Ειδήσεις

Για την παραίτησή μας από το προεδρείο του ΔΣ της ΕΛΜΕ


1) Στις 26 Σεπτεμβρίου η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε «πρόγραμμα δράσης» σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προγραμμάτισε Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο, στις 22 Οκτωβρίου, ενώ οι ΕΛΜΕ ζητούσαν να πραγματοποιηθεί αυτή η Γ.Σ. στις αρχές Οκτώβρη. Όπως οφείλαμε, επισκεφτήκαμε τα σχολεία, τόσο για να ενημερώσουμε για το πρόγραμμα δράσης, όσο και για να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί του νομού. Στις επισκέψεις αυτές, γίναμε αποδέκτες της έντονης δυσαρέσκειας των συναδέλφων για τον βαρύ χειμώνα της ακρίβειας, για την καθήλωση των μισθών μας, για τον γραφειοκρατικό φόρτο εργασίας που επιβάλλουν οι ποικίλες διαδικασίες της αξιολόγησης (μέντορες, συντονιστές, ομάδες εργασίας) καθώς και για την πίεση που δεχόμαστε, εκπαιδευτικοί και μαθητές, από τη μετατροπή της μαθησιακής πορείας σε εξεταστικό μαραθώνιο (εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων σε όλο το Λύκειο και εξετάσεις τύπου PISA στο Γυμνάσιο). Βρεθήκαμε μάλιστα, στη δύσκολη θέση να απολογούμαστε για το «άδειασμα» των συναδέλφων από την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ σε σοβαρά ζητήματα, όπως η Απεργία Αποχή από την αξιολόγηση, αλλά και για την απραξία-αφωνία της Ομοσπονδίας απέναντι στην καταστροφική για το δημόσιο σχολείο εκπαιδευτική πολιτική και στον απροκάλυπτο αυταρχισμό της Κεραμέως.

2) Ορίστηκε Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ την Τρίτη, στις 18 Οκτωβρίου, ώστε να μεταφερθούν οι αποφάσεις στην επικείμενη Γενική Συνέλευση Προέδρων. Η Συνέλευση δεν είχε απαρτία και πραγματοποιήθηκε διευρυμένο, ανοικτό Διοικητικό Συμβούλιο. Συζητήθηκαν κυρίως επείγοντα θέματα, που αναδείχθηκαν από τους/τις συναδέλφους που ήλθαν στη συνέλευση και από τις επισκέψεις στα σχολεία. Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το ΔΣ ήταν:

  • η καθυστέρηση στη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων της Ειδικής Αγωγής του 2020, κατά παράβαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου (η διετία δόκιμης υπηρεσίας και το δίμηνο για την σύνταξη της έκθεσης των διευθυντών έληγε την επομένη, στις 19 Οκτωβρίου)
  • η αυθαίρετη παρακράτηση από τη μισθοδοσία των αναπληρωτών συναδέλφων 4 ημερομισθίων του Σεπτεμβρίου
  • η Απεργία Αποχή από μέντορες-συντονιστές-εκπαιδευτικούς ομίλους
  • η Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη και νέα Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ με θέμα την αποτίμηση της Απεργίας
  • προτάσεις για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, όπως κλαδική εκπαιδευτική απεργία στο τέλος του Νοέμβρη με σχεδιασμό για κλιμάκωση του αγώνα ή υιοθέτηση της πλειοψηφούσας αγωνιστικής πρότασης στη Συνέλευση των Προέδρων.

Προς το τέλος της διαδικασίας, από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και Ενωτική Κίνηση-ΣΥΝΕΚ τέθηκε το θέμα της συμμετοχής της ΕΛΜΕ στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, λειτουργώντας ως επόπτης της Κεραμέως, μας εγκάλεσε απειλητικά γιατί δεν εφαρμόσαμε την εγκύκλιο της υπουργού «ως οφείλαμε». Αναρωτηθήκαμε:

  • γιατί οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της Ενωτικής Κίνησης-ΣΥΝΕΚ, ενώ το 2020 για το ίδιο θέμα έγραφαν επί λέξει «Στον αυταρχισμό και στις εκλογές-παρωδία οι εκπαιδευτικοί απαντάμε με ΑΠΟΧΗ», έκαναν στροφή 180ο από αυτή τους τη θέση; Γιατί ακυρώνουν την πολιτική νίκη που πέτυχε η μαζική αποχή του κλάδου το 2020 (πάνω από 92%), η οποία αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη και κεκτημένο απέναντι στον νόμο Χατζηδάκη;
  • πώς θα ασκήσουν έλεγχο και δεν θα αφήσουν τους «άλλους» να «κάνουν ό,τι θέλουν», συμμετέχοντας στις ηλεκτρονικές εκλογές, τη διεξαγωγή των οποίων ορίζει η εγκύκλιος Κεραμέως, τεκμήριο διαβλητότητας και αδιαφάνειας, πατώντας πάνω στις ράγιες του Ν. Χατζηδάκη;
  • η συμμετοχή σ’ αυτές τις εκλογές δεν αποτελεί αποδοχή του νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος επιβάλλει ηλεκτρονική ψηφοφορία και στα σωματεία, με στόχο να προκαλέσει παράλυση στις δημοκρατικές διαδικασίες και να τα παραδώσει αφοπλισμένα στον κρατικό έλεγχο; Ανάλογα θα πράξουν και στο σωματείο οι ίδιες παρατάξεις;
  • γιατί έθεσαν το θέμα αυτό, αφού ήδη είχαν καταθέσει ψηφοδέλτια και δεν ρώτησαν πριν την ΕΛΜΕ για τη στάση τους; (η προθεσμία, μετά και την παράταση που δόθηκε, έληξε στις 17 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν τη συνέλευση).

Ακολούθησε ψηφοφορία μεταξύ των παρόντων μελών και το αποτέλεσμα ήταν 4 υπέρ της συμμετοχής (2 ΔΑΚΕ+2 ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ-ΣΥΝΕΚ, απουσίαζε αιτιολογημένα ένα μέλος της ΔΑΚΕ) και 4 (3 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ+1 ΠΑΜΕ) υπέρ της ΑΠΟΧΗΣ. Επομένως η ΕΛΜΕ Καρδίτσας αποφάσισε «λευκό» και αυτό θα καταγράφονταν στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων, αφού αυτό αντιστοιχεί σε απόφαση μετά από ισοψηφία. Αξίζει να τονισθεί ότι το καταστατικό ρητά ορίζει πως «οι αποφάσεις παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών» και πως «σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η άποψη με την οποία τάχθηκε ο/η πρόεδρος». Ποτέ έως τώρα δεν κάναμε χρήση αυτής της πρόβλεψης του καταστατικού. Ούτε κι αυτή τη φορά χρησιμοποιήσαμε τη διπλή ψήφο της προέδρου, διότι για μας είναι ζήτημα αρχής οι αποφάσεις στο σωματείο να παίρνονται με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και όχι με την όποια συγκυριακή πλειοψηφία, για να υπηρετείται ο βασικός μας στόχος, που είναι η επίλυση των προβλημάτων. Όλες οι αποφάσεις, ομόφωνες ή κατά πλειοψηφία, έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της ΕΛΜΕ και είναι στη διάθεση των συναδέλφων.

3) Την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, η ΟΛΜΕ αποφάσισε, με τις ψήφους των ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ, τη συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, προκαταλαμβάνοντας την απόφαση τρεις ημέρες πριν την επικείμενη Γενική Συνέλευση Προέδρων.

4) Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, η ΟΛΜΕ αποφάσισε (πάλι με τις ψήφους των ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ) την αναβολή της προγραμματισμένης –εδώ και έναν μήνα- Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων, με την αστεία δικαιολογία ότι δεν βρέθηκε χώρος για τη διεξαγωγή της. (Σοβαρά τώρα; Σε μια ολόκληρη Αθήνα, με εκατοντάδες σχολεία, δεν βρέθηκε ένα αμφιθέατρο να φιλοξενήσει 100 άτομα;)

5) Παρά την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης Προέδρων, κάποιες ΕΛΜΕ της Αθήνας και της επαρχίας αποφασίζουν να συναντηθούν, μέσα σε λιγότερο από 1 ώρα βρίσκουν αίθουσα, σε σχολείο στην Αθήνα και πραγματοποιούν σύσκεψη, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου. Στη σύσκεψη αυτή πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις: 37 ΕΛΜΕ αποφάσισαν να απέχουν από τις ηλεκτρονικές εκλογές, κόντρα στην απόφαση της ΟΛΜΕ και 32 ΕΛΜΕ καλούν σε Απεργία Αποχή από μέντορες-συντονιστές-εκπαιδευτικούς ομίλους, προκαλώντας την ΟΛΜΕ να πάρει θέση.

  • Στην τοπική ΕΛΜΕ, τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, τα μέλη των παρατάξεων ΔΑΚΕ και Ενωτική Κίνηση-ΣΥΝΕΚ, όπως προβλέπει το καταστατικό, με έγγραφο ενυπόγραφο αίτημά τους, ζήτησαν τη σύγκληση έκτακτου ΔΣ, για να ξανασυζητηθεί το θέμα της συμμετοχής στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, παρότι υπήρχε ήδη απόφαση από τις 18 Οκτωβρίου (λευκό). Ουσιαστικά, στο έκτακτο ΔΣ της ΕΛΜΕ, που έγινε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στόχος ήταν να ανατραπεί η προηγούμενη απόφαση της 18ης Οκτωβρίου και να νομιμοποιηθεί το πραξικόπημα της ΟΛΜΕ, μετά από άνωθεν παρέμβαση, με δεδομένη την πλειοψηφία των παρατάξεων ΔΑΚΕ και Ενωτική Κίνηση-ΣΥΝΕΚ στην ΕΛΜΕ. Αντιπροτείναμε να οριστεί Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ, που είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων στο σωματείο και να αποφασίσουν οι συνάδελφοι αν θέλουν τη συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές, τόσο στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, όσο και στο σωματείο. Προσπαθήσαμε, εξαντλώντας όλα τα επιχειρήματα, να δείξουμε πως οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι το οξυγόνο του σωματείου και, δεδομένου ότι υπήρχε ήδη απόφαση, αυτή μπορούσε να αλλάξει μόνο μετά από Γενική Συνέλευση. Αρνήθηκε η πλειοψηφία αυτήν την καταφυγή στην άμεση δημοκρατία που μόνο το σωματείο μπορεί να εγγυηθεί, λέγοντας επί λέξει «δεν προλαβαίνουμε». Η απόφαση της 18ης Οκτωβρίου ανατράπηκε από την πλειοψηφία (ΔΑΚΕ και Ενωτική Κίνηση-ΣΥΝΕΚ) χωρίς Γενική Συνέλευση, με τον ίδιο τρόπο που η ΟΛΜΕ αποφασίζει, ακυρώνοντας γενικές συνελεύσεις. Μετά από αυτή την εξέλιξη, υποβάλαμε τις παραιτήσεις μας από το προεδρείο (Πρόεδρος-Γραμματέας-Ταμίας) του ΔΣ.

 

Τα συμπεράσματα

1) Η Γενική Συνέλευση Προέδρων αποτελεί ανώτερο όργανο από το ΔΣ της ΟΛΜΕ και οι αποφάσεις της έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τις αποφάσεις του ΔΣ. Επομένως, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) υπόκειται στον έλεγχο της ΓΣ Προέδρων. Ο φόβος ότι θα ανατραπεί η απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ (19 Οκτωβρίου) για συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές από τη ΓΣ Προέδρων, στις 22 Οκτωβρίου, οδήγησε στην αναβολή της ΓΣ.

2) Η αντίδραση των 37 ΕΛΜΕ προκάλεσε την άνωθεν μεθόδευση στην ΕΛΜΕ μας, ώστε να περιοριστεί το ρεύμα της αμφισβήτησης της ΟΛΜΕ και να μην προστεθεί καμία ΕΛΜΕ στις 37 που αντιτάχθηκαν στο πραξικόπημα της ΟΛΜΕ. Τελικά, αυτή η πρώτη οριζόντια σύνδεση των ΕΛΜΕ δείχνει πως υπάρχει ελπίδα και βρίσκεται στα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ΕΛΜΕ μας, αν κρίνουμε και απ’ την βιασύνη της πλειοψηφίας στην τοπική ΕΛΜΕ να ανατρέψει απόφαση ΔΣ.

3) Οι βασικές αρχές με τις οποίες οφείλουμε να πορευόμαστε στο σωματείο είναι ο σεβασμός των συλλογικών αποφάσεων και η εμπιστοσύνη στο ανώτατο όργανο του σωματείου, στη Γενική Συνέλευση, για τη λήψη αποφάσεων στα κρίσιμα ζητήματα. Οι συγκυριακές και οριακές πλειοψηφίες στα ΔΣ, πολλές φορές, αποτελούν επίδειξη πυγμής και δεν υπηρετούν τους στόχους του σωματείου. Αντίθετα, είναι η έκφραση των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών και ορίζουν αυτό που αποκαλούμε «κυβερνητικό συνδικαλισμό».

Όλα τα παραπάνω είναι απαράβατες θεμελιώδεις αρχές και γι αυτό παραιτηθήκαμε από τις θέσεις του προεδρείου. Αυτοί που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν το πραξικόπημα στην ΕΛΜΕ, σε πλήρη ταύτιση με την πρακτική της ΟΛΜΕ, ας το ολοκληρώσουν χωρίς τις υπογραφές μας.

 

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες, να παλεύουμε για να γίνει η ΕΛΜΕ ζωντανό δημοκρατικό σωματείο, εργαλείο πάλης στα χέρια των εκπαιδευτικών και όχι φιλοκυβερνητικό παράρτημα.

Καλούμε τους συναδέλφους σε

ΑΠΟΧΗ από τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στις 5 Νοέμβρη

Μαζική συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία στις 9 Νοέμβρη

 

Για την Επιτροπή Αγώνα: Καραμήτρου Ελένη (πρώην πρόεδρος ΔΣ ΕΛΜΕ), Φυτσιλής Αλέξης (πρώην Γραμματέας ΔΣ ΕΛΜΕ), Γκαραγκάνη Λένα (πρώην Ταμίας ΔΣ ΕΛΜΕ)

Προηγούμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας
Επόμενο άρθρο Άλκηστις Κολοκύθα: Μη αντικατάσταση σπασμένων δέντρων. Μια ακόμη απόδειξη αλαζονείας και αυταρχικής αντίληψης