Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το Σάββατο 27 Μαΐου στην φιλόξενη αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών το βιβλίο-λεύκωμα της συγγραφέως Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά με τίτλο «Η Κρανιά Καρδίτσας και οι οικισμοί της-Ιστορία-Λαογραφία-Πολιτισμός». Το πόνημα είναι 400 σελίδων (Α4), έγχρωμο, σκληρόδετο, εκδόσεις Φάος-Εκτυπώσεις Ηλίας Καρκαλέτσος. Την εκδήλωση παρουσίασης συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιωτών Καρδίτσας της Αθήνας. Κατάμεστη η αίθουσα από Αθηναίους κατοίκους της Κρανιάς, εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συλλόγων της Πανθεσσαλικής Στέγης και πολλών φίλων και συνεργατών της συγγραφέως.Μέσα από το βιβλίο οι φίλοι της ιστορίας, της λαογραφίαςκαι του πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολύτιμα στοιχεία της Κρανιάς και των οικισμών της, της Καρδίτσας και ευρύτερα της Θεσσαλίας.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν: Η Δρ Αικατερίνη Καμηλάκη τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Επίκουρος Καθηγητής Αστικής Λαογραφίας Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ Γιώργος Κούζας και ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος.
Η Αικατερίνη Καμηλάκη ανάμεσα στ’ άλλα τόνισε: «… Η Βάσω Κοζιού, έχοντας τη δυνατότητα να βρίσκεται κοντά στην πηγή του λαϊκού πολιτισμού, όντας και η ίδια ένα ρυάκι της, διέθεσε χρόνο και μόχθο για τη συγκέντρωση σταδιακά των στοιχείων στα οποία στηρίζεται το έργο της…».«Η Κ. Κοζιού ανήκει εδώ και δεκαετίες, που τη γνωρίζω, σε κείνους που κόντρα στο ρεύμα έμεινε πιστή στην τοπικότητα, προσπαθώντας να την αποτυπώσει με πιστότητα, σεβασμό και ευαισθησία. Τότε που η επιστροφή στις ρίζες δεν ήταν μόδα ή αδήριτη ανάγκη, αλλά συντηρητικότητα και ιδιορρυθμία. Σήμερα η προτροπή για επιστροφή στον αγροτικό χώρο και στις ασχολίες που συνδέονται με αυτόν είναι ρεύμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Το βιβλίο της, βεβαίως, προσφέρεται άριστα για μια συζήτηση, καθώς εστιάζει, χωρίς να θεωρητικολογεί, στη μεγάλη σημασία του πολιτισμού του τόπου και διαπιστωτικά παραπέμπει στη τοπικότητα, locality λέγεται διεθνώς, ως διέξοδο στα προβλήματα…». «Οι Κρανιώτες οφείλουν στην Βάσω Κοζιού, την υλοποίηση της φιλόδοξης ιδέας για τη συγκέντρωση ενός πολύτιμου αρχειακού, προφορικού, οπτικού και δημοσιευμένου υλικού για την ιστορία και τη λαογραφία του χωριού τους, που ελάνθανε κρυμμένο και παραπεταμένο στα σεντούκια τους και στις σκονισμένες από τη χρυσόσκονη της σύγχρονης ζωής μνήμη. Ενδεχομένως να μην αξιολογούν σήμερα αναλόγως αυτή την προσπάθειά της. Αυτό θα το κάνουν οπωσδήποτε οι μελλοντικές γενιές με ευγνωμοσύνη».
Στην προφορική του εισήγηση ο επίκουρος καθηγητής Αστικής Λαογραφίας ΕΚΠΑ Γιώργος Κούζας τόνισε τόσο τον κοινωνικο-ιστορικό χαρακτήρα του βιβλίου όσο και την ολιστική προσέγγιση που επιχειρεί στα θέματα η κα Κοζιού. Όπως τόνισε, ο κ. Κούζας το βιβλίο της καςΚοζιού αναλύει συνολικά όλες τις όψεις του λαϊκού πολιτισμού της Κρανιάς (κοινωνική ζωή, υλικός πολιτισμός και έντεχνος λαϊκός λόγος), εξετάζοντας τα φαινόμενα μέσα σε συγκεκριμένα ιστορικά πλαίσια. Είναι δε σημαντικό να τονιστεί ότι η κα Κοζιού, όπως υπογράμμισε ο κ. Κούζας, δεν εξετάζει μόνο τον παραδοσιακό πολιτισμό της περιοχής της Κρανιάς αλλά εγκύπτει και στον σύγχρονο πολιτισμό με εκτενή αναφορά στον Σύλλογο της Κρανιάς και το πολύπλευρο έργο του. Τέλος, είναι σημαντικό το γεγονός ότι μελετά και την παρουσία των Κρανιωτών στον σύγχρονο αστικό χώρο, με ειδική αναφορά στον Σύλλογο Κρανιωτών Αθήνας. Το βιβλίο της καςΚοζιού, κατέληξε ο κ. Κούζας, είναι μια μονογραφία που μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για τη συγγραφή και άλλων ανάλογων μονογραφιών από άλλες περιοχές της Ελλάδας
Ο Δημήτρης Παπαχρήστοςστην ομιλία ανέφερε: “Διαβάζοντας το βιβλίο της Βάσως Κοζιού είδα, αισθάνθηκα και ταξίδεψα στο παρελθόν που είναι η ίδια μας η ζωή. Άγγιξα τόπους, χάιδεψα αντικείμενα μα πιο πολύ με βοήθησε να ζωντανέψουν οι μνήμες που κουβαλάω, που κουβαλάμε όλοι μας από την παιδική μας πατρίδα, τον τόπο που γεννηθήκαμε. Η συγγραφέας, δασκάλα αληθινή,καταφέρνει να συνδυάσει και να δέσει την ιστορία, τη λαογραφία και τον λαϊκό πολιτισμό σκιαγραφώντας τον από τα μυθικά χρόνια ως τις μέρες μας. Αξιοποιεί τη βιβλιογραφία της, τη συνδέει με τις ζωντανές προφορικές πηγές με τον δικό της τρόπο και την προσωπική της γραφή και αίσθηση. Πρόκειται ειλικρινά για έναν άθλο, μια σπουδαία ερευνητική δουλειά που ευτυχώς ήρθε στο φως μέσα από το βιβλίο της Κοζιού που θα μείνει ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές όχι μόνο της Κρανιάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πιστεύω δε ακράδαντα πως είναι μελλοντική περιουσία του τόπου μας, γιατί καλλιεργεί τη μνήμη, το μόνο όπλο που έχουμε ν’ αντισταθούμε στη φθορά του χρόνου και μας οπλίζει να υπερασπιστούμε και να νιώσουμε την πατρίδα μας. Η Βάσω δεν έγραψε ένα ακόμα βιβλίο. Βιώνει το παρελθόν, το φέρνει στο παρόν για να προλάβουμε το μέλλον, ειδάλλως δεν θα το συναντήσουμε ποτέ. Ευτυχώς σαν τη φίλη μου Βάσω υπάρχουν ακόμη αρκετοί λαογράφοι ερευνητές.
Ο Δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, ο οποίος συνεχάρη τη συγγραφέα τονίζοντας τη σπουδαιότητα του ερευνητικού της έργου και τη διαχρονική της προσφορά στον τόπο μας. Μιλώντας για το βιβλίο της είπε πως είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τον τόπο μας, αφού μέσα απ’ αυτό ξεπροβάλλει η ιστορία της Κρανιάς, της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μουζακίου, της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας από την αρχαιότητα, τη Βυζαντινή περίοδο και την Τουρκοκρατία έως τις μέρες μας. Τόνισε δε ιδιαίτερα ότι στη θητεία του στήριξε διάφορες εκδόσεις δημοτών του που αναφέρονται στην τοπική ιστορίακαι ότι θα συνεχίσει να το κάνει και μελλοντικά.