Ειδήσεις

Φώτης Καψάλης (υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα ΚΟΣΜΟΣ) στο Ηχόραμα 100,8: Διεκδικούμε μια Εθνική Πράσινη Συμφωνία της λογικής και της δικαιοσύνης


Για την υποψηφιότητά του, τους στόχους του αλλά και για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλίας μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο  υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα ΚΟΣΜΟΣ Φώτης Καψάλης. Ο κ. Καψάλης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) με την Βάσω Μπαλαμπάνη και, σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη, ξεδίπλωσε τις σκέψεις και τις προτάσεις του για πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Καψάλη στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Μιλήστε μας αρχικά για τους λόγους που σας ώθησαν να πείτε το ναι στην υποψηφιότητά σας. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Απάντηση: Εγώ θεωρώ ότι στην Ελλάδα, τα πράγματα έχουν γίνει πολύ λάθος. Είναι αδιανόητο ένας τόπος όμορφος, με έξυπνους και ικανούς ανθρώπους, με ιστορία και πολιτισμό αιώνων, που διαμόρφωσε τελικά τον δυτικό πολιτισμό, και με μια γη να παράγει σε κάθε γωνία πλούτο, να έχει έναν από τους πιο φτωχούς ανθρώπους στην Ευρώπη.

Συμμετέχουμε, λοιπόν, στην πολιτική με στόχο να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις του τόπου, να φτιάξουμε τη χώρα από την αρχή και σωστά, να εργαστούμε όλοι μαζί, χωρίς διαχωρισμούς, για να λύσουμε τα προβλήματα και να προοδεύσουμε στον τόπο μας.

Η πολιτική επηρεάζει κάθε τομέα της καθημερινότητας όλων μας και ειδικά εδώ, στη Θεσσαλία, που βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες της κακής πολιτικής.

Οπότε, θέλω να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους ότι ήρθε η ώρα να εκλέγονται εκπρόσωποι του τόπου μας και όχι παλιά κομματικά στελέχη ή ακόμα χειρότερα τηλεπερσόνες.

Ερώτηση: «Ερχόμαστε από μια μακρά περιοδεία σε περιοχές που έχουν ήδη πληγεί από κλιματικές καταστροφές και το μήνυμα ήταν παντού το ίδιο. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Αύριο θα είναι αργά» δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος Κόκκαλης πριν από λίγες μέρες, από τη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Εθνικής Πράσινης Συμφωνίας. Ποιος είναι ο στόχος Εθνικής Πράσινης Συμφωνίας και πάνω σε ποιους βασικούς άξονες εδράζεται;

Απάντηση: Όπως σας είπα, η Θεσσαλία ζει τις συνέπειες της κακής πολιτικής, της έλλειψης σχεδίου προστασίας και των άδειων υποσχέσεων.

Σχετικά με την Εθνική Πράσινη Συμφωνία, που προτείνουμε με το ΚΟΣΜΟΣ και τον Πέτρο Κόκκαλη, έπρεπε ήδη να υλοποιείται η προστασία της γης και των κατοίκων, τα κατάλληλα έργα, η στροφή σε φιλικά προς το περιβάλλον μοντέλα παραγωγής, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσα από έναν κατάλληλο χωρικό καταμερισμό, τα δάση, τα ποτάμια, οι λίμνες, όλα αυτά είναι μέρος του πλούτου της πατρίδας μας που, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα, θα αυξήσει και τα εισοδήματα του κόσμου αλλά και το αίσθημα ασφάλειας έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και, δυστυχώς, οι αρμόδιοι κάνουν πως δεν την βλέπουν μετά τον Ιανό, με αποτέλεσμα ο Daniel να έρθει με ακόμα πιο τραγικά αποτελέσματα.

Διεκδικούμε, λοιπόν, μια Εθνική Πράσινη Συμφωνία της λογικής και της δικαιοσύνης που δεν θα βάζει τους πολίτες να πληρώνουν τη μετάβαση αλλά θα τους καθιστά συμμέτοχους και κερδισμένους σε όλα τα επίπεδα.

Ερώτηση: Στην ίδια παρουσίαση, που έγινε στη Λάρισα, στην τοποθέτησή σας, τονίσατε πως «Ό,τι χτίσουμε εφεξής πρέπει να μην το πάρει η επόμενη νεροποντή» συμπληρώνοντας πως «Η Θεσσαλία πρέπει να δώσει το  μήνυμα σε αυτές τις εκλογές πως ο τόπος μας, οι ζωές μας και οι περιουσίες μας έχουν σημασία». Ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα στη Θεσσαλία; Τι σας έχουν μεταφέρει οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών όπου έχετε περιοδεύσει; Οχτώ μήνες μετά τον Daniel, για ποια ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μιλάμε;

Απάντηση: Νομίζω πως είναι σαφές ότι η Θεσσαλία  και οι κυρίως πλημμυροπαθείς περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μια νέα συνθήκη τοπικής ύφεσης.

Το κράτος δεν είναι δίπλα στους πολίτες αλλά καθυστερεί. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποχρεώνεται να περιμένει καθώς δεν της δίνεται η δυνατότητα να παρέμβει άμεσα και, ακόμα και αν έχουν χρήματα, δεν θέλουν να τα διαθέσουν για να ΄΄χτίσουν΄΄ πάλι τη ζωή τους.

Γιατί φοβούνται ότι στην επόμενη κακοκαιρία θα χαθούν τα πάντα πάλι.

Ήδη, είναι πάρα πολλοί αυτοί οι οποίοι έγιναν κλιματικοί πρόσφυγες αναζητώντας σε άλλες περιοχές ασφάλεια για τη ζωή τους και την περιουσία τους, που δεν μπορεί να τους προσφέρει το κράτος στον ίδιο τον τόπο.

Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα και στις εκλογές, λοιπόν, πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η ζωή μας, ο τόπος μας, οι περιουσίες μας είναι σημαντικές και δεν θα ανεχόμαστε πλέον την κοροϊδία από κανέναν.

Θα αναλάβουμε εμείς, όλοι μαζί, να αναγεννήσουμε τον τόπο μας, να είμαστε πάνω από κάθε έργο, κάθε μελέτη σε εξέλιξη, για να βεβαιωθούμε ότι γίνονται τα έργα, ότι θα διεκδικήσουμε τα χρήματα που δικαιούμαστε, και από την Ευρώπη και από το κράτος, και δεν θα επιτρέψουμε άλλο τα παιχνίδια στην πλάτη μας.

Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ανθρώπους από τον τόπο μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων ώστε να αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα και να μην λειτουργούν πρώτα ως εκπρόσωποι των κομμάτων.

Το ΚΟΣΜΟΣ γεννιέται με αυτές τις αρχές και ο Πέτρος Κόκκαλης έχει αποδείξει, μέσα από τη συμμετοχή στην ομάδα των Ευρωπρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα υπέρ της κοινωνίας των πολιτών.

Ερώτηση: Όλο αυτό το διάστημα, έχετε δώσει έμφαση, μεταξύ άλλων, και στα θέματα της υγείας υπογραμμίζοντας πως οι ευρωπαϊκοί πόροι θα πρέπει να αυξηθούν ώστε κάθε πολίτης να έχει την αναγκαία ιατρική φροντίδα στην ώρα του και στον τόπο του και ότι γενικά απαιτείται ένα άλλο μίγμα πολιτικής υγείας. Μιλήστε μας γι ΄ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα και τις σκέψεις σας επ ΄ αυτού.

Απάντηση: Στην Ελλάδα, όπως σας είπα, είναι κυρίαρχη η κακή πολιτική. Με το επιχείρημα δήθεν της μείωσης του πληθυσμού στην περιφέρεια, αποδυναμώνονται και τελικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι δομές στη δημόσια υγεία.

Από τη στιγμή, όμως,, που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν οι δομές υγείας, κανένας κάτοικος δεν αισθάνεται ασφαλής και κάποια στιγμή εγκαταλείπει και τον τόπο του, σε ένα φαύλο κύκλο εγκατάλειψης της επαρχίας.

Με τα τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν διατεθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας μόνο στην υγεία, θα έπρεπε όλο το σύστημα δημόσιας υγείας να είναι σύγχρονο και να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες .όλου του πληθυσμού.

Εδώ, όμως, οι κάτοικοι που χρειάζονται κάτι περισσότερο από μια απλή εξέταση, αναγκάζονται να ΄΄μεταναστεύσουν΄΄ για να εξυπηρετηθούν.

Πρέπει να επενδύσουμε ως χώρα στη δημόσια υγεία και η Ευρωβουλή είναι το πρώτο στάδιο για να κάνουμε άλλες επιλογές εκεί.

Είναι τουλάχιστον να παράδοξο να περιμένουμε ότι με τις ίδιες πολιτικές, θα προκύψουν άλλα αποτελέσματα.

Ερώτηση: Έχετε τοποθετηθεί και επί του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και έχετε δηλώσει πως «Εμείς πιστεύουμε και προκρίνουμε τον δημοσιονομικό ορθολογισμό, δηλαδή  την άνοδο του επιπέδου ζωής των Ευρωπαίων, με ανάλυση και προτεραιότητα στις κοινωνικές ανάγκες». Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς και για το κόμμα σας;

Απάντηση: Το νέο Σύμφωνοι Σταθερότητας θα πλήξει τις σύγχρονες κοινωνίες και οικονομίες, όπως είναι ακόμα, δυστυχώς, η οικονομία της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, προβλέπει πολύ συγκεκριμένες ενέργειες για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πορείας που στρέφονται πρακτικά ενάντια σε κάθε κοινωνική δομή προστασίας.

Η Ελλάδα κινδυνεύει έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας στον πληθυσμό, να βρεθεί σκηνικό ολοκληρωτικής κατάρρευσης και αυτό είναι αποτέλεσμα των σημερινών κυβερνητικών πρακτικών που αντί να εκμεταλλευτούν τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, επέλεξαν να διαθέσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους σύμφωνα με τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρικών ομίλων και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες του κράτους και των πολιτών.

Οπότε, το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να ανασχεδιαστεί ώστε να υπηρετήσει σύγκλιση και όχι να αποτελεί πεδίο εκβιασμών, παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων και απειλής ενάντια στις πιο αδύναμες χώρες.

Εδώ, βέβαια, το πιο βασικό ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση το υποστήριξε και δεν φρόντισε να προστατεύσει τη χώρα.

Ερώτηση: «Να φθάσει η φωνή μας στο Ευρωκοινοβούλιο και να προωθήσουμε τις μικρές και μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται για να ζούμε καλύτερα» έχετε δηλώσει αυτό το διάστημα. Για ποιόν λόγο, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι Θεσσαλοί να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα ΚΟΣΜΟΣ και σε εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Όπως σας είπα πολλές φορές σε αυτή τη συνέντευξη, στην Ελλάδα κυριαρχούν πολιτικές που απομακρύνουν τους Έλληνες από την Ευρώπη.

Είναι παράλογο να περιμένεις κάτι καλύτερο από όσους έχουν αποτύχει, κατά τη δική μου την άποψη.

Το κόμμα ΚΟΣΜΟΣ είναι ένας νέος πολιτικός χώρος, απαρτίζεται, κυρίως, από νέους και μορφωμένους ανθρώπους που έχουμε τη διάθεση να προσφέρουμε στη χώρα μας.

Πιστεύουμε στον τόπο μας, στους ανθρώπους του. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να παράγουμε, να ζούμε καλύτερα, να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται για τις αλλαγές που είναι αναγκαίες και, κυρίως, να διασφαλίσουμε όλοι μαζί ότι τα χωριά μας θα μείνουν ζωντανά και θα αξίζει να ζούμε σε αυτά.

Η μετάβαση από ένα διαλυμένο κράτος σε ένα κράτος λειτουργικό, στην υπηρεσία του πολίτη, θέλει κοινή απόφαση και, στη συνέχεια, τη συνεργασία όλων μας για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που χρειαζόμαστε.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αυγενάκης: Με συνέπεια στο πλευρό των πληγέντων
Επόμενο άρθρο Με ΚΥΑ ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023