Ειδήσεις

Έως τις 23/8 οι αιτήσεις για την ενίσχυση επιχειρήσεων – Ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Κώστας Λαμπρόπουλος στο Ηχόραμα 100,8


Μέχρι τις 23 Αυγούστου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα «mybusinesssupport», που λειτουργεί με την υποστήριξη της ΑΑΔΕ, για τη Β΄ φάση για την υποβολή αιτήσεων, για την ενίσχυση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2023, οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.

Για το θέμα μίλησε στο Ηχόραμα 100,8, το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Αυγούστου, ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Κώστας Λαμπρόπουλος ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 – 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη.

 

Ο Κώστας Λαμπρόπουλος στο Ηχόραμα 100,8

«Έχουμε μια εβδομάδα μπροστά μας για τις αιτήσεις. Αφορά επιχειρήσεις του Δήμου Παλαμά και του Δήμου Φαρκαδόνας.

Αφορά, επίσης, και τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα σε κάποιες περιοχές του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, αφορά τις επιχειρήσεις που δεν δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή αφορά όλες τις άλλες επιχειρήσεις με έδρα τον Δήμο.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, όπως καταλύματα, εστίαση, που είχαν την έδρα τους το 2023 σε περιοχές στις Δημοτικές Κοινότητες Μορφοβουνίου, Κερασιάς, Λαμπερού, Μεσνικόλα, Μοσχάτου, της Δημοτικής Κοινότητας Πλαστήρα και της Δημοτικής Κοινότητας Πεζούλας, Καρβασαρά, Καρίτσης, Δολόπων, Μπελοκομίτη, Νεοχωρίου και Φυλακτής, της Δημοτικής Κοινότητας Νεβρόπολης Αγράφων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις είναι να κάνουν τη δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την 1ηΜαϊου που άνοιξε το σύστημα και τώρα είναι η δεύτερη φάση, όπως ακριβώς γίνονταν στις επιστρεπτέες προκαταβολές στη διάρκεια του κορωνοϊού. Ακριβώς το ίδιο σύστημα είναι.

Όσον αφορά στο ποσοστό ενίσχυσης, οι πληροφορίες μας λένε ότι θα υπάρχει ένα κατά ελάχιστο σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως πόση θα είναι η μείωση του τζίρου ή όχι, και από εκεί και πέρα, επιχειρήσεις που θα έχουν μεγαλύτερη απώλεια τζίρου, θα έχουν και μεγαλύτερα ποσοστά επιδότησης.

Υπάρχει ενδιαφέρον και θα πρέπει όλοι όσοι έκαναν δήλωση ενδιαφέροντος, να μπούνε να την ολοκληρώσουν και, έτσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου να μπορέσουν να πληρωθούν».

 

Σχήμα ενίσχυσης για Θεσσαλία

Ειδικότερα, το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπο-σχήματα, ως εξής:

α) Επιχειρήσεις – πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων – που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον δήμο Παλαμά και στον δήμο Φαρκαδόνας, που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄4701).

β) Επιχειρήσεις που δραστηριοπούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄4701).

γ) Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τομέα μεταφοράς επιβατών και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄4701).

δ) Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τομέα των καταλυμάτων και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄4701).

ε) Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων των τομέων αλιείας και εμπορίας αλιευμάτων και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄4701).

 

Ποιους αφορά η πλατφόρμα My Business support

Ειδικότερα, όσον αφορά το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία, η ενίσχυση αφορά επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών του Δ τριμήνου του 2023 κατά 5% τουλάχιστον, σε σχέση με το μέγιστο κύκλο εργασιών του Δ τριμήνου της τελευταίας πενταετίας, καθώς και επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και παρουσιάζουν μείωση του αθροίσματος του κύκλου εργασιών των μηνών Σεπτεμβρίου ως και Δεκεμβρίου του 2023 κατά 5% τουλάχιστον, σε σχέση με το μέγιστο άθροισμα του κύκλου εργασιών των αντίστοιχων μηνών της τελευταίας πενταετίας.

Όσον αφορά το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο, η ενίσχυση αφορά επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση του αθροίσματος του κύκλου εργασιών των μηνών Σεπτεμβρίου ως και Δεκεμβρίου του 2023 κατά 5% τουλάχιστον, σε σχέση με το μέγιστο άθροισμα του κύκλου εργασιών των αντίστοιχων μηνών της τελευταίας πενταετίας.

Η ενίσχυση ανέρχεται σε ποσό ίσο με μέρος της ως άνω μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των 3.000 ευρώ και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα όρια που τίθενται ανά τριετία για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης, θα παραμείνει ανοιχτή έως την 23η Αυγούστου 2024.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συγκροτήθηκε σε Σώμα το πρώτο Δ.Σ. της Ενεργειακής Κοινότητας Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Νίκος Τέγος: Αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών Παλέρμο, Αγίου Μηνά και Καροπλεσίτικων Καρδίτσας