Ειδήσεις

Επίτιμη Δημότης του Δήμου Μουζακίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Επίτιμη δημότης του Δήμου Μουζακίου, ανακηρύχτηκε την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα  Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο της παρουσίας της στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα  «Καραϊσκάκεια 2021», που πραγματοποιήθηκαν στην Τοπική Κοινότητα Μαυρομματίου.

Αρχικά, η κ.Σακελλαροπούλου παρέστη στη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Μαυρομματίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ Τιμόθεου. Ακολούθως, συνοδεία του Δημάρχου Μουζακίου Θεοφάνη Στάθη, κατέφθασε πεζοπορώντας στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου κατέθεσε στεφάνι, έμπροσθεν του έφιππου ανδριάντα του οπλαρχηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη, λέγοντας: «Βρίσκομαι σήμερα στο Μαυρομμάτι της Καρδίτσας για να τιμήσω τη μνήμη ενός πολεμιστή της Επανάστασης που υμνήθηκε όσο λίγοι: του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του «Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης» όπως τον αποκάλεσε ο Κωστής Παλαμάς. Εμπνεόμαστε από την ένταση και το πάθος με τα οποία αγωνίστηκε για την ελευθερία μας, από το ατίθασο πνεύμα του, την προσφορά του στο έθνος. Στο εικονοστάσι των ηρώων, που ανήκουν σ’όλη την Ελλάδα και σ’ όλους τους Έλληνες, ο Καραϊσκάκης ακτινοβολεί, ωραίος σαν μύθος».

Αμέσως μετά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεναγήθηκε στο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και στη συνέχεια μετέβη στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Μουζακίου, όπου και έλαβε χώρα η ανακήρυξή της σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου Μουζακίου.

Ο Δήμαρχος Μουζακίου, Θεοφάνης Στάθης, κατά την προσφώνησή του καλωσόρισε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας: «Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, η έλευσή σας στον Δήμο Μουζακίου, ειδικά στο Μαυρομμάτι, τη γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, αποτελεί για όλους μας ύψιστη τιμή. Ως ο Ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας κατά το Σύνταγμα της χώρας μας, στο πρόσωπό σας αντικατοπτρίζεται η πορεία της Ελλάδας στο χρόνο, καθώς και το σύνολο των αγώνων του λαού μας. Αγώνων, με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση και καλούμαστε μέσα από σκληρές και αμφίρροπες μάχες να βγούμε νικητές. Μιλώντας για μάχες, δεν γίνεται να μην αναφερθώ και στη «μάχη» που δίνουμε ως Δήμος Μουζακίου, εδώ και μήνες απέναντι στην πανδημία αλλά κυρίως απέναντι στο καταστροφικό φαινόμενο του «Ιανού». Η ευαισθησία σας και τα μηνύματα συμπαράστασης, από την πρώτη κιόλας ημέρα της θεομηνίας αποτέλεσαν βάλσαμο στις ψυχές όλων μας. Ωστόσο, η ανάγκη για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και η επιστροφή των συνανθρώπων μας στην καθημερινότητα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Εύχομαι με τη δική σας στήριξη, αυτός ο τόπος να αναγεννηθεί και να μετατραπεί σε έναν τόπο ευημερίας για όλους τους δημότες μας. Η τιμητική παρουσία σας, μας γεμίζει με την ελπίδα, ότι η πολιτεία, έχει τα μάτια της στραμμένα πάνω μας. Ελάχιστο οφειλόμενο χρέος από το Δήμο μας, αλλά και έκφραση των ευχαριστιών μας για αυτή την επίσκεψή σας, είναι η ανακήρυξη σας ως επίτιμη δημότη Μουζακίου».

Απαντώντας στην προσφώνηση του Δημάρχου Μουζακίου, Θεοφάνη Στάθη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα εξής:

«Κύριε Δήμαρχε,

Είναι χαρά για μένα που βρίσκομαι εδώ, στον Δήμο Μουζακίου, ανάμεσα στην ομορφιά της φύσης και τα ίχνη της ιστορίας, και μεγάλη τιμή που από σήμερα γίνομαι συμβολικά συντοπίτισσα του πιο φλογερού ήρωα της Επανάστασης του 1821, του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Είναι ο πολεμιστής που ο Κωστής Παλαμάς αποκάλεσε «Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης», η ατίθαση ψυχή που την τιθασεύει στο τέλος μόνη η ιδέα της Πατρίδας, το λιγνό σώμα που καίγεται από τον πυρετό κι όμως απομένει αλύγιστο ως το τέλος. Φέρνω στον νου μου την προσωπογραφία του, όπως τη φιλοτέχνησε ο φιλέλληνας Καρλ Κρατσάιζεν: τα μακριά μαλλιά κάτω από το φέσι, το δασύ μουστάκι, τα εκφραστικά, ζωηρά μάτια, στο βάθος των οποίων αχνοφέγγει μια πονεμένη περιπάθεια. Ο Παλαμάς διακρίνει σ’ αυτό το βλέμμα «κάτι το αρχαγγελικόν, εωσφορικόν, ταξιαρχικόν, αρχιστρατηγικόν». Για τον μεγάλο μας ποιητή είναι «ο άγγελος και ο δαίμων των οποίων εκαυχάτο ότι ήτο ο αρμονικός συνδυασμός, το ελεύθερον ζευγάρωμα». Άνθρωπος με ένταση και πάθος, τα οποία θα διοχετεύσει στον Αγώνα μέχρις εσχάτων.

