Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου, την Πέμπτη 30 Μαρτίου παρουσία του εκπροσώπου του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη.
Στην κλειστή συνεδρίαση που προηγήθηκε έγινε ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων μελών του Συνδέσμου αντάλλαξαν προβληματισμούς για την πορεία τόσο του επιχειρηματικού έργου όσο και για την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση. Αναφορικά με το έργο του Συνδέσμου τονίστηκε η πολυεπίπεδηπροσφορά του ΣΘΕΒ μέσα από στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τα προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης παρουσιάστηκε η ετήσια έρευνα του ΣΕΒ «Ο σφυγμός του επιχειρείν» από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της MRBHELLAS κ. Δημήτρη Μαύρο η οποία αποτυπώνει τις ανάγκες των επιχειρήσεων για την ταχύτερη μετάβασή τους στην ανάπτυξη, δίνοντας μια σαφή κατεύθυνση για τις πολιτικές που πρέπει να τεθούν σε δημόσια συζήτηση.
Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Θάνος Μακρής ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αναγνωρίσουν τρόπους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητά τους ενώ η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να διαμορφώσει πολιτικές που βελτιώνουν με πρακτικό τρόπο το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η ανοικτή συνεδρίαση στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, οργανισμών και του θεσσαλικού επιχειρείν.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ε.Ε. του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Βιδάλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια η συνεργασία μας με τον ΣΘΕΒ, είναι εξαιρετική, παραγωγική και δημιουργική. Διαμορφώνουμε από κοινού προτάσεις προς την Πολιτεία για πολλά κρίσιμα θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Πεποίθησή μας είναι πως η περιφερειακή ανάπτυξη είναι αναπόσπαστο συστατικό και κρίσιμη προϋπόθεση της ευρύτερης οικονομικής ευημερίας και προοπτικής».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ, κ. Γιώργος Ρουπακιάς στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό των εθνικών υποδομών ως ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών και την ενίσχυση της οικονομίας ως σύνολο. Στην ομιλία του, εξήρε τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας παρά τα προβλήματα με το κόστος της ενέργειαςκαι τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά και ανέδειξε και τις δομικές αδυναμίες της Πολιτείας όπως η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων και το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Αναφέρθηκε, επίσης, στις νέες προκλήσεις του επιχειρείν όπως η «πράσινη» μετάβαση των επιχειρήσεων, ο ψηφιακός και παραγωγικός μετασχηματισμός και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Τέλος, εν όψει των επικείμενων εκλογών, προέτρεψε τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων να μην αρκεστούν σε παροχολογίες αλλά να εργαστούν με όραμα και συνέπεια ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα θεμελιώδη προβλήματα της χώρας και να συνεχιστεί η αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Μιχάλης Αργυρούτόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει βήματα ανάπτυξης ενώ θετικό στοιχείο είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, τις γυναίκες και τους νέους ανθρώπους. Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2023 θα είναι μία καλή χρονιά με αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας και της εξωστρέφειας.
Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας κ. Γιάννης Σαρακιώτης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη δίνοντας έμφαση σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού στην έρευνα και στην καινοτομία, στην κατάρτιση μιας εθνικής στρατηγικής που θα οδηγήσει σε βελτίωση των ερευνητικών υποδομών ενώ θα αμβλύνει τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών για μια πιο αποτελεσματική ποσοστιαία κατανομή της εθνικής δαπάνης.
Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.Γιάννης Τσακίρης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων γνωρίζουμε ότι ο τομέας των επενδύσεων απασχολεί ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό κόσμο. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και οι δυο πρώτες εμβληματικές προσκλήσεις του, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης έρχονται να στηρίξουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και να τις βοηθούσαν να γίνουν πιο εξωστρεφείς αλλά και πιο ανταγωνιστικές στο απαιτητικό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Οι κοινοτικοί πόροι όμως συμβάλλουν και στη δημιουργία των κατάλληλων προοπτικών περιφερειακής ανάπτυξης, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο της χώρας μας ιδιαίτερα σε μια εποχή συνεχών ανακατατάξεων βιώνουμε σε εθνικό- ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».