Τη θέση τους ότι το προωθούμενο έργο της ανάπλασης του Παυσιλύπου θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του αστικού πάρκου εκφράζουν οι «Φίλοι του Παυσιλύπου», ένα άτυπο όργανο που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα με σκοπό να αναδείξει τις πολλές και σημαντικές διαστάσεις αυτού του έργου και να ενημερώσει τον κόσμο.
Ήδη, έχουν συγκεντρωθεί 2.000 περίπου υπογραφές, ενώ πριν λίγες ημέρες οι «Φίλοι του Παυσιλύπου» οργάνωσαν σχετική ενημερωτική εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν πολλοί δημότες.
Το μέλος των «Φίλων Παυσιλύπου», πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Μπαρμπούτης μίλησε, το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζινο και στη Βάσω Μπαλαμπάνη, αναλύοντας διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν και το που ακριβώς εστιάζουν την κριτική τους.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μπαρμπούτης τόνισε τα ακόλουθα:
«Καταρχήν, πολυτελή την έχουμε χαρακτηρίσει αλλά παράλληλα και ελλιπή, όσο και αν φαίνεται περίεργο, και θα εξηγήσω παρακάτω.
Θεωρούμε ότι εξαρχής το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε σωστά αλλά καλό είναι τώρα να μην γυρνάμε πίσω γιατί τα πράγματα έχουν πάρει μια σειρά και έχει ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου η οποία τις δύο πρώτες φορές ήταν άγονη, δηλαδή δεν εμφανίστηκε κανένας, παρά το μεγάλο ποσό και το ενδιαφέρον του αντικειμένου, και η τρίτη έκλεισε πριν από λίγες μέρες.
Από εκεί και πέρα, οι αντιρρήσεις μας είναι ότι δεν έδωσαν βάρος στα σημεία που εμείς θεωρούμε τουλάχιστον ότι είναι απαραίτητα.
Το πιο βασικό είναι το πράσινο. Ένα πάρκο, πρώτα από όλα, είναι πράσινο. Προέχει, λοιπόν, η αντιμετώπιση του πρασίνου, η βελτίωσή του, η αύξησή του.
Για να καταλάβετε, ο προϋπολογισμός της μελέτης προβλέπει μόλις 1,2% για πράσινο. Σε ένα τέτοιο τεράστιο ποσό καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πρόβλημα.
Όλο και όλο για δέντρα μιλάμε για 5.000 ευρώ όταν έχουμε να κάνουμε με μια δαπάνη εξίμισι περίπου εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ για να φθάσουμε στα οχτώ εκατομμύρια.
Ένα άλλο θέμα που αναφέρεται μεν στην προμελέτη αλλά δεν αντιμετωπίζεται είναι οι παρεμβάσεις περιμετρικά του Παυσιλύπου, δηλαδή δεν βοηθάει στην ανάδειξη των πεζοδρομίων, μιλάει για ποδηλατόδρομους χωρίς να τους δείχνει. Δεν παρεμβαίνει, ή τουλάχιστον δεν το προβλέπει, να πηγαίνει με παρέμβαση στον πεζόδρομο που υπάρχει μεταξύ της δυτικής πλευράς του Παυσιλύπου, του 3ουΔημοτικού Σχολείου και, στη συνέχεια, το πίσω μέρος του Αγίου Κων/νου.
Κάνει πολλές παρεμβάσεις με υγρό στοιχείο και στην πλατεία Πλαστήρα γιατί η παρέμβαση αφορά και την πλατεία Πλαστήρα, όχι μόνο το πάρκο του Παυσιλύπου, η οποία θεωρούμε ότι είναι υπερβολική για τα δεδομένα τα δικά μας και εξαιρετικά ακριβή και η συντήρησή της και η διατήρηση της καλής εικόνας που υποτίθεται ότι οι μελετητές θέλουν να δώσουν σε αυτό το σημείο.
Από εκεί μετά, ο αστικός εξοπλισμός, όπου αναφερόμαστε στα καθιστικά κάθε είδους, στους κάδους απορριμμάτων, αυτά τα μικροπράγματα τα οποία, όμως, δίνουν μια λειτουργικότητα) είναι τεράστιος και εξαιρετικά μεγάλος για υα δεδομένα του Παυσιλύπου. Είναι ένα εκατομμύριο χωρίς τον ΦΠΑ. Και με πανάκριβα υλικά τα οποία δεν ξέρουμε, δεν έχουν δοκιμαστεί στη χώρα μας. Εισαγόμενα βέβαια. Τα οποία αν έχουν τη σκοπιμότητα και ξέρουμε τι γίνεται στους δημόσιους χώρους. Γκράφιτις, καταστροφές, σπασίματα και τα λοιπά.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο εστιάζουμε την κριτική μας είναι ότι προβλέπονται πάρα πολλά εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικά που σύμφωνα με τους μελετητές θα μετέτρεπαν την Καρδίτσα σε έξυπνη πόλη. Μιλάμε για ηλεκτρονικές διαβάσεις πεζών, δηλαδή να μπορεί να περιμένει ο πεζός, να αναγνωρίζεται από φωτοκύτταρο, να διακόπτεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, γιγαντοοθόνες, συστήματα τηλεάρδευσης, συστήματα ελέγχου του φωτισμού , αλλού να ανάβουν, αλλού να σβήνουν, αλλού να χαμηλώνουν.
Ζητήματα τα οποία δεν θεωρούμε ότι είναι τα πρώτα που πρέπει να γίνουν στα Παυσίλυπο. Ή ότι δεν είναι αναγκαίο γι ΄ αυτού του είδους το πάρκο.
Η παιδική χαρά μετατοπίζεται χωρίς να προβλέπεται η νέα περίφραξή της η οποία είναι αναγκαία για να λειτουργήσει.
Το σημερινό Ληξιαρχείο, ενώ αναγνωρίζεται ότι πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις για ενημέρωση σχετικά με το περιβάλλον, να πάνε κάποια σχολεία, δεν προβλέπεται καμιά δαπάνη και καμιά παρέμβαση. Ενώ θα μπορούσε να περάσει κάτι σε αυτό το τεράστιο ποσό.
Επίσης, στη βορειοδυτική γωνιά του Παυσιλύπου, όπου σήμερα υπάρχει μια Βιβλιοθήκη η οποία ήταν πολύ παλιά, ενώ προβλέπεται κάποιο στέκι νεολαίας, ουσιαστικά δεν προβλέπεται δαπάνη για τη δημιουργία αυτού.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι εκτός του ότι σε κάποια σημεία είναι υπερβολικές οι παρεμβάσεις και πολυτελείς, από την άλλη μεριά κάποια βασικά σημεία δεν εμφανίζονται, δεν προβλέπονται.
Άλλο παράδειγμα, η βόρεια είσοδος του Παυσιλύπου, αυτό που λέμε γέφυρα, η οποία έχει παραπέσει σε αχρηστία λόγω των καταστροφών, των γκράφιτις και τα λοιπά, ενώ προβλέπεται ότι θα γίνουν παρεμβάσεις, από εκεί και μετά λέει απλά ότι η αυτή η πλευρά η βόρεια θα είναι ένα σημείο άθλησης ενηλίκων, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, χωρίς να αναφέρει αν θα γίνουν κάποιοι ειδικοί διάδρομοι, με ταρτάν, χωρίς ταρτάν, με κάποια όργανα υπαίθρου ή ό,τι άλλο. Αλλιώς, τι άθληση ενηλίκων είναι αυτό;
Θεωρώ, επομένως, ότι υπάρχουν πολλές αδυναμίες. Τα χρήματα είναι πάρα πολλά και θα μπορούσαν να διαχυθούν με καλύτερο καταμερισμό.
Για να μην αναφέρουμε ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πλατειών και το πράσινο σε όλη την πόλη.
Ή να μιλήσουμε για το στρατόπεδο Λουμάκη που θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία, με ατό το ποσό, να γίνει ένα δεύτερο πάρκο, σύγχρονο, έτσι ώστε να μην είναι μόνο το πάρκο του Παυσιλύπου με τη μία παιδική χαρά, που προσελκύει όλο τον κόσμο και που πολλές φορές δημιουργεί κάποιο συνωστισμό.
Συν το γεγονός ότι στο πάρκο του Παυσιλύπου γίνονται μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως Τα Χριστούγεννα, αργίες, η Οικολογική Γιορτή και άλλα.
Αυτά είναι σε γενικές γραμμές».