Ειδήσεις

Φτάνουν τα μεγάλα λόγια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας για την πανώλη


Οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι δοκιμάζονται για μια ακόμα φορά, αυτή τη φορά από την πανώλη των αιγοπροβάτων, που τους έχει φέρει σε απόγνωση, αφού πολλές χιλιάδες αιγοπρόβατα θανατώθηκαν χωρίς να έχουν αποζημιωθεί ακόμα. Επίσης η ζημιά απο την μείωση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος, την απαγόρευση για αρκετό διάστημα σφαγής και διάθεσης του κρέατος και του γάλακτος είναι μεγάλη, όπως και η οικονομική επιβάρυνση τους απο τα μέτρα για τον έλεγχο της πανώλης, όπως η σφαγή των μολυσμένων ζώων, η απολύμανση των εκμεταλλεύσεων και η εφαρμογή καραντίνας.

Τα μεγάλα λόγια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί «μεγάλης κτηνιατρικής επιχείρησης και αποτελεσματικής αντιμετώπισής» δεν είναι τίποτε άλλο παρά επένδυση στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των ελάχιστων κτηνιάτρων που υπηρετούν στο Υπουργείο, στις αποκεντρωμένες δομές του και στις Περιφέρειες.

Οι κτηνίατροι, τόσο στο πεδίο, όσο και στα εργαστήρια δίνουν τη μάχη εξαντλημένοι από την τραγική υποστελέχωση και την έλλειψη μέσων και διοικητικής υποστήριξης, κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες  συνθήκες αφού οφείλουν να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας με εξαντλητικά ωράρια και σε συνθήκες καύσωνα, θυμίζοντας ότι 3 απ’ αυτούς στη Λάρισα, να έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο με θερμοπληξία, ενώ οι εργαζόμενοι κτηνιάτροι στα εργαστήρια τους «έχασε» το σπίτι τους, αφού δουλεύουν «ήλιο με ήλιο».

Αυτούς τους κτηνιάτρους η κυβέρνηση τους χτυπάει στην πλάτη (όπως έκανε στην πανδημία του Covid με τους υγειονομικούς) και δεν δεσμεύεται καν για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, όχι σαν ηθική ανταμοιβή, αλλά σαν δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου που δουλεύει σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία του!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, κι ενώ όλοι ομολογούν την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών που οδηγεί στην υπολειτουργία των κτηνιατρικών υπηρεσιών, η κυβέρνηση αρνείται να καλύψει ακόμα και τις θέσεις που έχει προκηρύξει μέσω ΑΣΕΠ, αφού στην τελευταία προκήρυξη (3ΓΒ/2023) διορίζονται μόνο 65 κτηνίατροι σε όλη την Ελλάδα, ενώ είχαν προκηρυχθεί 114 θέσεις συνολικά στο δημόσιο, όχι γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον, αλλά γιατί μόνο 65 έπιασαν την αυθαίρετη βάση του 55 στον γραπτό διαγωνισμό από τους περίπου 300 πουσυμμετείχαν σε αυτόν!!!

Δηλαδή αποκλείστηκαν κτηνίατροι γιατί πήραν κάτω από 55/100 σε μια γραπτή δοκιμασία που δεν είχε να κάνει με τα επιστημονικά προσόντα και την προϋπηρεσία τους, αλλά με αμφίβολες γενικές δεξιότητες!

Εδώ και τώρα απαιτείται:

  • Να δοθεί πλήρης και άμεση αποζημίωση στους κτηνοτρόφουςπου έχασαν τα ζώα τους απο την πανώλη, που να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα τους.
  • Να δοθεί οικονομική στήριξη για αγορά ζωοτροφών και μέτρων ατομικής προστασίας για τους κτηνοτρόφους που υποχρεωθούν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
  • Προστασία της τιμής του παραγόμενου γάλακτος και κρέατος, κλπ.
  • Όποια τεστ και κτηνιατρικά φάρμακα χρειαστούν, να δοθούν δωρεάν από το κράτος και όχι να στηθούν κερδοφόρες μπίζνες για εταιρείες.
  • Να συνεχιστούν οι έλεγχοι για την προστασία από τη μεταδοτική πανώλη του ζωικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας και της περιουσίας των κτηνοτρόφων, χωρίς επιβάρυνση των ίδιων.
  • Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι προγραμματισμένες προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις άλλες περιφέρειες, με κατάργηση της αυθαίρετης βάσης του 55/100.
  • Να καλυφθούν άμεσα, όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, όλων των Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  • Να εκδοθούν επιτέλους όλες οι ΚΥΑ για όλους τους φορείς, τους κλάδους και τις ειδικότητες, για να χορηγηθεί άμεσα το ανθυγιεινό επίδομα με αναδρομικότητα και αυξήσεις 20% στους μισθούς των κτηνιάτρων.
  • Να δοθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, ΜΑΠ, υλικοτεχνικές υποδομές, υπηρεσιακά αυτοκίνητα, για να γίνονται οι επιτόποιοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της Θεσσαλίας.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι στις μετακινήσεις των ζώων από ξένες χώρες στα σύνορα και όχι μόνο στον τελικό προορισμό.

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις καθησυχαστικές δηλώσεις κυβέρνησης και περιφέρειας. Εχουν πικρή πείρα από τα προηγούμενα χρόνια για τα ανεπαρκή μέτρα που πάρθηκαν με τις πλημμύρες και άλλες ζωονόσους. Με τον αγώνα τους να διεκδικήσουν, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Προηγούμενο άρθρο Πρόστιμο 1.500€ στον Δήμο Σοφάδων, για καύση απορριμμάτων σε μη φυλασσόμενο χώρο
Επόμενο άρθρο Αφιέρωμα στην Μαρίκα Νίνου από την μοναδική Κατερίνα Τσιρίδου