Από την δεκαετία του ’80 όλες οι δημοτικές αρχές ήθελαν να μετατρέψουν το 1ο Λύκειο Καρδίτσας σε Δημαρχείο. Έτσι στην αναθεώρηση του σχεδίου πόλης το 1994 ο χώρος αυτός χαρακτηρίστηκε ως χώρος Δημαρχείου. Η μετατροπή του όμως σε Δημαρχείο σκόνταφτε, πέραν της άρνησης μερίδας δημοτών και στο γεγονός ότι εκεί λειτουργούσε το 1ο Λύκειο και φυσικά ήταν αδύνατον να το αδειάσει κάποιος βιαίως. Έτσι η μετατροπή παρέμεινε για χρόνια μια επιθυμία που δεν μπορούσε να υλοποιηθεί.
Όταν το 2007 εκλέχτηκα Νομάρχης – καθώς τα σχολεία ανήκαν στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας – σκέφτηκα μία λύση win win. Και οι καθηγητές με τους μαθητές να είναι ευχαριστημένοι και ο χώρος να αδειάσει για να μπορεί να γίνει Δημαρχείο.
Το κτίριο του 1ου Λυκείου, με τα χρόνια, καθώς απαγορευόταν οι προσθήκες – αφού είχε χαρακτηριστεί Δημαρχείο – κατέστη αναχρονιστικό και δεν εξυπηρετούσε τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Σε συνεργασία με την τότε Δντρια της Δνσης Τεχνικών Έργων κας Μαρίας Μήτσιου ετοιμάσαμε σε παρακείμενο οικόπεδο, μελέτη ενός νέου κτιρίου που πληρούσε όλες τις εκπαιδευτικές προδιαγραφές για να μεταστεγαστεί το 1ο Λύκειο. Ολοκληρώσαμε την μελέτη, εντάξαμε το έργο στο ΕΣΠΑ και το δημοπρατήσαμε το έτος 2010.
Το έτος 2013 ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο και έγινε η μεταστέγαση και το παλιό κτίριο ήταν πλέον ένα άδειο Δημοτικό κτίριο που ανεμπόδιστα μπορούσε να μετατραπεί σε Δημαρχείο.
Την ίδια περίοδο η διοίκηση Παπαλού κατά τη διάρκεια της θητείας της έκανε την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του οικοπέδου και των κατόψεων του υπάρχοντος κτιρίου.
Όταν η ζωή το έφερε να αναλάβαμε εμείς ως δημοτική αρχή θέσαμε πρωταρχικό στόχο να συνεχιστεί η προσπάθεια που αφήσαμε το 2010 και να αποκτήσει η πόλη ένα καινούργιο Δημαρχείο που της αξίζει.
Αρχικό μας μέλημα ήταν να συνταχθούν οι μελέτες. Αναθέσαμε την μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης σε ιδιώτη μηχανικό και την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε να συντάξει η Τεχνική υπηρεσία. Επειδή δεν υπήρχε φορέας χρηματοδότησης στοχεύσαμε αρχικά στο Πρόγραμμα εξοικονομώ ώστε το καλυφθεί το 60% της δαπάνης και το υπόλοιπο κόστος να καλυφθεί από δικούς μας πόρους. Τέλος ξεπεράσαμε με πολύ κόπο τα γραφειοκρατικά ζητήματα της στατικής επάρκειας του κτιρίου. Αφού ολοκληρώσαμε την μελέτη την υποβάλαμε προς έγκριση στην αρχιτεκτονική επιτροπή.
Παράλληλα για να είναι ολοκληρωμένο το έργο αναθέσαμε και τη μελέτη μετατροπής του αύλειου χώρου σε πλατεία. Με την ολοκλήρωση και αυτής της μελέτης πήραμε συνολικά έγκριση από την αρχιτεκτονική επιτροπή και για το κτίριο και για την πλατεία.
Περιμένοντας την πρόσκληση για το εξοικονομώ, ήρθε σε γνώση μας μία πρόσκληση από το τομεακό ΕΣΠΑ που αφορούσε την επανάχρηση παλαιών κτιρίων. Διαπιστώσαμε όμως ότι στην πρόσκληση δεν περιλαμβάνονταν παλαιά σχολεία. Κινηθήκαμε άμεσα και πείσαμε τη διαχειριστική αρχή να συμπεριλάβει και τα παλιά σχολεία στην πρόσκληση. Αφού η πρόσκληση είχε συνταχτεί περιέλαβε τα σχολεία στα επεξηγηματικά παραδείγματα. Ήταν πραγματικά μία μεγάλη επιτυχία. Υποβάλαμε πρόταση ύψους 2.200.000 € ευρώ η οποία εγκρίθηκε από τις πρώτες.
Στη συνέχεια κάναμε όλες τις διαδικασίες έγκρισης της δημοπράτησης και το έργο δημοπρατήθηκε επί των ημερών μας. Σήμερα βρίσκεται στη φάση κατασκευής και παρά τις υπαρκτές καθυστερήσεις, πιστεύουμε ότι σύντομα η πόλη μας θα αποκτήσει ένα νέο Δημαρχείο, αντάξιό της.
Με την υλοποίηση της κατασκευής και της πλατείας στο προαύλιο του κτιρίου, έργο που και αυτό εντάξαμε εμείς στο ΕΣΠΑ στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα υπάρξει μια συνολική αναβάθμιση. Λειτουργική όσον αφορά τις υπηρεσίες και αισθητική σε ένα καίριο σημείο της εισόδου της πόλης μας.
Συμπερασματικά, η περίπτωση της μετατροπής του 1ου Λυκείου σε Δημαρχείο, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της υλοποίησης ενός οράματος μέσω του σχεδιασμού, της επιμονής και της έμφασης στην αποτελεσματικότητα και για αυτό το λόγο αισθάνομαι ικανοποίηση και περηφάνια.
Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας