Λίγο πριν συμπληρώσουμε τον ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, έχει αποκαλυφθεί πλέον περίτρανα η τραγική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας πανελλαδικά και στο νομό Καρδίτσας.
Το Νοσοκομείο Καρδίτσας, κατά γενική ομολογία πλέον, όχι μόνο βρέθηκε ανέτοιμο και υποστελεχωμένο για να αντιμετωπίσει την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά επιπλέον σήμερα βρίσκεται σε ακόμη δυσμενέστερη κατάσταση. Ό,τι σημαντικό καταφέραμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας οφείλεται στη μεγάλη και κοπιώδη προσπάθεια του ίδιου του προσωπικού, το οποίο πάλεψε παρά τις ελλείψεις με ακούραστη φροντίδα για την υγεία των ασθενών μας.
Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμούς και υποδομές του νοσοκομείου, αντί να επιλυθούν από την αρχή της πανδημίας άμεσα, διογκώθηκαν με τραγικές συνέπειες στην παρεχόμενη περίθαλψη των ασθενών μας και στις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων.
Τα τακτικά ιατρεία έχουν παγώσει πλήρως στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς να μην μπορούν να απευθυνθούν στις κατάλληλες ειδικότητες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Κλινικές, όπως η ορθοπαιδική, η ουρολογική, η οφθαλμιατρική με τεράστιες λίστες χειρουργείων πριν από την πανδημία, όπως η καρδιολογική, η παθολογική και το πνευμονολογικό ιατρείο που παρακολουθούσαν πολύ μεγάλο αριθμό χρονίως πασχόντων, έχουν περιορίσει τη λειτουργία τους δραματικά και αποκλειστικά σε επείγοντα περιστατικά. Ακόμα και η παιδιατρική και γυναικολογική κλινική, που επανδρώθηκαν επιτέλους μετά από επανειλημμένους αγώνες μας, δεν εκτελούν τακτικά ιατρεία με αποτέλεσμα να μένουν πίσω οι εμβολιασμοί των παιδιών και ο προληπτικός έλεγχος των γυναικών.
Αποκορύφωμα της υποστελέχωσης αποτελούν η παθολογική κλινική και το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ). Η παθολογική, αφού νόσησαν οι μισοί γιατροί της και δυστυχώς ακόμη και μετά το θάνατο ενός μάχιμου και αξιόλογου συναδέλφου, λειτουργεί μόνο με τους 7 από τους 13 προβλεπόμενους γιατρούς, που εξυπηρετούν έως και 60 κλίνες ασθενών. Στα ΤΕΠ, οι 5 γιατροί δεν επαρκούσαν ούτε πριν την πανδημία και οι μετακινήσεις γιατρών άλλων ειδικοτήτων, κυρίως επικουρικών που για άλλη μία φορά αποδεικνύονται και οι περισσότερο ευέλικτοι και αναλώσιμοι, δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές και αυξημένες ανάγκες.
Οι ανεπαρκείς προσλήψεις και τα πρόχειρα μέτρα αναδιάταξης της τελευταίας στιγμής, μαζί με την έλλειψη στα απαραίτητα μέσα για την προστασία του ίδιου του προσωπικού, οδήγησαν στο να νοσήσουν περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι, δηλαδή περισσότερο από το 15% της δύναμης του νοσοκομείου!!! Ακόμα και σήμερα, όμως, οι υγειονομικοί δεν έχουμε ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Ιδιαίτερα σήμερα, με τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στο νοσοκομείο, ο μεγάλος όγκος εργασίας επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη εξουθενωμένο προσωπικό. Μεταφέρει για άλλη μία φορά τη λειτουργία της ΠΦΥ στις πλάτες του λιγοστού προσωπικού του νοσοκομείου.
Αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της εγκατάλειψης των κέντρων υγείας και των ΤΟ.Μ.Υ., παρά τη μεγάλη ανάγκη του πληθυσμού, ιδιαίτερα τώρα με τους μαζικούς εμβολιασμούς. Η κατάσταση στην Π.Φ.Υ. δεν βελτιώθηκε στο ελάχιστο στο πέρασμα ενός χρόνου πανδημίας. Στα Κ.Υ. Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου οι ελλείψεις στις μόνιμες θέσεις γιατρών ξεπερνούν το 75%, ενώ το Κ.Υ. Καρδίτσας δεν έχει καν οργανισμό, παθολόγο ούτε γενικό ιατρό. Οι 2 ΤΟ.Μ.Υ. έχουν μόνο ένα παθολόγο, ενώ όλο το προσωπικό εργάζεται με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης. Ακόμα και στο σχετικά καλύτερα στελεχωμένο Κ.Υ. Παλαμά, με τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο, η τακτική του λειτουργία περιορίζεται σε λιγότερο από το μισό.
Με επιμονή και συνεχή αγώνα θα καταφέρουμε την πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και για να βρει ο λαός την υγειά του. Τα κροκοδείλια δάκρυα των υπεύθυνων και οι αφ’ υψηλού αντιπαραθέσεις στη Βουλή νυν και πρώην κυβερνητικών δεν μπορούν να κρύψουν την τραγική πραγματικότητα ενώ οι «δυό που μάλωναν σε ξένο αχυρώνα» πρέπει να ακούσουν τη φωνή και τα αιτήματα των υγειονομικών πριν να είναι αργά για τους υγειονομικούς και το λαό μας.
Στον αγώνα αυτό έχουμε πραγματικό στήριγμα τις ενώσεις, τους συλλόγους και τα σωματεία μας, μαζί με τους φορείς των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, που βρίσκονται επίσης σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά μας.
Αγώνας διαρκείας για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για την εργασιακή και επιστημονική μας αξιοπρέπεια.
Πρόγραμμα δράσης:
- ανάδειξη των οξυμμένων προβλημάτων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) και την αναγκαιότητα ενίσχυσής της, ειδικά τώρα που είναι σε εξέλιξη ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
- Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, Συμβολική Κινητοποίηση στο Κ.Υ. Παλαμά, στις 11π.μ., πανελλαδική ημέρα δράσης για την Π.Φ.Υ.
- Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, Συμβολική Κινητοποίηση στο Κ.Υ. Καρδίτσας (πρώην ιατρεία ΙΚΑ)
- Πανυγειονομική Απεργία στον αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.