Εδώ και χρόνια υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου (Υπηρεσία Δόμησης, Τεχνική Υπηρεσία) με τους απαραίτητους μηχανικούς. Η κατάσταση κάθε χρόνο και χειροτερεύει αφού η εφαρμογή της απαγόρευσης των προσλήψεων από όλες τις κυβερνήσεις στην πολιτική των «δημοσιονομικών αντοχών» έχει οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη αποψίλωση από προσωπικό.
Συγκεκριμένα στο δήμο Καρδίτσας υπηρετούν μόνο 7 ΠΕ πολιτικοί μηχανικοί από το σύνολο των 12 οργανικών θέσεων, ενώ πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν οι 3 μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Υπηρετούν μόνο 5ΠΕ αγρονόμοι-τοπογράφοι μηχανικοί σε σύνολο 9 οργανικών θέσεων, ενώ πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν οι 3 μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Επίσης, υπηρετεί μόνο ένα αρχιτέκτονας μηχανικός.
Επιπλέον, με προηγούμενους νόμους (Ν.4954/2002 ΦΕΚ 136/Α/9-7-2022 άρθρο 73, με παραπομπές στους προηγούμενους Νόμους για το θέμα)οι «περιφερειακοί δήμοι», που δεν έχουν υπηρεσία δόμησης, οφείλουν με διαδημοτική συνεργασία να μετακινήσουν μηχανικό τους στον «κεντρικό δήμο» που διαθέτει υπηρεσία δόμησης και την αντίστοιχη ευθύνη όλου του νομού. Παρά τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής, δεν υπάρχει ακόμα κάποιο αποτέλεσμα.
Όσον αφορά την Υπηρεσία Δόμησης, οι ελλείψεις έχουν επανειλημμένα απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο, αφού και ο σύλλογος τοπογράφων μηχανικών Καρδίτσας έχει καταθέσει τις ανησυχίες του. Ακόμα και εάν πραγματοποιηθεί η μετακίνηση μηχανικών από τους «περιφερειακούς δήμους», η τεράστια υποστελέχωση της υπηρεσίας, δημιουργεί προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του συγκεκριμένου τμήματος που αφορούν κυρίως αδειοδοτήσεις και πολεοδομικών ζητημάτων που αφορούν τροποποιήσεις σχεδίων, τήρησης κι εφαρμογής του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης κλπ.
Το κράτος γνωρίζοντας την κατάσταση αυτή, αφού όλες οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία της, αντί να δώσει λύση προχωρώντας στις απαραίτητες προσλήψεις, παραχώρησε τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών στους ιδιώτες μηχανικούς, διατηρώντας την ευθύνη του δειγματοληπτικού!! ελέγχου. Η απουσία του κρατικού ελέγχου δημιουργεί κινδύνους για τις απαραίτητες προδιαγραφές των κατασκευών (στατικότητα, αντισεισμική θωράκιση, κλπ), ειδικά όταν το κυνήγι του κέρδους από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έχει αποδειχτεί μοιραίο για την ασφάλεια και τη ζωή του λαού σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Επιπλέον, η έλλειψη των απαραίτητων μηχανικών οδηγεί την Υπηρεσία Δόμησης να στερείται της δυνατότητας να πραγματοποιήσει όποτε χρειαστεί ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, όπως η εκπόνηση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων (ΓΠΣ), των σχεδίων χωρικής και οικιστικής οργάνωσης ανοικτών πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ), κλπ. Αδυνατεί ακόμα και να πραγματοποιήσει αυτοτελώς τους απαραίτητους προσεισμικούς ελέγχους στα δημοτικά κτήρια, ειδικά στα σχολεία για τα οποία η ανάγκη είναι επιτακτική. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εργολαβοποίηση των συγκεκριμένων μελετών, με την ανάθεσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Τεχνική Υπηρεσία, αφού ουσιαστικά οι ελλείψεις μηχανικών την οδηγούν να λειτουργεί μόνο ως ένας μηχανισμός επίβλεψης των μελετών και των κατασκευαστικών έργων που υλοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά από ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες εισπράττουν ποσά εκατομμυρίων ευρώ για έργα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με πολύ μικρότερο κόστος εάν το κράτος, οι περιφέρειες και οι δήμοι διέθεταν το απαραίτητο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, τους εξοπλισμούς και τις υποδομές. Ακόμα και για αυτές τις υπηρεσίες επίβλεψης και ελέγχου από τις τεχνικές υπηρεσίες έχει ανοίξει με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων η συζήτηση να δοθούν σε ιδιώτες με την πρόφαση της υποστελέχωσης που οι ίδιοι δημιουργούν.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η δημοτική αρχή τι και πώς σχεδιάζει να προχωρήσει στην πλήρη στελέχωση των παραπάνω υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο προσωπικό (μηχανικούς), ώστε να αναστραφεί η πορεία εργολαβοποίησής τους, να εξασφαλίζεται ο έλεγχος και η ασφάλεια των κατασκευών και να μην δημιουργούνται καθυστερήσεις στις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.