Ειδήσεις

Επερώτηση για την μη ολοκλήρωση των εργασιών του νέου Διοικητηρίου Καρδίτσας – Γράφει ο Νικόλαος Τέγος, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης, γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου


Η κατασκευή του νέου Διοικητηρίου Καρδίτσας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το οποίο αφορά συνολική δόμηση 8.950 τ.μ., με προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, καρκινοβατεί εδώ και μια δεκαπενταετία περίπου.

Οι καθυστερήσεις στην εξέλιξη των εργασιών σχετίζονταν με τις απαιτήσεις του εργολάβου για πρόσθετες αποζημιώσεις, επικαλούμενος τα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι προφάσεις του εργολάβου, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, καθώς οι εργασίες ήταν σταματημένες μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τον ΙΑΝΟ.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας σε προσωπικό και οι ελλείψεις σε μηχανήματα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, της προηγούμενης αλλά και της σημερινής περιφερειακής διοίκησης, έχουν ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα για την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής, όπως και η κατασκευή του νέου διοικητηρίου για την κάλυψη των αναγκών σε σύγχρονες ασφαλείς υποδομές του προσωπικού και υπηρεσιών της περιφέρειας, να παραμένουν κουφάρια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και όλα τα αυτά σχετίζονται με την συνειδητή και σχεδιασμένη αντιλαϊκή πολιτική, που λέει «όλα στους εργολάβους», που στο επίκεντρο τους δεν έχουν την κατασκευή των αναγκαίων έργων, αλλά στο να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη στις πλάτες του λαού.

Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων τις περιοχής αφού το κτίριο παραμένει ημιτελές εδώ και μια δεκαπενταετία και γενικότερα η μεγάλη έκταση γύρω του δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Εκφράζονται έντονες διαμαρτυρίες για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και καθαριότητα λόγω της εγκατάλειψης του έργου.

Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο και δήλωσε ότιθα επαναδημοπρατήσει το υπόλοιπο έργο που απομένει περίπου 50% για την ολοκλήρωση του.  Φυσικά επαναδημοπράτηση του Διοικητηρίου σημαίνει νέες χρονικές καθυστερήσεις του έργου γεγονός, πιθανές νέες οικονομικές απαιτήσεις από τον νέο εργολάβο με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το κόστος αποπεράτωσης του, που θα βαρύνει το λαό της περιοχής. Αποτέλεσμα της μη ολοκλήρωσης του έργου είναι να εμφανίζονται νέες καταστροφές καθώς είναι  εκτεθειμένο σε οποιαδήποτε φθορές και στα καιρικά φαινόμενα.

Σε επίσκεψής σας κ. Περιφερειάρχη πριν 10 μήνες,δήλωσατε πως οι εργασίες αποπεράτωσης του θα προχωρήσουν άμεσα. Επιπρόσθετα δήλωσατε ότι χώροι του νέου διοικητηρίου θα διατεθούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την στέγαση τμημάτων.

Επερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

  1. Πότε προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του νέου διοικητηρίου της Π.Ε. Καρδίτσας;
  2. Με την επανέναρξη των εργασιών και την εγκατάσταση νέου εργολάβου, θα υπάρχει επιπρόσθετη επιβάρυνση του αρχικού προϋπολογισμού;
  3. Τι σχεδιασμός υπάρχει για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του νέου διοικητηρίου. Εφόσον θα στεγαστούν όπως δηλώσατε πανεπιστημιακά τμήματα, τι σχεδιασμός υπάρχει ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών και προσωπικού της Περιφέρειας, που είναι διάσπαρτες μέσα στην πόλη και πολλές από αυτές είναι σε ακατάλληλα και παλαιά κτίρια;
Προηγούμενο άρθρο ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Κάλεσμα σε εκδήλωση αλληλεγγύης και αγώνα
Επόμενο άρθρο Ερώτηση σχετικά με τις ελλείψεις ειδικευμένου επιστημονικού τεχνικού προσωπικού (μηχανικοί) του δήμου και το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής - Γράφει ο Έκτορας Γάζος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Καρδίτσας