Ο Παλαμάς δεν ήταν ο μόνος που γοητεύτηκε από την προσωπικότητα του Καραϊσκάκη. Παλαιότεροι και νεότεροι συγγραφείς ύμνησαν την τόλμη, τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα, τον αυτοσαρκασμό ακόμα και την αθυροστομία του. Τον είδαν σαν τον κατ’ εξοχήν Έλληνα, γνήσιο, αντιφατικό, πνευματώδη, ετοιμόλογο, ανυπόμονο, ριψοκίνδυνο, πανούργο και δίκαιο. Ωραίο σαν μύθο.

Ίσως ο Καραϊσκάκης κληρονόμησε κάτι από το πνεύμα του τόπου του, πνεύμα ελεύθερο, αδούλωτο, ορμητικό, σαν τα νερά των ποταμών του, σαν τον αέρα των δασωμένων μονοπατιών του. Τόπος με μεγάλο ιστορικό βάθος, μνημονευμένος από τον Στράβωνα ως τον Πλούταρχο και από τον Πλίνιο ως τον Τίτο Λίβιο˙ ζωντανός τα βυζαντινά χρόνια με μοναστήρια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα και με εμβληματικό μνημείο το Κάστρο του Φαναρίου που δεσπόζει στην άκρη της Οροσειράς των Αγράφων˙ επαναστατημένος μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα από τις πρώτες μέρες της εθνεγερσίας μας. Τόπος σπάνιας φυσικής καλλονής, που επείγει να συντηρηθεί και να αναδειχθεί, αφού μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό ήπιου, εναλλακτικού, αειφόρου θεματικού τουρισμού, που δεν θα περιορίζεται μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες. Τόπος διάσπαρτος από γραφικά χωριά και κωμοπόλεις, που επιζητούν την οικονομική τους ανάπτυξη, διαφυλάσσοντας παράλληλα τον περιβαλλοντικό τους πλούτο.

Είναι ένας στόχος που έχει θέσει ο Δήμος Μουζακίου και στον οποίο η πολιτεία θα είναι αρωγός. Από την βελτίωση των υποδομών και των μεταφορών – με έμφαση στην αγροτική οδοποιία που δίνει προοπτική στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής – την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και την διαχείριση των αποβλήτων, ως την κυκλική οικονομία, την έρευνα και την καινοτομία στον χώρο της αειφορίας. Έχω απόλυτη επίγνωση της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας, την οποία ονομάσαμε «Ιανό» το περασμένο φθινόπωρο. Γνωρίζω ότι πολλοί από σας είδατε τις περιουσίες σας να καταστρέφονται, τις καλλιέργειες να θάβονται κάτω από τα νερά, τα ζώα σας να πνίγονται, δρόμους και γέφυρες να υποχωρούν από τη διάβρωση του εδάφους και τις κατολισθήσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Πολιτεία, πέρα από τα μέτρα στήριξης πρωτογενούς παραγωγής και αποκατάστασης ζημιών, σχεδίασε και υλοποιεί έργα αποκατάστασης υποδομών και αντιπλημμυρικής θωράκισης, ώστε να αποφευχθεί παρόμοια καταστροφή στο μέλλον.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Σ’ αυτή τη δύσκολη φάση που διανύουμε, εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης με σκληρές επιπτώσεις στην οικονομία μας, θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Όσο το πρόγραμμα των εμβολιασμών προχωρεί, όσο η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας μας συμμετέχει σ’ αυτό, τόσο έρχεται πιο κοντά μας η περίοδος στην οποία με τόση λαχτάρα προσβλέπουμε όλοι μας, μια περίοδος νέας ελευθερίας. Μέλος της κοινότητάς σας πλέον, μια από σας κι εγώ, εύχομαι να την υποδεχτούμε υγιείς, αισιόδοξοι, δημιουργικοί.

Σας ευχαριστώ».

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η ανάγνωση της Απόφασης για την Ανακήρυξη της Προέδρου σε Επίτιμη Δημότη Μουζακίου, έγινε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Καραμπέκου.

Mε την παρουσία τους τίμησαν τα «Καραϊσκάκεια 2021», ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, οι βουλευτές ΝΔ Καρδίτσας, Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, οι Αντιπεριφερειάρχες Κωστής Νούσιος και Νίκος Καραγιάννης, ο Αρχηγός ΑΤΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας Αστέριος Μαντζιώκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρδίτσας Θωμάς Καρανάσιος και ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας Ευάγγελος Φαλάρας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο 9 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα