«Στόχος μας είναι η επενδυτική συμφωνία να αποτελέσει οδηγό για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και να στείλουμε ένα ισχυρό σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και πολλά υποσχόμενος προορισμός για άνθιση κορυφαίων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.»
Τα παραπάνω τόνισε ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κωτσός στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Κύρωση Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία “Ελληνικος χρυσος μονοπροσωπη ανωνυμη εταιρεια μεταλλειων και βιομηχανιας χρυσου” και συναφείς διατάξεις»
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Καρδιτσιώτη Βουλευτή είναι το παρακάτω
«O ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να επικαλείται την πανδημία και στο σημερινό νομοσχέδιο, προφανώς διότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησής μας και προτείνει την απραξία από τη δράση, την αδράνεια από τη δημιουργία, τη στασιμότητα από τη διαρκή προσπάθεια για ανάταση της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Όμως αγαπητοί συνάδελφοι τώρα είναι που η χώρα μας έχει ανάγκη από δράσεις και πρωτοβουλίες που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για έξοδο από την οικονομική κρίση που δημιουργείται ένεκα της πανδημίας και επάνοδο σε ρυθμούς ανάπτυξη. Τώρα είναι που η κυβέρνηση και η βουλή πρέπει να επισπεύσουν τις πρωτοβουλίες τους ώστε η επόμενη μέρα μετά την έξοδο από την κρίση της πανδημίας να βρει την οικονομία μας σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Προς αυτή την κατεύθυνση ούτως ή άλλως κινείται η κυβέρνησή μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα και παρά τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει, συνεχίζει να νομοθετεί, κάνοντας μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές με κύριο στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία επενδυτικών έργων που θα φέρουν την ευημερία και την πρόοδο της χώρας μας.
Νομοθετούμε διορθώνοντας λάθη και παθογένειες του παρελθόντος, ή μήπως ξεχάσατε ότιεσείς κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης είχατε τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου όταν η εταιρία«Ελληνικός Χρυσός» έχει αποστείλει προς το Ελληνικό Δημόσιο εξώδικο διεκδικώντας 800 εκατομμύρια ευρώ ;
Έτσι λοιπόντώρα κυρώνουμε μια επενδυτική συμφωνία μεταξύ της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» και του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία δρομολογεί την πλήρη ανάπτυξη των μεταλλείων της Κασσάνδρας.
Η νέα συμφωνία βελτιώνει το νομικό και επενδυτικό πλαίσιο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το οποίο θα επιφέρει αυξημένες επενδύσεις κεφαλαίων και πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων. Οι περιοχές αυτές έχουν την προοπτική να αποτελέσουν μεταλλεία παγκόσμιας κλάσης.
Άκουσα τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ να διατείνεται πως συμφωνεί με την επένδυση αλλά διαφωνεί με τη συμφωνία
Για να δούμε λοιπόν είναι η συμφωνία προς τη σωστή κατεύθυνση;
Κερδίζει ή όχι το Ελληνικό Δημόσιο;
Διασφαλίζονται ή όχι οι θέσεις εργασίας;
Προστατεύεται ή όχι το περιβάλλον;
Η τοπική κοινωνία θα έχει οφέλη ή όχι΄
Η κυβέρνησή μας θα πρέπει ή όχι να νομοθετήσει ώστε η σύμβαση αυτή να αποδειχθεί ωφέλιμη τόσο για την τοπική και ελληνική κοινωνία όσο και για την απασχόληση ;
Δεν θα πρέπει να δούμε τι κάνει αυτή η εταιρία στην εν λόγω περιοχή; Έχει θετικά αποτελέσματα;
Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες όπως γνωρίζετε λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα επί δεκαετίες, άρα υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα που έχουν διαφανεί τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης για την αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της επένδυσης και τη λειτουργίας αυτών, με πραγματικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο.
Έτσι λοιπόν:
- Υπογράφουμε μια νέα σύμβαση με διάρκεια 25χρόνια. Η άμεση επένδυση για την πρώτη πενταετία ανέρχεται στο 1 δις., ενώ συνολικά η επένδυση θα φτάσει στα 2,9 δις έναντι του 1,4 δις του προηγούμενου σχεδίου.
Τα προσδοκόμενα οικονομικά οφέλη για την ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι:
800 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα δαπανηθούν σε Έλληνες προμηθευτές,
620 εκατομμύρια ευρώ από εξαγωγές,
360 εκατομμύρια επιπλέον για το ελληνικό κράτος
και 225 εκατομμύρια σε μισθούς και επιδόματα.
Άρα μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη των μεταλλείων της περιοχής.
- Αύξηση του μεταλλευτικού δικαιώματος κατά 10% υπέρ του κράτους και της τοπικής κοινωνίας. Και εδώ τίθεται το ερώτημαγιατί δεν αυξήσατε τα τέλη επί θητείας σας αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν αλλάξατε το μεταλλευτικό κώδικα ώστε να μην είναι η χώρα αποικιοκρατική όπως λέτε;
- Επομένως δεν έχασε το Ελληνικό δημόσιο από την εξόρυξη των μετάλλων όλα αυτά τα χρόνια;
- Για να δούμε τώρα τα στοιχεία και στο ζήτημα των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης
- Τον περασμένο χρόνο οι θέσεις ήταν 1650και δημιουργούμε άλλες 1400 νέες άμεσες θέσεις εργασίας και 2.000 έμμεσες,συνολικά 5.000 θέσεις εργασίας με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη (δίνοντας το προβάδισμα στην τοπική κοινωνία)
- Εδώ να σημειωθεί πως το 2018 απολύθηκαν 500 εργαζόμενοι επειδή είχαν σταματήσει οι εργασίες στα μεταλλεία με παρακώλυση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
- Αυτή είναι και η διαφορά μας, εμείς δημιουργούμε θέσεις εργασίας, στοχεύουμε στην αύξηση της απασχόλησης και στηρίζουμε το εργατικό δυναμικό.
- Για μας η υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα είναι συνώνυμη με το σεβασμό στο περιβάλλον. Έτσι με τη συμφωνία διασφαλίζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με σύγχρονους όρους. Θέλουμε το επενδυτικό σχέδιο να έχει τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επίσης επιβάλλουμε και ρήτρες αποκατάστασης των δασών μετά το πέρας των δραστηριοτήτων σ’ αυτές τις περιοχές των μεταλλείων, προστατεύοντας έτσι τα δάση και τα εδάφη.
Στόχος μας είναιη επενδυτική συμφωνία να αποτελέσει οδηγό για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και να στείλουμε ένα ισχυρό σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και πολλά υποσχόμενος προορισμός για άνθιση κορυφαίων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε να νομοθετούμε με την μέγιστη υπευθυνότητα και ασφάλεια προς τους ανθρώπους μας, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον, δημιουργώντας μια ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες .»