Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός συναντήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στύλιο και την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην Προέδρου του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας κ. Όλγα Γκορτζή προκειμένου να συζητηθεί η αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός Μελισσοκομικού Ινστιτούτου και η προοπτική χρηματοδότησής του.
Το Μελισσοκομικό Ινστιτούτο θα έχει έδρα το Δήμο Μουζακίου και στην επιλογή αυτή συνηγορούν οι εδαφοκλιματολογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, η πληθώρα των ενδημικών και καλλιεργούμενων φυτών η περίοδος της ανθοφορίας των οποίων δύναται να καλύψει όλο το έτος, αλλά και ο σημαντικός αριθμός μελισσοκόμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων παραγωγής μελισσοκομικού εξοπλισμού που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται παγκοσμίως για την αύξηση των μελισσοσμηνών, λόγω της αναντικατάστατης θετικής επίδρασης των μελισσών στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, μέσω της επικονίασης.
Σε πλήρη ανάπτυξη το Ινστιτούτο θα αποτελέσει Κέντρο έρευνας, σχεδιασμού και παραγωγής προϊόντων μελισσοκομίας (μέλι, πρόπολη, βασιλικός πολτός) αλλά και νέων προϊόντων προστιθέμενης αξίας που θα παραχθούν από αυτά (όπως συμπληρώματα διατροφής, προϊόντα ευεξίας, καλλυντικά από μέλι και κερί).
Σύμφωνα με όσα προτάθηκαν από την κα. Γκορτζή στα προσδοκώμενα αποτελέσματα του έργου εντάσσονται η μελέτη της χλωριδικής βιοποικιλότητας της Ελλάδας με τη δημιουργία αποθήκης γενετικού υλικού αλλά και η κατοχύρωση της μελισσοκομίας ως στοιχείο ταυτότητας του Δήμου και των ανθοφορούντων φυτών ως στοιχείο του αγροτικού τοπίου του. Σε συνεργασία με εξειδικευμένα Ερευνητικά Κέντρα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα καταστεί ικανή η εμβάθυνση της γνώσης για τις ιδιότητες των μελισσοτροφικών φυτών και ο ορθολογιστικός ανασχεδιασμός νέων βιολειτουργικών μελισσοκομικών προϊόντων (φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά, λειτουργικά τρόφιμα κλπ). Ο εμπλουτισμός κατάλληλων εκτάσεων με μελισσοκομικά φυτά κατά μήκος των αγροτικών δρόμων και εντός των δημοτικών εκτάσεων αναμένεται να βελτιώσει αισθητικά το τοπίο, αυξάνοντας την ελκυστικότητα της περιοχής, θέτοντας βάσεις για την τουριστική και αγροτουριστική ανάπτυξη.
Στα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα του Ινστιτούτου εντάσσεται η ευαισθητοποίηση και επαγγελματική κατάρτιση μελισσοκόμων οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εργαστηριακές μελέτες καθώς και πειράματα σε ανοιχτό πεδίο κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Η βελτίωση της υγείας των μελισσών αποτελεί ένα από τα αντικείμενα μελέτης του Πάρκου και μέσα από κύκλο σεμιναρίων και ημερίδων θα πραγματοποιείται η διάχυση της γνώσης σε μαθητές, μελισσοκόμους και άλλους ενδιαφερόμενους. Σε συνεργασία με πιστοποιημένα Εργαστήρια θα δύναται να παρέχει αποτελέσματα αναλύσεων σε μελισσοκομικά προϊόντα και να συμβάλλει ενεργά στην έρευνα και ανάπτυξη νέων παρέχοντας υποστήριξη σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού και της ανάπτυξής τους. Πρόσθετα σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα θα δίνεται η δυνατότητα προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο επισκέψιμο Τμήμα του Πάρκου και θα προάγονται συνδυασμένες οικοτουριστικές δράσεις, σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιωτικούς φορείς.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιοςβρήκε αρκετά ενδιαφέρουσα την άνωθεν πρόταση αναφέροντας πως είναι θετικός στη δημιουργία του Ινστιτούτου. Επιπλέον, ο κ. Στύλιος αναγνώρισε πως η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης είναι αναγκαία, καθώς θα ωθήσει τους υπάρχοντες αλλά και νέους μελισσοκόμους στην επαγγελματική κατάρτιση. Τέλος, ο κ. Στύλιος ανέφερε ότι το εν λόγω εγχείρημα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας».
«Το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, την ανάπτυξη του κλάδου της μελισσοκομίας, την τόνωση του Ακαδημαϊκού περιβάλλοντος αλλά και την ενίσχυση του Αγροτουριστικού ενδιαφέροντος για τον Δήμο Μουζακίου, τον Νομό Καρδίτσας και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας», δήλωσε αμέσως μετά το πέρας τη συνάντηση ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός.