για πολλές μέρες κάτω από το νερό.
Αυτές είναι οι τρεις βασικές κατηγορίες.
Τώρα, στην περιοχή της Καρδίτσας οι ζημιές, κυρίως, επικεντρώνονται σε αυτή τη λάσπη, σε αυτό το ίζημα που έχει κάτσει σε πάρα πολλά χωράφια το οποίο, από την έρευνα που ξεκινήσαμε εμείς κατευθείαν από τη θεομηνία στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ Δήμητρα, διαπιστώσαμε ότι στα περισσότερα χωράφια η λάσπη αυτή είναι διαχειρίσιμη.
Δηλαδή, μπορεί να ενσωματωθεί ξανά στο έδαφος όταν, βέβαια, οι συνθήκες υγρασίας το επιτρέπουν αυτό».
Τι θα πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί
Συνεχίζοντας, ο κ. Ευαγγέλου υπογράμμισε τα ακόλουθα:
«Πρέπει οι παραγωγοί μας να είναι προσεχτικοί έτσι ώστε να κάνουν τις επεμβάσεις στα χωράφια τους όταν το έδαφος και όχι η λάσπη πάνω από το έδαφος που αυτή μπορεί να φαίνεται ότι έχει στεγνώσει αλλά το έδαφος από κάτω να είναι ακόμα υγρό.
Πρέπει, λοιπόν, να γίνει κατεργασία σε όλους τους αγρούς που οι περισσότεροι έχουν ένα ύψος ιζήματος δεκαπέντε εκατοστά ή και μέχρι είκοσι εκατοστά που όσο μεγαλώνει το ύψος του ιζήματος τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα.
Πάνω από τα είκοσι εκατοστά, δυστυχώς, εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αλλά, ευτυχώς, δεν είναι πάρα πολλά τα χωράφια που έχουν τόσο μεγάλα ύψη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προσπαθήσουν οι παραγωγοί να δουν μήπως μπορούν να ισοπεδώσουν το ίζημα σε όλη την έκταση του χωραφιού τους και μήπως κατέλθει σε ύψη τα οποία μπορούν να τα διαχειριστούν πιο εύκολα.
Αυτό είναι μια σημαντική παράμετρος.
Και ένα άλλο θέμα με τους πλημμυρισμένους αγρούς για πολλές μέρες που και εκεί η γονιμότητα του εδάφους αναμένουμε να έχει σημαντικά επηρεαστεί. Άρα, θα χρειαστεί μια ανάλυση εδάφους για να δούμε τα καινούργια επίπεδα γονιμότητας πριν την όποια νέα καλλιέργεια.
Θα πρέπει ο κάθε παραγωγός να κοιτάξει τον κάθε αγρό διαφορετικά, ανάλογα με τις ανάγκες του και αυτά που σας είπα σε σχέση με τη διαχείριση της λάσπης και τη διαχείριση τώρα της γονιμότητας».
Εδάφη και διαβρώσεις
Αναφορικά με τις διαβρώσεις που παρατηρούνται στα εδάφη, ο Ελευθέριος Ευαγγέλου σημείωσε τα κάτωθι:
«Για τις διαβρώσεις, που στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλές, υπάρχουν ζημιές που είναι διαχειρίσιμες.
Δυστυχώς, υπάρχουν και καταστάσεις πολύ δύσκολες όπου έχει φύγει όλο το γόνιμο έδαφος από τον αγρό.
Γενικά, υπάρχουν περιπτώσεις, δηλαδή, που είναι πολύ δύσκολες.
Αλλά αυτό που έχουμε δει είναι ότι δεν αποτελούν την πλειοψηφία σε καμία περίπτωση.
Θα πρέπει στις δύσκολες καταστάσεις κατά περίπτωση να δούμε μέτρα αποκατάστασης του εδάφους.
Αλλά στην πλειοψηφία των γεωργών πρέπει αναγκαστικά, υπό τις νέες συνθήκες, να δουν τα χωράφια τους μετά τις ενσωματώσεις αυτών των υλικών, σε τι κατάσταση γονιμότητας βρίσκονται».