Ειδήσεις

Γ΄Παγκόσμιος Πόλεμος και πρωτογενής τομέας – Του Κώστα Βλάχου


Εύχομαι  να   μην συμβεί αλλά  είναι δύσκολο  πλέον να αποφευχθεί. Στη περίπτωση  παγκόσμιου πολέμου η επιβίωση μας  θα στηριχτεί  στον πρωτογενή τομέα. Στην  Ελλάδα  τότε θα φανεί   η ανεπαρκής αγροτική πολιτική που επί  χρόνια είχε εφαρμοστεί.

Ο Ελληνικός  λαός  θα στερηθεί το κρέας παντελώς.  Οι τρεις  μεγάλοι κλάδοι της κτηνοτροφίας, αιγοπροβατοτροφία, χοιροτροφία  και βοοτροφία  συρ ρικνώνονται συνεχώς.  Σε εμπόλεμη περίοδο και η πτηνοτροφία  θα δεχτεί  πλήγματα  ελλείψει ζωοτροφών.

Στο Β΄ παγκόσμιο  πόλεμο  ανθούσε η χωρική κτηνοτροφία.  Στην  ύπαιθρο  υπήρχαν   χιλιάδες  αιγοπρόβατα, βοοειδή, πουλερικά  και άλλα  ζώα. Τότε   ύπαιθρος  ήταν και όλες  οι επαρχιακές πόλεις  και υπήρχαν ζώα και μέσα σε αυτές.  Η  κτηνοτροφία  στήριξε την επιβίωση του Ελληνικού πληθυσμού  και στα πρώτα  μεταπολεμικά χρόνια.

Λογικό είναι σήμερα  να μην υπάρχει χωρική κτηνοτροφία  , όμως  όπως στην Ευρώπη

Θα έπρεπε να δοθεί μεγάλη προσοχή  στην επιχειρηματική. Όμως   κανένας δεν παίρνει στα  σοβαρά τις φωνές των κτηνοτρόφων.

Και στη γεωργία που και σήμερα  τα πράγματα δεν είναι καλά , με   το πρώτο μπαμ

η κατάσταση  θα επιδεινωθεί  πολύ.   Δεν θα υπάρχουν λιπάσματα  ,πετρέλαιο και πολλά άλλα  εφόδια. Το κυριότερο   εμπόδιο  θα είναι  η οικονομική αδυναμία  των αγροτών να προμηθευτούν τα  οποιαδήποτε εφόδια θα υπάρχουν. Και  σήμερα οι αγρότες  βρίσκονται σε δεινή θέση και  έχουν υπερχρεωθεί  από  την  μεγάλη αύξηση   των εφοδίων και της ενέργειας.

Εκείνο που ακούμε  σήμερα κατά κόρο από τους αρμόδιους είναι για όπλα.

Δυστυχώς τα όπλα  δεν τρώγονται. Η πείνα   θα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.

Οι φτωχοί των μεγαλουπόλεων  που είναι η συντριπτική  πλειοψηφία  θα εύχονται

να σκοτωθούν, γιατί ο θάνατος από πείνα  είναι οδυνηρός.  Μέχρι  και φόνος  για ανθρωποφαγία είχε  συμβεί  στην κατοχή  κάπου στην Αττική.

Εάν οι ειδικοί γνωρίζουν πιο πολλά  για την εξέλιξη του πολέμου, ας παροτρύνουν φέτος τους αγρότες  να σπείρουν πολλά σιτάρια  για να έχουμε τουλάχιστον ψωμί.

Βέβαια  οι αγρότες  για να το κάνουν αυτό θα πρέπει  να βοηθηθούν  γιατί  όσοι

ασχολούνται  με τη γεωργία   γνωρίζουν ότι  το κέρδος από  τα σιτηρά  είναι πολύ μικρό.

Η επιβίωση του πληθυσμού  πρέπει να είναι  το πρώτιστο μέλημα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας σε θέματα Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Προστασίαςο γιατρός Μάριος Ξηρομερίτης
Επόμενο άρθρο Η ταινία Quai d’Orsay στην Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας