Οι πολιτικές σκληρής λιτότητας που άρχισαν να επιβάλλονται εδώ και 12 χρόνια και η ψήφιση αντεργατικών νόμων που έχουν πετσοκόψει εργασιακά δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις, έχουν οδηγήσει μεγάλα τμήματα του Ελληνικού πληθυσμού στην φτώχεια και την ανέχεια, τους εργαζόμενους να εργάζονται σε συνθήκες Εργασιακού Μεσαίωνα συνεχίζουν να επιβάλλονται και να εντείνονται και με την σημερινή Κυβέρνηση της Ν.Δ.
Η ψήφιση αντεργατικών και άλλων νόμων εν μέσω πανδημίας που απορυθμίζουν πλήρως την αγορά εργασίας, η ψήφιση νόμων για την παιδεία και σε άλλους κρίσιμους τομείς, η ανικανότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία και την έκρηξη ανατιμήσεων και αυξήσεων στα καύσιμα, ενέργειας, είδη βασικής διατροφής, διευρύνουν περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες και σπρώχνουν προς την ακραία φτώχεια όλο και περισσότερους ανθρώπους.
Φτάνει πια δεν αντέχουμε άλλο τις σκληρές δημοσιονομικές, πολιτικές λιτότητας που βιώνουμε εδώ και 12 χρόνια με το χειρότερο τρόπο στο πετσί μας.
Η θέση του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας ήταν και είναι ξεκάθαρη!
Παλεύουμε για:
-Την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων και στην ευελιξία με σκοπό την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και του εργοδοτικού πλουτισμού.
-Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.
-Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.
-Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων εργαζόμενων μέσω ψευδο-αυταπασχόλησης.
– Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις.
– Ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και με περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ.
-Απρόσκοπτη εξέταση των καταγγελιών των εργαζομένων από την Επιθεώρηση Εργασίας
και επιβολή κυρώσεων για παράνομες και καταχρηστικές εργοδοτικές αντεργατικές πρακτικές, παράνομες διακρίσεις, βία και παρενόχληση.
-Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας και των (υπ)εργολάβων.
-Κατάργηση όλων των απορρυθμιστικών διατάξεων.
-Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής.
-Άμεση ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου και λήψη μέτρων για την αυστηρή τιμωρία των υπεύθυνων για την σεξουαλική και την ηθική παρενόχληση στην εργασία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των θυμάτων και των σωματείων τους στις Αρχές.
– Κανονισμό Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με υποχρεωτικό κεφάλαιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
– Άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και επαγγελματικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
-Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό. – Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση στους εργοδότες που παρεμποδίζουν την συνδικαλιστική δράση.
-Προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων-κατάργηση του μέτρου της πολιτικής κινητοποίησης.
– Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.
-Επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό στα 825 που είναι ο μέσος κατώτατος μισθός των κρατών της Ευρωπαικής Ένωσης και ρύθμισής του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
– Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους/ ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.
– Κατάργηση των απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ν. 1876/1990 και άμεση επανεκκίνηση χωρίς εμπόδια στη διαδικασία επέκτασης όλων των ΣΣΕ κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών με αυξήσεις στις αποδοχές,αποκατάσταση και βελτίωση στους όρους εργασίας και κήρυξής τους ως γενικά υποχρεωτικών.
-Αποκατάσταση της πρόσβασης στη μονομερή Διαιτησία και καμία παρέμβαση στο ρόλο του Ο.ΜΕ.Δ. ως ανεξάρτητου φορέα δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Μεσολάβησης και Διαιτησίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
-Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας – πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας.
– Άμεση κάλυψη όλων των κενών υγείας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε τεχνολογικό υλικό που αναδείχθηκαν εκ νέου κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον υπεράνθρωπο αγώνα των εργαζομένων στην υγεία.Προστασία του γενικού πληθυσμού από τις συνεχείς απειλές της πανδημίας και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.
-Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική. Προστασία της μητρότητας, της οικογένειας,της παιδικής ηλικίας. Ενίσχυση των δημόσιων δομών φροντίδας ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ, Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου με πολιτικές ένταξης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης!
-Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών – έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά.
-Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας.
-Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων – πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας.
-Δημόσιο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με εγγυημένες συντάξεις και παροχές.
-Προστασία των συνταξιοδοτικών – κοινωνικοασφαλιστικών παροχών.
-Καμία πολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης.
– Απρόσκοπτη και ταχεία έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών, με άμεση χορήγηση προσωρινής σύνταξης.
Θα πρέπει σήμερα να κηρύξουμε και 24ωρη πανκαρδιτσιώτικη απεργία για τους εργαζόμενους του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου για να μπορέσουν να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Ν. Καρδίτσας στην Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου με βασική θέση την μόνιμη διασφάλιση όλων των εργαζομένων μετά από 20 χρόνια συνεχούς εργασίας.
Επίσης προτείνω την κάλυψη της μετακίνησης με λεωφορείο από το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας όλων των εργαζομένων που θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση στην Αθήνα στις 21 του Οκτώβρη.
Σημεία από την εισήγηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας Γιώργου Καπράνα στη συνεδρίαση του Δ.Σ.