Το 1974, στο Μουζάκι και στην Καρδίτσα (συνοικία Καμινάδων), η τότε κυβέρνηση, παραχώρησε για μεταστέγαση σε κατοίκους της ορεινής περιοχής Αργιθέας που είχαν πληγεί από σεισμό και καθιζήσεις, περί τις 600 κατοικίες. Οι μισές περίπου απ’ αυτές είναι με αμιαντοσκεπές.
Από τότε και δυστυχώς μέχρι σήμερα (2023), καμία κυβέρνηση, αλλά ούτε και από την πλευρά της πρώην Νομαρχίας Καρδίτσας και σήμερα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δεν προχώρησε το έργο της αντικατάστασης των αμιαντοσκεπών, αδαπάνως όπως προβλέπονταν για τους κατοίκους των οικισμών Σεισμοπλήκτων Μουζακίου και Καρδίτσας, καθ ότι, ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και με τήρηση της αρχής και του κώδικα ασφαλούς απομάκρυνσης των φθαρμένων και επικίνδυνων πλέον αμιαντοσκεπών.
Κάποιες προσπάθειες πριν από αρκετά χρόνια για ένταξη στο ΕΑΠΝΑ 2 ή στο ΕΣΠΑ δεν είχαν κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ένας μικρός αριθμός κατοίκων αναγκάστηκε να κάνει την αντικατάσταση των αμιαντοσκεπών με δικά τους έξοδα, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων αδυνατεί να το κάνει αυτό.
Επειδή οι κάτοικοι των οικισμών Σεισμοπλήκτων Μουζακίου και Καρδίτσας, είναι καθημερινά εκτεθειμένοι σε αιωρούμενες, αναπνεύσιμες και διαταραγμένες ίνες αμίαντου, αφού οι σκεπές παρουσιάζουν φθορές μετά από μισό αιώνα ζωής, δικαίως ανησυχούν και ζητούν να γίνει η αντικατάσταση τους, με κρατική δαπάνη.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης, επερωτάμε την περιφερειακή αρχή:
- Αν προτίθεται να προχωρήσει η περιφέρεια στο έργο της αντικατάστασης των επικίνδυνων αμιαντοσκεπών στους οικισμούς σεισμοπλήκτων Μουζακίου και Καρδίτσας, με ένταξη για χρηματοδότηση στο ΠΔΕ ή στο ΕΣΠΑ και δίχως επιβάρυνση των κατοίκων;
- Αν όχι, τι ενέργειες έχει κάνει ή θα κάνει προς την κυβέρνηση για να προχωρήσει αυτή στην πραγματοποίηση του έργου αντικατάστασης των αμιαντοσκεπών με κρατική δαπάνη και χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων;