Το μάθημα της κολύμβησης αποτελεί μέρος της διδακτέας ύλης του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα Δημοτικά Σχολεία, και εφαρμόζεται την τρέχουσα σχολική χρονιά σύμφωνα με τις εγκυκλίους 188128/Δ5/2017 και Φ20/207465/226750/Δ1/2017 του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Στην Καρδίτσα, υλοποιείται σε τρεις περιόδους, των 8 κολυμβητικών μαθημάτων η κάθε μία. Η πρώτη περίοδος έχει ήδη ολοκληρωθεί. Διήρκησε από τις 5/12/2017 έως 9/02/2018 και συμμετείχαν 360 μαθητές με 20 τμήματα Γ΄ τάξης και 10 Δ΄ τάξης από 15 σχολεία. Αυτή τη στιγμή διανύουμε τη δεύτερη περίοδο, που διαρκεί από τις 12/02/2018 έως τις 22/04/2018. Σε αυτή συμμετέχουν 390 μαθητές, με 16 σχολικά τμήματα Γ΄ τάξης & 15 της Δ΄ τάξης, από 16 σχολεία. Στην τρίτη περίοδο από 23/04/2018 έως 14/06/2018, αναμένεται να συμμετάσχουν 540 μαθητές, με 19 τμήματα της Γ΄ τάξης & 20 της Δ΄ τάξης, από 17 Δημοτικά Σχολεία.
Στη δεδομένη οικονομική συγκυρία γίνεται ολοένα και περισσότερο φανερό πως η διδασκαλία του μαθήματος αποτελεί κοινωνικό έργο γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών δεν είναι καν εξοικειωμένοι με το νερό, μια και η πόλη της Καρδίτσας βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα, και η σχέση των κατοίκων της με το υγρό στοιχείο είναι περιορισμένη. Κυριότερος σκοπός λοιπόν είναι η αποτροπή του θλιβερού φαινομένου των πνιγμών σε θάλασσα και πισίνες ενώ επιπλέον γίνεται και εκμάθηση διαφόρων τεχνικών κολύμβησης.
Η επιτυχής εφαρμογή του μαθήματος στην πόλη μας οφείλεται στην οργάνωση και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που συνεργάζονται άψογα αποκλειστικό γνώμονα το όφελος των μικρών μαθητών.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός με τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, συμβάλλουν στη μεταφορά των μαθητών, η συνεργασία με τα αστική και υπεραστική συγκοινωνία είναι άριστη, ο Δήμος Καρδίτσας υποστηρίζει το πρόγραμμα και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΚ Μιχάλης Τάντος με την Προϊσταμένη Ευθυμία Γκαγκά δείχνουν άμεση διάθεση και ευαισθησία για την υλοποίησή του στο χώρο του κολυμβητηρίου, ενώ διαρκής είναι η συμβολή του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλη Παπανούσκα και η συνεχής συμβουλευτική καθοδήγηση του συμβούλου της Φυσικής Αγωγής Βασίλη Μέλλου. Οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων συντελούν καθημερινά στην πραγματοποίηση του προγράμματος, ενώ υπογραμμίζεται η συμβολή των συνοδών δασκάλων και εκπαιδευτικών για την υπευθυνότητά τους.
Κατά την διάρκεια του μαθήματος οι μικροί μαθητές διδάσκονται, πάντα με παιγνιώδη μορφή, από τους εξειδικευμένους γυμναστές στο αντικείμενο της κολύμβησης, τεχνικά στοιχεία για την βελτίωση των κολυμβητικών τους ικανοτήτων, καθώς και τρόποι για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοπροστασίας τους στο νερό. Στη συνέχεια, όπως σε όλα τα αντικείμενα της Φυσικής Αγωγής, την τιμητική του έχει το παιχνίδι. Τα παιδιά απολαμβάνουν παρέα με τους συμμαθητές τους, ομαδικά παιχνίδια όπως: πόλο, βόλεϊ και μπάσκετ μέσα στο νερό, παιχνίδια στο βυθό (ψάξε τον θησαυρό με τα δαχτυλίδια), τσουλήθρες, σκυταλοδρομίες, κ.α.
Η κολυμβητική ομάδα των καθηγητών αποτελείται από τη συντονίστρια του προγράμματος Ελένη Φαντέλα, τη Χρυσάνθη Ανδρεοπούλου, τον Κώστα Αγορόπουλο, το Γιώργο Γκινή, τον Σωτήρη Καρκαλέτση, την Ελένη Στάικου και τη Νατάσσα Θώδη, όλοι εξειδικευμένοι στην κολύμβηση εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής.
Τα θετικά μηνύματα από τους γονείς υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης και συνέχισης μαθήματος.