Ειδήσεις

Γ. Κωτσός: Ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της Πίνδου και διαχείριση των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία


Η ενεργειακή κρίση, το ουκρανικό ζήτημα, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και οι 2 ολοκληρωμένες προτάσεις που κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στην ατζέντα της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τροφοδότησε την ενεργειακή κρίση αυξάνοντας τις τιμές της ενέργειας και η επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, στον αγροτικό τομέα και στις επιχειρήσεις είναι μεγάλη σημείωσε ο Βουλευτής του Νομού Καρδίτσας. Ο Πρωθυπουργός συμφώνησε πως μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχει προκύψει σοβαρό θέμα και τόνισε πως είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα σε  ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αύξησης των τιμών, ενώ επισήμανε πως μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει διαθέσει 2 δις ΕΥΡΩ προκειμένου να στηρίξει ευάλωτα νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις.

Ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο συζήτησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός με τον πρωθυπουργό ήταν ο πρωτογενής τομέας και η αύξηση του κόστους παραγωγής των γεωργών και κτηνοτρόφων μας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κωτσός σημείωσε πως οπρωτογενής τομέας παραγωγής αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και οφείλουμε να αξιοποιήσουμεόλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε με συνεχείς παρεμβάσεις να πετύχουμε την περαιτέρω στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων μας.Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε για την καθοριστική συμβολή του πρωτογενή τομέα στην Εθνική Οικονομία και σημείωσε πως στην κατεύθυνση της μείωσης του ενεργειακού κόστους των αγροτών έχουν παρθεί σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 80% στο ηλεκτρικό ρεύμα, η απαλλαγή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η χρηματοδότηση  για την εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγήςενέργειας (netmetering), ώστε να απαλλαγούν από το ενεργειακό κόστος και παράλληλα να ενισχύσουν το εισόδημά τους και οπρωτογενής τομέας να εξελιχθείστο τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. «Εξάλλου, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης η στήριξη και ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας»

Ο κ. Κωτσός κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου του παρουσίασε 2 ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένεςπροτάσεις τις οποίες είχε ετοιμάσει.

Η πρώτη αφορά στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων και συγκεκριμένα στο υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας. Ειδικότερα στην πρόταση του ο κ. Κωτσός αναφέρεται στα λεγόμενα «προβλήματα νερού» τα οποία σημειώνει πως διαρκώς μεταλλάσσονται από εποχή σε εποχή στη διάρκεια του χρόνου. Στην πρόταση πραγματοποιείται μία εκτενής ανάλυση του υδατικού ζητήματος της Θεσσαλίας  το οποίο προκαλείται τόσο από την έλλειψη υδατικών πόρων όσο και από την κλιματική κρίση την οποία βιώνουμε και αυξάνει διαρκώς τους κινδύνους εμφάνισης ξηρασίας – ερημοποίησης και κατ’ επέκταση, μαζί με τις πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, απειλεί την ασφάλεια της περιοχής. Ο Καρδιτσιώτης Βουλευτής κατά την παρουσίαση της πρότασης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα οικολογικά προβλήματα στους ποταμούς και κυρίως στα υπόγεια υδατικά οικοσυστήματα, όπου πραγματοποιούνται υπεραντλήσεις από τα μόνιμα υδατικά αποθέματα, οδηγώντας μοιραία σε μεγάλη οικολογική καταστροφή.Ιδιαίτερη έμφαση έδωσεστην ολοκλήρωση των ημιτελών έργων της «Μερικής Μεταφοράς Νερών του Άνω Ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία», καθώς και στην υλοποίηση του Φράγματος Μουζακίου. Τα δύο αυτά έργα μαζί με τις άλλες δράσεις που περιγράφονται αναλυτικά στην ολοκληρωμένη πρόταση θα δώσουν το «φιλί της ζωής» στη Θεσσαλική πεδιάδα που αντιμετωπίζει τεράστιο υδατικό έλλειμα. Παράλληλα ο κ. Κωτσός τόνισε και την ενεργειακή αξία αυτών των δύο έργων καθώς η υδροηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τα δύο αυτά φράγματα θα συνεισφέρει σημαντικά στην ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας μας από τα ακριβά και ρυπογόνα εισαγόμενα στερεά καύσιμα. Τέλος τόνισε και την τεράστια αντιπλημμυρική αξία του Φράγματος Μουζακίου.

Η δεύτερη πρόταση που παρουσίασε στον Πρωθυπουργό ο Καρδιτσιώτης Βουλευτής αφορά την τάση ερημοποίησης και εγκατάλειψης των Ορεινών Περιοχών της κεντρικής Πίνδου και κυρίως της Αργιθέας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κωτσός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την ανάσχεση της τάσης εγκατάλειψης της κεντρικής Πίνδου και την οικοδόμηση της εδαφικής ανάπτυξής της. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα της στρατηγικής της πρότασης του κ. Κωτσού περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον Ορεινό Όγκο οι οποίες θα σχεδιασθούν στο πλαίσιο των στόχων και των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλέγμα δράσεων και έργων  πολυτομεακού χαρακτήρα που αφορά τις μεταφορές (όπως η σήραγγα του Τυμπάνου), τις υποδομές, τον πρωτογενή τομέα και κυρίως την κτηνοτροφία, την ενέργεια (Φράγμα και υδροηλεκτρικό Συκιάς), την εκπαίδευση, την υγεία, την υποδοχή νέων κατοίκων στην περιοχή κλπ. Ακόμη, ο κ. Κωτσός τόνισε πως είναι αναγκαίο για την Πίνδο  και ιδιαίτερα για τηνΑργιθέα να αντιμετωπιστεί ως αναπτυξιακή οντότητα και να αποτελέσει ελκυστικό τόπο διαβίωσης, με οικονομία υψηλής αξίας βασισμένη στην κληρονομιά της και σε αρμονία με το φυσικό της περιβάλλον. Τέλος σημείωσε πως ο ορεινός όγκος είναι μία τεράστια γεωγραφική περιοχή σε επίπεδο χώρας που μπορεί να συνεισφέρει στην Εθνική Οικονομία μέσα από την εφαρμογή στοχευμένων πολυδιάστατων πολιτικών που θα εστιάζουν στις ιδιαιτερότητες του χώρου και θα αξιοποιήσουν Ευρωπαϊκούς και Εθνικού πόρους.

Ο Πρωθυπουργός  κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε με προσοχή την παρουσίαση των προτάσεων από τον κ. Γιώργο Κωτσό και αναγνώρισε στο Βουλευτή τη σημαντική δουλειά. Ιδιαίτερα στάθηκε στην πολύ σοβαρή και αξιόλογη όπως τη χαρακτήρισε πρόταση για την ανάπτυξη και αναζωογόνηση του ορεινού όγκου, συμφωνώντας ότι  με κατάλληλες πολιτικές μπορεί να συμβάλλει στην Εθνική Προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Για  το υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Κωτσό πως η πρότασή του θα αξιοποιηθεί  στο ολοκληρωμένο  σχέδιο που εκπονεί  η κυβέρνηση αυτή την περίοδο αναφορικά το  υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας.

 

Προηγούμενο άρθρο Δράσεις της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ τον Φεβρουάριο 2022
Επόμενο άρθρο Μήνυμα της Αν. Περιφερειακής Δ/ντριας Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας Β.Ζιάκα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού