Ειδήσεις

Γιώργος Βαϊόπουλος (Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας) στο Ηχόραμα 100,8: Πρέπει να μπούνε κανόνες στην αγορά


Την ανάγκη να γίνονται σωστοί και εντατικοί έλεγχοι στην αγορά και στις εισαγωγές ζώων όπως επίσης και να τεθούν κανόνες στην αγορά επεσήμανε στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος.

Ο κ. Βαϊόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 – 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και ερωτηθείς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης στη Θεσσαλία, επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Σχετικά με την πανώλη, πραγματικά, πριν μια εβδομάδα, παρουσιάστηκε ένα κρούσμα στην Καλαμπάκα και, στη συνέχεια, είχαμε και στην Ελασσόνα.

Όλα είναι υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή. Βγήκε μια εγκύκλιος από το Υπουργείο η οποία προβλέπει κάποιες ζώνες προστασίας και επιτήρησης, τριών χιλιομέτρων γύρω από το κρούσμα.

Και άλλη μια ζώνη δέκα χιλιομέτρων που είναι γύρω από το κρούσμα.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν απαγορεύεται η συλλογή γάλακτος. Απλώς ελέγχουμε και επιτηρούμε τα ζώα.

Τα ζώα κινδυνεύουν. Το κρέας και το γάλα δεν έχουν καμία επίπτωση στον άνθρωπο.

Απλώς, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει μεταξύ τους να τηρούν τους υγειονομικούς κανονισμούς που σημαίνει ψεκασμός, σε ένα διάστημα ενός μήνα περίπου, για να δούμε αν θα εξαπλωθεί.

Αλλά το μεγάλο πρόβλημα σήμερα δεν είναι ότι η πανώλη ήταν στην Καλαμπάκα ή στην Ελασσόνα.

Κάποιοι επιτήδειοι άνθρωποι οι οποίοι λειτουργούν στο χώρο της εμπορίας, στη λογική του κέρδους, έφεραν ζώα από την Τουρκία, από τη Ρουμανία, χωρίς έλεγχο, πέρασαν τα σύνορα, ήρθαν στην Ελλάδα. Αυτά τα δύο φορτία που ήρθαν απ ΄ έξω, έχουν δημιουργήσει αυτό το θέμα.

Βλέπουμε μια χώρα να λειτουργεί χωρίς οργάνωση, βλέπουμε μια χώρα όπου σε όλους τους τομείς υπάρχει διαφθορά. Στους κτηνιάτρους, στα τελωνεία, στον τόπο εδώ, που ζούμε και εμείς οι ίδιοι, που αυτό λειτουργεί εις βάρος της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα.

Άρα, το κράτος θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα όσον αφορά τις εισαγωγές. Ποιός μας λέει ότι αυτά τα ζώα σήμερα δεν έχουν κρούσματα;

Πρέπει να πάμε σε πλήρη έλεγχο σε όλους τους τομείς.

Ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να προστατεύσει τα κοπάδια του, να ψεκάζει την επιχείρησή του για να μην μπει η πανώλη μέσα.

Κινδυνεύει με καταστροφή ένας ολόκληρος κλάδος. Η κτηνοτροφία.

Πρέπει άμεσα η χώρα να πάρει μέτρα προστασίας της κτηνοτροφίας.

Εμείς αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι το γάλα και το κρέας δεν επηρεάζονται από την πανώλη. Ούτε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Το θέμα είναι πως μπαίνουν στη χώρα ζώα τα οποία είναι μολυσμένα.

Η μόλυνση δεν παρουσιάστηκε στην Ελλάδα από το πουθενά. Κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Δεν πρέπει να γίνονται έλεγχοι στην αγορά; Δεν πρέπει να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα;

Και, φανταστείτε, ότι κάποιος το έκανε αυτό για να κερδίσει 10 με 20 χιλιάδες ευρώ για να ζημιώσει έναν κλάδο με τεράστια εκατομμύρια. Πλήρης ασυδοσία.

Πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Πρέπει αυτοί που ζημιώνουν να τιμωρούνται.

Ίσως ήρθε η ώρα να πούμε ότι αυτό που έχει σχέση με την υγεία των ζώων είναι κακούργημα.

Πρέπει να μπούνε κανόνες στην αγορά.

Το μεγάλο μήνυμα είναι ότι δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος, δεν επηρεάζονται το γάλα και το κρέας. Και ότι πρέπει να γίνονται έλεγχοι και να μπουν κανόνες.

Το να ανακοινώνεις μέτρα είναι εύκολο. Το θέμα είναι να μην φθάνουμε εδώ. Εκεί είναι το ζητούμενο».

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Eπίσκεψη του Μητροπολίτου Τιμόθεου στο υπό ανακαίνιση Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων
Επόμενο άρθρο Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι για την εξάλειψη της πανώλης στα μηρυκαστικά