Έξτρα οικονομική ενίσχυση αναμένεται να λάβουν επιχειρήσεις του Δήμου Παλαμά και του Δήμου Φαρκαδόνας που έχουν πληγεί από τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα ώστε να στηριχτούν ακόμα πιο άμεσα και να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και πάλι. Αυτό τόνισε στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM) ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Κώστας Λαμπρόπουλος (και νέος εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας) μιλώντας, το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.
Ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο θετικό ισοζύγιο που παρουσιάζουν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου αναφορικά με τις ενάρξεις και τις διακοπές των επιχειρήσεων στη διάρκεια του 2023 καθώς και για την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κώστα Λαμπρόπουλου στο Ράδιο Ηχόραμα έχει ως εξής:
Ερώτηση: Το 2023 είχαμε στο Νομό μας 317 νέες επιχειρήσεις και 75 λουκέτα. Θετικό το ισοζύγιο; Μιλήστε μας για την εικόνα που αποτυπώνουν οι αριθμοί αυτοί;
Απάντηση: Θετικότατο το ισοζύγιο με 242 επιχειρήσεις – νέες ενάρξεις, μία από το Τμήμα Βιοτεχνών, 47 ανήκουν στο Τμήμα Εμπορίου, 24 στο Τμήμα της Μεταποίησης και 170 από το Τμήμα Υπηρεσιών.
Στο Τμήμα Υπηρεσιών συγκαταλέγονται οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, τα ξενοδοχεία και λοιπές υπηρεσίες.
Άρα, λοιπόν, εμείς σαν Διοίκηση του Επιμελητηρίου, θεωρούμε ότι είναι θετικότατο το ισοζύγιο όσον αφορά στις ενάρξεις των επιχειρήσεων και προσδοκούμε να αποτελεί όλο αυτό μια ηλιαχτίδα φωτός για τα επόμενα χρόνια.
Ερώτηση: Την ίδια στιγμή, έχουμε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επηρεάζει πολλούς επαγγελματίες. Παράλληλα δε, επηρεάζονται όλοι και από τη γενικότερη κατάσταση της αύξησης του ενεργειακού κόστους αλλά και της ακρίβειας που περιορίζει την αγοραστική δύναμη και συμπαρασύρει, σαν μια αλυσίδα όπου σπάει ο ένας κρίκος μετά τον άλλο, και τις επιχειρήσεις. Πως τα βιώνουν όλα αυτά οι επιχειρήσεις του Νομού μας;
Απάντηση: Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ταράσσει τα θεμέλια των ατομικών επιχειρήσεων. Άρα, λοιπόν, δεν δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις που έχουν οποιαδήποτε άλλη νομική υπόσταση, δηλαδή Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., ΙΚΕ, ΕΠΕ και λοιπά.
Από εκεί και πέρα, εμείς ήμασταν κάθετοι από την αρχή στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο γιατί ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης δεν μίλησε ούτε με τους επαγγελματικούς φορείς, ούτε με τα οικονομικά επιτελεία των οργανώσεων, όπως είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, για να διαμορφώσουμε μια άποψη και να συμβάλουμε και εμείς με τις γνώσεις μας στη διαμόρφωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο είναι κάθετο, οριζόντιο. Και όταν ένα νομοσχέδιο είναι οριζόντιο, πάντα υπάρχουν στρεβλώσεις. Κάποιοι θα ευνοηθούν και κάποιοι, δυστυχώς, θα επιβαρυνθούν.
Πάντως, για τα μεσαία εισοδήματα, για τις επιχειρήσεις που είναι νέες, έχουμε μια ελάφρυνση από την αύξηση για τα πρώτα τέσσερα χρόνια, οπότε στις νέες επιχειρήσεις, στους νέους ανθρώπους που επιχειρούν, δεν θα επιβαρυνθούν από το νέο νομοσχέδιο.
Ταυτόχρονα, όμως, επιβαρύνονται οι μεγαλύτερης ηλικιακά επιχειρηματίες ο οποίος θα συνδράμει με βάση τον κάθε τζίρο, τον κάθε ΚΑΔ που έχουν οι επιχειρήσεις και θα δούμε να πληρώνουν ποσά αρκετά υπερβολικά.
Να πούμε ότι και το Επιμελητήριο και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις, όπως η ΓΕΣΕΒΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, προσπαθούμε τους επόμενους μήνες να αλλάξουμε άρδην, προς το καλύτερο το νομοσχέδιο.
Και ένα άσχημο, δυστυχώς, είναι ότι έχει και αναδρομικότητα από το 2023 και θα δούμε εισοδήματα, στις δηλώσεις που θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα, τα εισοδήματα των επαγγελματιών των ατομικών επιχειρήσεων να ταράξουν έναν φόρο ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια δεν τα έλλειπε.
Και αυτό, δυστυχώς, θα επηρεάσει και τη δικιά μας την περιοχή η οποία έχει πληγεί και από τον Daniel και από τον Elias.
Ερώτηση: Ο Νομός μας εξακολουθεί να μετράει τις πληγές του από τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις αναμφίβολα έχουν αντανάκλαση και στην τοπική οικονομία. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος είχε συνάντηση στο Επιμελητήριο με τους επαγγελματίες του Παλαμά και της Φαρκαδόνας και συζητήθηκε το αναγκαίο πλαίσιο κινήτρων για την επανεκκίνησή τους. Δώστε μας ένα στίγμα του τι συζητήθηκε καθώς ήσασταν και εσείς παρών.
Απάντηση: Είμαι και ο Συντονιστής από το κράτος για την αποζημίωση των επιχειρήσεων του Νομού Καρδίτσας από τον Daniel και τον Elias.
Καταρχάς, είναι ευτύχημα αυτό που ανακοινώθηκε πριν από τρεις μέρες από το Υπουργείο, ότι ο κ. Τριαντόπουλος αναλαμβάνει επικεφαλής για την ανασυγκρότηση όλης της Θεσσαλίας και ταυτόχρονα και όλης της Θεσσαλίας.
Ο κ. Τριαντόπουλος, ως Υπουργός, τον βιώσαμε και στον Ιανό, βοήθησε πάρα πολύ το Νομό μας και το ίδιο κάνει και τώρα.
Αυτό που αποφασίστηκε στη σύσκεψη που είχαμε και με τον Εμπορικό Σύλλογο Παλαμά αλλά και με τον Εμπορικό Σύλλογο της Φαρκαδόνας, με την ταυτόχρονη παρουσία του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και του Επιμελητηρίου Τρικάλων με τον κ. Γιαγιάκο, είναι να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε οι επιχειρήσεις του Δήμου Παλαμά και του Δήμου Φαρκαδόνας, να λάβουν μια έξτρα οικονομική ενίσχυση.
Μας έχει τεθεί από τους Προέδρους των δύο Συλλόγων και από τους επιχειρηματίες που ήταν παρόντες, ότι ήδη 15 επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει.
Αυτό είναι ένας αντίκτυπος στην κοινωνία μας και ειδικά στο επιχειρείν, είναι πάρα πολύ άσχημα τα πράγματα.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα ξαναβρεθεί και πάλι στην πόλη μας έτσι ώστε να προχωρήσουμε στον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθούν επιπλέον οι επιχειρήσεις.
Άρα, οι επιχειρήσεις του Δήμου Παλαμά και του Δήμου Φαρκαδόνας να γνωρίζουν από τώρα ότι υπάρχει ήδη το προσχέδιο έτσι ώστε να επιδοτηθούν συμπληρωματικά, πέρα από τις ζημιές που έπαθαν ως υλικές καταστροφές στα καταστήματά τους.
Και στη σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο Δημαρχείο Καρδίτσας με το κυβερνητικό κλιμάκιο αλλά και σε αυτή που έγινε στο Επιμελητήριο, τονίστηκε, από τη μεριά του Επιμελητηρίου, ότι σημαντικό για εμάς είναι να ξέρουμε αν οι αγρότες του Νομού μας θα καλλιεργήσουν φέτος.
Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι γιατί είμαστε ένας Νομός του οποίου το εισόδημα είναι κατεξοχήν αγροτικό.
Δεν έχουμε την τουριστική κίνηση που έχει ο Βόλος ή η Λάρισα ή τα Τρίκαλα με τα Μετέωρα.
Άρα, εμείς βασιζόμαστε κατά 90%, από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία μας, από τον αγροτικό κόσμο.
Αν δεν βοηθηθεί αυτός ο αγροτικός κόσμος έτσι ώστε να μπορέσει να ξανακαλλιεργήσει, δυστυχώς δεν θα έχουμε αυτή την ηλιαχτίδα φωτός που σας είπα προηγουμένως.
Όλοι δεσμεύτηκαν ότι θα προσπαθήσουν να αποκατασταθούν οι ζημιές, ειδικά στο αρδευτικό δίκτυο και στο δίκτυο της ΔΕΗ, όπου υπάρχουν ζημιές, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να καλλιεργήσουν.
Από την αγροτική οικονομία, από τον αγρότη, συνδέονται άλλα 20 επαγγέλματα.
Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να έχουνε ξανά και καλλιέργειες αλλά, φυσικά, και εκτροφές. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε και τους κτηνοτρόφους μας.
Ερώτηση: Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θα ανακοινώσει αύριο (έγινε το περασμένο Σάββατο) την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια. Πως βλέπετε αυτή τη νέα διάταξη;
Απάντηση: Εμείς είμαστε υπέρ αυτής της διάταξης αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Δεν θεωρώ ότι αυτή ακριβώς τη χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, θα μπορούσαν όλοι οι αγρότες του Νομού μας, δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι η κατάλληλη ώστε όλοι οι αγρότες να αναγκαστούν να εγγραφούν στο Αγροτικό Τμήμα του Επιμελητηρίου.
Σίγουρα, βέβαια, κάθε αγρότης έχει και μια μικρή επιχείρηση και σταδιακά, σε κάποια χρόνια, θα πάμε προς τα εκεί.
Σίγουρα θα μπορούσαν κάποιοι να εγγραφούν, οι ΚΟΙΝΣΕΠ, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που υπάρχουν ή όποιος άλλος αγρότης, όπως αυτοί με τα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν.
Είναι πρώιμο το στάδιο. Έχει γίνει η πρόταση από τη μεριά του Υπουργού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, πολύ σημαντική, πολύ σοφή. Την επεξεργαζόμαστε για να δούμε βήμα-βήμα πως θα φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα και πως θα διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο.