Όπως είναι γνωστό, μεγάλες καταστροφές υπέστη ο Νομός Καρδίτσας από την πλημμύρα και την πρωτοφανή κακοκαιρία «Ιανός». Κατοικίες, καταστήματα, βιοτεχνίες, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες πλημμύρισαν και καταστράφηκαν, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές . Οι ζημίες ήταν καθολικές και για πρώτη φόρα πρωτεύουσα Νομού , υπέστη τόση μεγάλη σε μέγεθος καταστροφή .
Πάνω από 3.500 επιχειρήσεις πνίγηκαν κυριολεκτικά σε τόνους λάσπης, ενώ εμπορεύματα και εγκαταστάσεις καταστράφηκαν σε ποσοστό έως και 100%. Στην καταστροφή μας αυτή, βρεθήκατε από την πρώτη στιγμή δίπλα μας και κυριολεκτικά τρέξατε όλο τον κρατικό μηχανισμό, σε τέτοιο σημείο που δεν έχει ποτέ μέχρι τώρα και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό .
Με τη παρούσα επιστολή μας , θέλουμε να επισημάνουμε και να αναδείξουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που υφίσταται για τις επιχειρήσεις , το οποίο φοβόμαστε ότι στο μέλλον θα εξελιχθεί σε θηλειά στο λαιμό εκατοντάδων επιχειρηματιών.
Όπως γνωρίζετε στην πόλη μας , δεν υπήρξε ούτε ένα υπόγειο που να μην πλημμύρισε, ούτε μία επιχείρηση που να μην είχε στο χώρο της τουλάχιστον ένα μέτρο λασπόνερα και πάνω. Κι αν τα εμπορεύματα μπορούν αργά ή γρήγορα να αντικατασταθούν, υπάρχει κάτι αναντικατάστατο: τα βιβλία και στοιχεία των επιχειρήσεων. Όλα τα παραστατικά (τιμολόγια, δελτία αποστολής, φορτωτικές, παραστατικά εξόφλησης κλπ), βιβλία, ισοζύγια και γενικότερα ό,τι αφορά τα λεγόμενα λογιστικά αρχεία, έχουν καταστραφεί και πεταχτεί, μαζί με τους τόνους λάσπες που έβγαλαν οι επιχειρηματίες από τα καταστήματα τους.
Όλοι οι ανωτέρω απευθύνθηκαν -κατόπιν υπόδειξης μας- στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υποβάλλοντας αίτημα για αυτοψία. Η Πυροσβεστική διενήργησε την αυτοψία σε όλους τους αιτούντες και χορήγησε βεβαίωση αυτοψίας με καταγραφή των κατεστραμμένων αντικειμένων.
Το τεράστιο πρόβλημα που φοβόμαστε ότι θα γιγαντωθεί με το πέρασμα του χρόνου είναι πως, η βεβαίωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει καταγράψει τα είδη των κατεστραμμένων λογιστικών αρχείων, παρά αναφέρει ότι «…καταστράφηκαν τιμολόγια και βιβλία και «Ζ» και…, σύμφωνα με τη δήλωση του αιτούντος».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων , ο ελεγκτής δεν θα κάνει σε καμία περίπτωση δεκτή τη βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αγνοώντας εντελώς το πραγματικό γεγονός, ενώ ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας θα αντιμετωπίζεται με το τεκμήριο της αθωότητας αλλά από την ανάποδη, δηλαδή ως «de facto ένοχος». Τα δε βιβλία του στην καλύτερη περίπτωση θα κρίνονται ανακριβή, ενώ στη χειρότερη θα θεωρείται άρνηση προσκόμισης των στοιχείων για έλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αξιότιμοι κύριοι ,
Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, έτσι ώστε , να βρεθεί άμεσα λύση για την προστασία αυτών των ανθρώπων. Να εκδοθεί διάταξη που να τους προστατεύει από τον μελλοντικό έλεγχο , οποίος θα επικαλείται το τυπικό των φορολογικών και ασφαλιστικών διατάξεων.
Το γεγονός ότι την κατάσταση αυτή, ίσως βρεθεί μία ελάχιστη μερίδα να την εκμεταλλευτεί, δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση το δίκαιο του αιτήματος μας.
Ευελπιστούμε σε μια ειλικρινή συνεργασία μας με το Υπουργείο Οικονομικών προς όφελος της Ελληνικής Οικονομίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινίσεις – επισημάνσεις .