Ειδήσεις

Επιστημονική ομάδα του ΠΘ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο καινοτομίας DELICIOUS


Μια ομάδα καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο καινοτομίας DELICIOUS. Η διατμηματική επιστημονική ομάδα αποτελείται από την Επίκουρη Καθηγήτρια Φωτεινή Φ. Παρλαπάνη (Υπεύθυνη/Επικεφαλής για το ΠΘ) και τον Καθηγητή Ιωάννη Σ. Μποζιάρη από το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και την Επίκουρη Καθηγήτρια Μυρσίνη Κακαγιάννη και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Θεόδωρο Γούλα από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ομάδα συμμετέχει στο έργο DELICIOUS με τίτλο Βελτίωση γεύσης, οσμής και υφής γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης χρησιμοποιώντας προϊόντα μικροβιακής ζύμωσης μαζί με το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του ΕΚΠΑ. Ο ρόλος του ΠΘ στο έργο είναι η ανάδειξη των μικροβιακών κοινοτήτων σε κεφίρ και τυρί φυτικής προέλευσης και η μελέτη της μικροβιακής ασφάλειας τέτοιων προϊόντων μέσω της ανάπτυξης/εφαρμογής μοντέλων πρόβλεψης για την ανάπτυξη παθογόνων και αλλοιωγόνων βακτηρίων και μυκήτων. Επίσης, θα εκτιμήσουν ποσοτικά τους μικροβιακούς και χημικούς κινδύνους (QMRA/QRA) έτσι ώστε να συμβάλλουν στην αξιολόγηση του αυξημένου κινδύνου από μύκητες/ βακτήρια και μυκοτοξίνες σε τέτοια νέα προϊόντα.

Στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη εναρκτήρια συνάντηση του έργου στο Fundació Alícia στο Mont Sant Benet, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Με την παγκόσμια αγορά τροφίμων φυτικής προέλευσης να αναμένεται να φτάσει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027 και την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες δίαιτες, το DELICIOUS επιδιώκει να επιταχύνει τη μετάβαση αναπτύσσοντας τεχνολογία που συνδυάζει μικροβιακή ζύμωση με φυτικές πρώτες ύλες για τη δημιουργία προσιτών, ασφαλών και νόστιμων φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως τυρί και κεφίρ, με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις έως και 30%. Υπό την ηγεσία των Ερευνητικών Ινστιτούτων RISE της Σουηδίας, το DELICIOUS αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής, όπως ο έλεγχος υψηλής απόδοσης (high-throughputscreening) και η μηχανική μάθηση (machinelearning), για να ενισχύσει τις οργανοληπτικές ιδιότητες και τη θρεπτική αξία των φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων. «Με την ενσωμάτωση της προηγμένης τεχνολογίας και τις γνώσεις των καταναλωτών, στοχεύουμε να επιταχύνουμε τη στροφή προς τις δίαιτες φυτικής προέλευσης και να θέσουμε ένα νέο πρότυπο για τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης», δήλωσε ο Χαρίλαος Ξηρός, Συντονιστής Έργου.

H επίσημη εναρκτήρια συνάντηση του έργουστη Βαρκελώνη της Ισπανίας

Προηγούμενο άρθρο Σε Έκθεση Τουρισμού & Πολιτισμού τα Δίκτυα Πόλεων με Λίμνες, Δήμων Περιοχής Πίνδου και Δήμων με Ποτάμια
Επόμενο άρθρο Trans Λιπαρά: Τι είναι, που βρίσκονται και πόσο επικίνδυνα είναι; - Του Σωκράτη Βασιλάκου, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου τ.ε., Γεωπόνου, Υγιεινιστή