Ειδήσεις

Ευαγγελία Παπαδημητρίου (Διευθύντρια Αιμοδοσίας-Αιματολογικού του Νοσοκομείου) στο Ηχόραμα 100,8: Η εθελοντική αιμοδοσία είναι υπόθεση όλων μας


Αυξημένη είναι αυτή την περίοδο, λίγο μετά το καλοκαίρι, η ανάγκη για εθελοντική αιμοδοσία. Όπως και καθ ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (αύξηση πληθυσμού, τροχαία ατυχήματα, μετάγγιση ευπαθών ομάδων), έτσι και τώρα χρειάζεται να ενισχυθεί η κοινωνική ευαισθησία και όσοι μπορούν, και εφόσον είναι υγιείς και πληρούν τις προϋποθέσεις), θα ήταν ωφέλιμο να βοηθήσουν και να αιμοδοτήσουν.

Για το ευαίσθητο αυτό κοινωνικό ζήτημα, μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 η Διευθύντρια Αιμοδοσίας-Αιματολογικού του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας Ευαγγελία Παπαδημητρίου εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η ανάγκη.

Η κ. Παπαδημητρίου ήταν καλεσμένη, το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε και σε πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της κ. Παπαδημητρίου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

 

 

 

 

 

Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε αίμα

«Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε αίμα. Αυτό υπάρχει καθ ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η χορήγηση αίματος, όπως γνωρίζετε, κρίνεται αναγκαία σε πλήθος περιστατικών, όπως είναι οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, τροχαία ατυχήματα, χειρουργικές επεμβάσεις, αιματολογικά περιστατικά και πολλά άλλα.

Οι ανάγκες σε αίμα στη χώρα μας, ετησίως, είναι μεγάλες. Ανέρχονται σε 650.000 μονάδες περίπου.

Στο Νομό Καρδίτσας, συγκεκριμένα, είναι κοντά στις 6.000 μονάδες.

Βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από αιμοληψίες που γίνονται στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου μας».

 

Η περίοδος του καλοκαιριού

«Για το καλοκαίρι συγκεκριμένα, είναι μια περίοδος, όπως είναι και άλλες περίοδοι του έτους, το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, το καλοκαίρι οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες λόγω της αύξησης του πληθυσμού στην περιοχή, τροχαίων ατυχημάτων, αυξημένων αναγκών των θαλασσαιμικών ασθενών και των μεταγγιζόμενων ασθενών.

Ενώ, παράλληλα, ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών μειώνεται λόγω των καλοκαιρινών αδειών, που απουσιάζουν.

Έτσι, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και μετά το πέρας του καλοκαιριού, για την εποχή δηλαδή για την οποία συζητάμε.

Οι ώρες που μπορούν να προσέρχονται είναι μέσα στην εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 7:30 το πρωί έως 13:30 το μεσημέρι».

 

Ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών αυξάνεται κάθε χρόνο

«Ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών αυξάνεται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να αγγίζει σε ποσοστό το 54% φέρνοντας, έτσι, το Νομό μας κοντά στο στόχο για αυτάρκεια σε αίμα.

Παρόλα αυτά, πάντοτε είναι δεκτή και χρειάζεται η αυξημένη προσφορά αίματος γιατί οι ανάγκες και τα περιστατικά δεν σταματούν. Απεναντίας όλο και αυξάνονται».

 

Η περίοδος της πανδημίας

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid-19 είχαμε σημαντική μείωση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών και αυτό συνέβαινε όχι μόνο σε τοπικό αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Λόγω των έκτακτων μέτρων της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, του φόβου των πολιτών για μετάδοση του ιού και, παρά την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας στην αιμοδοσία και συγκεκριμένα στη δική μας, και σε όλες τις αιμοδοσίες, μάσκες, γάντια, αποφυγή συνωστισμού, υπήρχε μειωμένη προσέλευση και αντιμετωπίζαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα στο να ανταπεξέλθουμε στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Μετά την παρέλευση, όμως, της πανδημίας, όπως όλοι, έτσι και η Αιμοδοσία της χώρας, μπήκαμε ξανά στην κανονικότητα.

Και, έτσι, ο αριθμός των συλλεγόμενων μονάδων αίματος έχει φθάσει, αυτή τη στιγμή, τα πρότερα επίπεδα, προ της πανδημίας».

 

Κανένα πρόβλημα με το ιό του Δυτικού Νείλου

«Όσον αφορά το ιό του Δυτικού Νείλου, παρά τα όποια κρούσματα εμφανίστηκαν, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την αιμοδοσία.

Όλες οι ομάδες αίματος ελέγχονται με μοριακό έλεγχο και συγκεκριμένα στη δική μας περίπτωση, γίνεται στο ΑΧΕΠΑ ο μοριακός έλεγχος, οπότε είναι όλα απολύτως ασφαλή για τη μετάγγιση».

 

Λαμπαδηδρομία Αιμοδοσίας την 1η Οκτωβρίου

«Η Λαμπαδηδρομία Αιμοδοσίας έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου. Γίνεται, όπως κάθε χρόνο, στο χώρο της κεντρικής πλατείας, σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας και τους Αιμοδοτικούς Συλλόγους.

Αποτελεί, πλέον, θεσμός, εκτός από την περσινή χρονιά, λόγω των πλημμυρών, που δεν πραγματοποιήθηκε.

Σκοπός της είναι η μετάδοση του μηνύματος της εθελοντικής και μη αμειβόμενης αιμοδοσίας, σε όλους τους συμπολίτες μας και ειδικά στη νέα γενιά.

Η Αιμοδοσία θα βρίσκεται, με κινητή μονάδα, στο χώρο της πλατείας, την ημέρα εκείνη, για όποιον συμπολίτη μας επιθυμεί να αιμοδοτήσει».

 

Δότης μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς

«Αυτό που έχω να στείλω σαν μήνυμα, είναι ότι κάνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας, που είναι υγιείς, ηλικίας 18 έως 65 ετών, να προσέλθουν στην Αιμοδοσία, να αιμοδοτήσουν.

Όπως, επίσης, και σε όλους του Αιμοδοτικούς Συλλόγους, με τους οποίους έχουμε άριστη συνεργασία, να συνδράμουν.

Η εθελοντική αιμοδοσία θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι υπόθεση όλων μας γιατί δότης μπορεί να είναι κάθε υγιής άνθρωπος.

Δότης μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς.

Επομένως, πέντε λεπτά από το χρόνο μας να διαθέσουμε, αρκούν για να σώσουμε μια ζωή.

Ας το σκεφτούμε όλοι μας αυτό και ας κάνουμε μια προσπάθεια, έστω και αν δεν έχουμε δώσει άλλη φορά, να το τολμήσουμε και προσέλθουμε στην Αιμοδοσία για να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια για 3 νέα ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντα
Επόμενο άρθρο Κωτσός: Άμεση η στήριξη της κυβέρνησης στα εύλογα αιτήματα των αγροτών μας