Ένα ηχηρό και καθόλα ουσιαστικό μήνυμα υπέρ της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, έστειλε, μέσα από το Ηχόραμα 100,8, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ερμιόνη Βασιλού.
Με αφορμή τον Μήνα Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού που ήταν ο Οκτώβριος και ενόψει της ενδιαφέρουσας σχετικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα στις 12 Νοεμβρίου, η κ. Βασιλού ήταν στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) και αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα.
Η συνέντευξη της κ. Βασιλού στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Υψηλή η συχνότητα εκδήλωσης κακοήθειας, ωστόσο η πρόληψη μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές και οι σύγχρονες θεραπείες να οδηγήσουν ακόμα και στην ίαση. Έτσι είναι;
Απάντηση: Έτσι ακριβώς. Γι ΄ αυτό και εμείς σαν Παράρτημα Καρδίτσας, έχουμε κάνει ήδη τρεις εκδηλώσεις στο Νομό για να διαδώσουμε το μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.
Κάναμε μια εκδήλωση στο Μουζάκι, μία στο Αγναντερό και μία στην πόλη της Καρδίτσας, μαζί με άλλους φορείς έτσι ώστε όλοι μαζί να διαδώσουμε το μήνυμα ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναμούν με ίαση για τον καρκίνο του μαστού.
Επομένως, όλες οι γυναίκες πρέπει να αφυπνιστούν και να κάνουν τον ετήσιο έλεγχό τους έτσι ώστε, σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο εύρημα, να μπορούν έγκαιρα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ώστε να οδηγηθούν στην πλήρη ίαση.
Υπάρχουν πολλά προγράμματα. Είναι γνωστά. Υπάρχει το «Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά» που για γυναίκες άνω των 45 μέχρι 74, όσοι έχουν άϋλη συνταγογράφηση, έρχεται μήνυμα στο κινητό τους και με αυτό το μήνυμα και το παραπεμπτικό, μπορούν να πάνε να κάνουν δωρεάν τη μαστογραφία τους.
Πέρα από αυτό, όμως, όλες οι γυναίκες άνω των 40 μπορεί και πρέπει να κάνει μαστογραφία κάθε χρόνο προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ερώτηση: Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Κατά πόσο μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από την ασθένεια ο τακτικός προληπτικός έλεγχος;
Απάντηση: Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο.
Αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναίκες πάνε και κάνουνε τον ετήσιο έλεγχο τους και, βέβαια, στις προηγμένες θεραπείες που με τα χρόνια να περνούν, βελτιώνονται συνεχώς.
Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η γυναίκα είναι η μαστογραφία της.
Η μαστογραφία είναι δέκα λεπτά υπόθεση. Δεν πονάει. Η ακτινοβολία είναι ελάχιστη, με τα καινούργια μηχανήματα και την τεχνολογία.
Άρα, είναι σημαντικό η κάθε γυναίκα να κάνει τη μαστογραφία.
Ερώτηση: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία αναφορικά με τη συχνότητα εκδήλωσης νέων περιστατικών; Τόσο γενικά όσο και σε τοπικό επίπεδο, σε περίπτωση που έχουμε μια τέτοια εικόνα;
Απάντηση: Δυστυχώς, τοπικά δεν έχουμε εικόνα. Δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής των περιπτώσεων καρκίνου.
Αυτό πανελλαδικά μόνο. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.
Πρέπει κάποια στιγμή αυτό να το δούμε.
Αλλά γενικά, όμως, ξέρουμε ότι μια στις οχτώ γυναίκες θα νοσήσει.
Άρα, έχοντας ωε δεδομένο αυτό, καταλαβαίνετε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι πάρα πολύ συχνός στις γυναίκες.
Ερώτηση: Μιλήστε μας, στο σημείο αυτό, για το έργο και τις δράσεις της Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Παραρτήματος Καρδίτσας.
Απάντηση: Η Πανελλήνια Αντικαρκινική Εταιρεία είναι πάρα πολύ παλιά. Έχει Παραρτήματα ανά την Ελλάδα.
Το Παράρτημα Καρδίτσας λειτουργεί από το 2008.
Έχουμε πλούσια δράση. Η κοινωνία της Καρδίτσας το γνωρίζει.
Η κοινωνία αγκαλιάζει τις δράσεις μας και μας υποστηρίζει.
Ο στόχος και ο σκοπός της Αντικαρκινικής Εταιρείας είναι η ενημέρωση του κοινού ώστε να προβαίνει σε εξετάσεις, σε προσυμπτωματικό έλεγχο και ως απώτερο στόχο έχουμε την πρόληψη του καρκίνου.
Πάνω, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο, εμείς, ως Παράρτημα οργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις.
Τώρα τον Οκτώβριο, που ήταν ο Μήνας Πρόληψης, κάναμε διάφορες ομιλίες, δράσεις σε ανοιχτούς χώρους, διανομή έντυπων φυλλαδίων.
Στις 12 Νοεμβρίου θα έχουμε μία Ημερίδα στο Κιέριον, στις έξι το απόγευμα, πάλι με θέμα τον καρκίνο του μαστού, με πέντε ομιλητές.
Θα είναι και χειρουργός και γιατρός για την κληρονομικότητα, όπως και ψυχίατρος για την ψυχολογική υποστήριξη τους ασθενούς, και ακτινολόγος.
Θα πιάσουμε, δηλαδή, το θέμα σφαιρικά και θέλω να καλέσω όλο τον κόσμο να έρθει και να παρακολουθήσει αυτή την ενδιαφέρουσα ομιλία.
Άλλες δράσεις έχουμε για το κάπνισμα, ομιλίες σε σχολεία, πρόγραμμα γι άκαπνες παιδικές χαρές, πρόγραμμα για την πρόληψη του παχέος εντέρου που κάναμε στο παρελθόν, πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του προστάτη, πρόγραμμα για την ηλιοπροστασία, μελανώματα και καρκίνο δέρματος και διάφορες άλλες τέτοιες δράσεις.
Ερώτηση: Κλείνοντας, πάμε να δώσουμε να συνολικό μήνυμα προς τις γυναίκες που μας ακούνε. Τι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους; Τι θα πρέπει να κάνουν για την προάσπιση της υγείας τους;
Απάντηση: Κάθε χρόνο, κάθε γυναίκα πρέπει να προβαίνει στον ετήσιο έλεγχό της, με μαστογραφία και αν χρειαστεί, βέβαια, και βρεθεί κάποιο εύρημα, θα προχωρήσει σε υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία. Αυτό είναι σε δεύτερο χρόνο.
Το σημαντικό είναι ότι όλες οι γυναίκες, κάθε χρόνο, πρέπει να κάνουμε τη μαστογραφία μας.
Είναι δέκα λεπτά υπόθεση και σώζουμε τις ζωές μας.
Τον καρκίνο του μαστού δεν τον φοβόμαστε. Απλά τον σεβόμαστε.