Ειδήσεις

Ευρωεκλογές: Μηνύματα και συμπεράσματα – Γράφει η βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. Ασημίνα Σκόνδρα


Για να  αποτιμήσει κανείς σωστά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του όλες τις παραμέτρους που τα διαμόρφωσαν  και να εξαγάγει και τα ανάλογα συμπεράσματα.

Σαφώς, η Νέα Δημοκρατία είναι η νικήτρια αυτών των εκλογών, με μικρότερο μεν ποσοστό, από ο,τι περίμενε, μεγαλύτερο, ωστόσο, από το αθροισμα των δύο επόμενων κομμάτων. Η  απόσταση δε από το δεύτερο κόμμα, είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί σε Ευρωεκλογές, αφού μέχρι τώρα η μέγιστη διαφορά ήταν 9 ποσοστιαίες μονάδες, το 2004. Άρα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να αποκομίσουν το παραμικρό πολιτικό όφελος και απέτυχαν στους στόχους που έθεσαν. Αφενός, λοιπόν, αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέληξαν όμηροι της ανεπάρκειας και της ισοπεδωτικής και μηδενιστικής στάσης τους, και αφετέρου το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι πολίτες, πια, δεν παρασύρονται από τον λαϊκισμό και την πλειοδοσία. Έμειναν ασυγκίνητοι στα 45 δις παροχές, που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ξέρουν ότι λεφρόδεντρα δεν υπάρχουν.

Η πολιτική κυριαρχία της κεντροδεξιάς παράταξης δεν τίθεται σε αμφισβήτηση. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίσθηκε από έναν μεγάλο αριθμό πολιτών, που την είχε στηρίξει πριν από ένα χρόνο.

Βεβαίως, οι πολίτες αυτοί δεν πήγαν σε άλλο πολιτικό χώρο, αλλά προτίμησαν να απέχουν. Αυτό ερμηνεύεται ως:  “Εξακολουθώ να σας εμπιστεύομαι, αλλά θέλω να δράσετε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά για θέματα της καθημερινότητας μου”.

Θα πρέπει ακόμη, να λάβουμε υπόψιν ότι:

  1. Διαχρονικά, οι ευρωεκλογές θεωρούνται “δεύτερης τάξεως” εκλογές. Ανέκαθεν υπήρχε μειωμένη συμμετοχή, εκτός των περιπτώσεων που συνέπιπταν και με άλλες εκλογικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα με αυτοδιοικητικές και περιφερειακές.
  2. Μετά από έξι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις τον χρόνο που πέρασε -αν συνυπολογίσουμε και τους δεύτερους γύρους σε Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές-, η κόπωση των ψηφοφόρων ήταν επόμενη.
  3. Στην συνείδηση των ψηφοφόρων ήταν δεδομένο ότι η Ν.Δ. θα κέρδιζε άνετα και αυτό σημαίνει εφησυχασμός.
  4. Στον δημόσιο διάλογο κατά την προεκλογική περίοδο η μόνη παράταξη που μιλούσε για θέματα ευρωπαϊκά ήταν η Νέα Δημοκρατία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλούσε μόνο για ζητήματα εσωτερικά και όλοι μαζί στόχευαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποτέ δεν εξέθεσαν τις θέσεις τους για τα ζητήματα που την προσεχή πενταετία έχει στην αντζέντα της η Ευρώπη. Για την κυοφορούσα ευρωπαϊκή άμυνα, για ζητήματα τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τα καυτά αγροτικά ζητήματα, για θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, για τη συνέχιση ή μη του Ταμείου Ανάκαμψης και για το μεταναστευτικό. Τεχνηέντως, λοιπόν, απέκρυψαν από τον ελληνικό λαό τη στάση που θα κρατήσουν στα ανωτέρω θέματα, ή γιατί δεν τους συμφέρει να γίνει αυτή γνωστή ή γιατί το μόνο που τους νοιάζει είναι το κομματικό συμφέρον και η κατάληψη της εξουσίας.
  5. Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να συνυπολογίσουμε και το μήνυμα διαμαρτυρίας, που μέρος της κοινωνίας ήθελε να στείλει στην κυβέρνηση.

Αυτό το τελευταίο είναι για μας το πιο σημαντικό.  Θεωρώ ότι η αμφίδρομη επικοινωνία πολιτών και πολιτικών πρέπει να τονωθεί. Το να ακούμε και να καταγράφουμε όσα απασχολούν τους συμπολίτες μας είναι βασικό και ακόμη βασικότερο είναι να δρούμε και να δίνουμε λύσεις. Στην πολιτική, πρώτα και πάνω από όλα, κρίνεται η αποτελεσματικότητα. Κι εκείνα που αλλάζουν τα κακώς κείμενα και φέρνουν αποτελέσματα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Και αυτές δεν απευθύνονται ούτε σε αριστερά  ούτε σε δεξιά ακροατήρια, αλλά σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Γιατί και στην Ελλάδα και παντού, οι νόμοι δεν αφορούν συγκεκριμένους, αλλά τους πάντες. Και μπορεί κάποιες τομές να φέρνουν πρόσκαιρο κόστος , αλλά όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσει και να εκσυγχρονιστεί μια χώρα.

Είμαστε αποφασισμένοι να μιλήσουμε με τους ανθρώπους μας, που προτίμησαν να απέχουν, όπως επίσης και να προβούμε σε διορθωτικές  ψύχραιμες και αποτελεσματικές κινήσεις, που θα αποκαταστήσουν την πολιτική μας σχέση. Παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα και ένα από τα ισχυρότερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Παραμένουμε η λαϊκή παράταξη που ανατάσσει την Ελλάδα, που βαδίζει μπροστά και που δεν θέλει να αφήσει καμία Ελληνίδα και κανέναν Έλληνα πίσω.

Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν μπροστά τους τρία χρόνια καθαρής διακυβέρνησης. Και το βέβαιο είναι πως αυτά που λέμε και τα εννοούμε και τα κάνουμε πράξεις. Έτσι θα γίνει και τώρα!

Προηγούμενο άρθρο Από τέλος Ιουνίου οι αιτήσεις για το Thessaly Evros Pass
Επόμενο άρθρο Η Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστού