Hμερίδα για την κακοποίηση του παιδιού & τα ψυχικά τραύματα


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΤΕΔΚ η ημερίδα με θέμα «Κακοποίηση παιδιού και ψυχικό τραύμα» που οργανώθηκε από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας σε συνεργασία με το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης & Υποστήριξης Ν. Καρδίτσας. Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν σημαντικές ενότητες όπως οι εναλλακτικές τεχνικές διαπαιδαγώγησης και πειθαρχίας στα παιδιά, η ασφαλής πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, ενώ αναλύθηκε ο ρόλος του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών και του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας.

Ο κ. Τζέλλος

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας.

Αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η σημερινή Ημερίδα για την ενημέρωση όλων μας, όλου του κοινού του Νομού μας, γύρω από τα πλέον σημαντικά θέματα που αφορούν στους νέους μας.

Θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία, στην πρόληψη των ψυχικών ασθενειών, στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των ψυχικά πασχόντων καθώς και στην πρόληψη της υποτροπής, είναι πλέον παραδεκτό από όλους, ότι είναι πρώτης προτεραιότητας.

Είναι πολλαπλά διαπιστωμένες οι πολύπλευρες και μακροχρόνιες συνέπειες της κακοποίησης των παιδιών, αφού όπως δείχνουν οι έρευνες, η κακοποίηση, όπως και άλλες αντιξοότητες κατά την παιδική ηλικία, συνδέεται με αρκετές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου καθώς και ασθενειών κατά την ενηλικίωση.

Γι’ αυτό, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα σημαντικότερα πεδία δράσης αποτελούν η ανίχνευση, η εκτίμηση, η θεραπεία και κυρίως πρόληψη της παιδικής κακοποίησης.

Η διαπίστωση αυτή είναι αρκετή να καταλήξουμε ότι η εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών που έχουν άμεση επαφή με τα παιδιά, είναι επιτακτική.

Επαγγέλματα όπως, εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, εισαγγελείς, εγκληματολόγοι, έχουν συχνή επαφή με παιδιά και θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι, ώστε να ανιχνεύουν και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα την παιδική κακοποίηση.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να τονίσω για τους εκπαιδευτικούς, διότι έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα παιδιά, και θα πρέπει να είναι όλοι γνώστες γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την παιδική κακοποίηση και τον τρόπο που μπορούν να την αναγνωρίσουν και να δράσουν.

Αξίζουν, λοιπόν, θερμά συγχαρητήρια στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της Καρδίτσας, η οποία διοργάνωσε τη σημερινή Ημερίδα. Εύχομαι καλή επιτυχία και τα όσα θα ακουστούν σε αυτή την αίθουσα να αποτελέσουν μια σημαντική συμβολή στον αγώνα των υγειών πολιτών κατά της κακοποίησης των παιδιών μας και να συντελέσουν έτσι στη δημιουργία μιας μελλοντικής υγιούς, από κάθε άποψη, γενιάς».      

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση μετά από 32 χρόνια……
Επόμενο άρθρο Με θρησκευτική Ευλάβεια η Καρδίτσα τίμησε τον πολιούχο της