Ειδήσεις

Επετειακές εκδηλώσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής για τα 25 χρόνια προσφοράς και διακονίας


Εικοσιπέντε χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός». Για τον εορτασμό των 25 χρόνων με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου η Σχολή προγραμμάτισε διήμερες Επετειακές Εκδηλώσεις που ξεκινήσαν το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής με τη Θεία Λειτουργία.

Σκοπός και στόχος των Επετειακών Εκδηλώσεων ήταν η ανάδειξη του διασωσμένου μεγαλείου του βυζαντινού μουσικού πολιτισμού, καθώς και η άρτια μουσική εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευμένων και εκπαιδευομένων, οι οποίοι στέκονται ευπρεπώς σε ιερά αναλόγια των Ιερών Ναών της Ιεράς μας Μητροπόλεως αλλά και σε αναλόγια άλλων πόλεων της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Το απόγευμα του Σαββάτου λοιπόν στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με τη συμμετοχή διπλωματούχων, πτυχιούχων, τελειοφοίτων και σπουδαστών/στριών της Σχολής, οι οποίοι έψαλαν Ύμνους του Τριωδίου των Ρόδων – περιόδου του Πεντηκοσταρίου στα ελληνικά και σλαβωνικά υπό την διεύθυνση των κ. Ιωάννου Παπαχρόνη και κ. Ηλιού Καπέλα.

Στη Συναυλία παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, κληρικοί και λαϊκοί που είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που παρέχει στους σπουδαστές/στριες η Σχολή. Ιδιαίτερη τιμητική ήταν η παρουσία του Προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνό».

Η Σχολή προσελκύει μαθητές από πολλές περιοχές της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού (Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Λάρισα, Τρίκαλα, Λαμία, Εύβοια, Αθήνα, Βουλγαρία, Ελβετία, Ιταλία, Αμερική κ.α.). Μάλιστα σημαντικότατο έργο επιτελεί στην αδελφή Εκκλησία της Βουλγαρίας, από όπου, υπό την καθοδήγηση του κ. Ιωάννου Παπαχρόνη, πολλοί νέοι και νέες φιλοξενούνται στην Ιερά μας Μητρόπολη και διδάσκονται τόσο την ελληνική γλώσσα όσο και την εκκλησιαστική μουσική.

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής λειτουργεί έχοντας κέντρο την πόλη της Καρδίτσας με παραρτήματα στα Φάρσαλα και στους Σοφάδες και είναι αναγνωρισμένη από το κράτος.

Έχουν χορηγηθεί από την ίδρυσή της 128 Διπλώματα Βυζαντινής Μουσικής, 97 Πτυχία Βυζαντινής Μουσικής και 20 Πτυχία Ιεροψαλτών σε αποφοίτους της Σχολής, οι οποίοι κοσμούν αναλόγια ιερών Ναών, διδάσκουν σε μουσικά σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στόχος της Σχολής δεν είναι μόνο να βγάλει άριστα καταρτισμένους Ιεροψάλτες, αλλά να διατηρήσει και μεταλαμπαδεύσει τη γνήσια εθνική μας μουσική παράδοση που κληροδοτήθηκε ως παρακαταθήκη στις νέες γενιές, στα νέα παιδιά. Θέλει έτσι να συμβάλει όχι μόνο στη διάσωσή της, αλλά και στην ανάδειξή της, αφού χαρακτηρίζεται ως ένα απ’ τα πλουσιότερα και πλέον αξιόλογα μουσικά είδη στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Συγκεκριμένα η βυζαντινή μουσική έχει αναδειχθεί από την UNESCO ως ένα από τα 10 σημαντικότερα μνημεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως.

Οι απόφοιτοι της Σχολής μπορούν να κοσμήσουν αναλόγια Εκκλησιών τόσο της πόλεως της Καρδίτσας όσο και άλλων επαρχιακών πόλεων της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας και αλλού, καθότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες προσφέροντας έτσι σημαντικές υπηρεσίες στο λειτουργικό έργο της εκκλησίας, λαμβάνοντας παράλληλα και μια ουσιαστική οικονομική βοήθεια για τα προς το ζην.

Την παρουσίαση της Επετειακής Εκδηλώσεως επωμίστηκε η εκπαιδευτικός κ. Αναστασία Σατλάνη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος ως οικοδεσπότης πραγματοποίησε καταληκτήριο ομιλία, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: δεν μπορούσα να διαπιστώσω πλήρως το μέγεθος της δουλειάς που πραγματοποιείται από τη Σχολή μας και σήμερα αυτή ξεδιπλώθηκε εμπρός μας.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Διευθυντή κ. Ηλία Καπέλα και τους συνεργάτες Καθηγητές καθώς και τους χορωδούς για την διοργάνωση της Εκδηλώσεως και την παρουσίαση αυτής. Ολοκληρώνοντας αυτή είπε: το θαύμα βέβαια επιτελείται στην γείτονα αδελφή Εκκλησία της Βουλγαρίας με την καθοδήγηση του κ. Ιωάννου Παπαχρόνη.

Τέλος, όχι ως επιστέγασμα της συνεργασίας τους αλλά ως συνέχιση αυτής τίμησε, με τη σύμφωνη γνώμη και του Διευθυντού της Σχολής, τον τέως Διευθυντή της Σχολής κ. Ιωάννη Παπαχρόνη για την μακροχρόνιο, πολύτιμο και πολύπλευρο προσφορά του στην τέχνη της Ψαλτικής και της Διδασκαλίας εν γένει και δη στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» της Ιεράς μας Μητροπόλεως, την οποία διακόνησε ανιδιοτελώς επί 12 έτη (2008 – 2020) καθιστώντας την ως μία από τις καλύτερες Σχολές της πατρίδος μας.

Μεγαλωμένος και γαλουχημένος μέσα στο Αγιώνυμο Όρος προικίστηκε με όλα τα χαρίσματα που φέρει ένας δάσκαλος, ένας εκκλησιαστικός άνδρας. Την ταπεινότητα, την υπακοή, την υπομονή, την αξιοπρέπεια συνάμα με την αρχοντιά.

Η μεθοδικότητα, η μεταδοτικότητα, η υπομονή, αλλά κυρίως η άμετρη αγάπη προς τους μαθητές τον κατέστησε ως έναν από τους καλύτερους και παραγωγικότερους δασκάλους της βυζαντινής Μουσικής.

Πέρα από τη μουσική, κυρίαρχη θέση στη διδασκαλία του είχε το ήθος, το οποίο καλλιέργησε και καλλιεργεί στους μαθητές του ως το πρώτο και κύριο συστατικό ενός νέου ψάλτη και αυριανού δασκάλου. Και αυτό δεν το δίδαξε και δεν το διδάσκει μόνο με λόγια, αλλά με την ίδια του την καθημερινότητα, με την ίδια του την ζωή, έμπρακτα.

Ενθύμιο των Επετειακών Εκδηλώσεως δόθηκε σε όλους τους συντελεστές αυτών.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ψηφιακή πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα
Επόμενο άρθρο Η Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών ΠΕ Καρδίτσας για τις εκλογές στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας