Μούδιασμα και αντιδράσεις έφεραν στους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το διπλό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από το νέο κοροναϊό.
Οι αντιδράσεις είναι έντονες και στην περιοχή μας. Όπως μας δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Καρδίτσας κ. Νίκος Γκέκας όλα όσα ανακοινώθηκαν δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα και ο διαχωρισμός θα επιφέρει νέα προβλήματα στον ήδη επιβαρυμένο κλάδο τους.
«Δεν μπορούμε να γίνουμε ελεγκτές στα ίδια μας τα μαγαζιά. Ποιος θα βγει έξω να το κάνει αυτό και μάλιστα σε μια τόσο μικρή κοινωνία» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει δε πως ήδη, λόγω της πανδημίας και των μέτρων προστασίας, ο κλάδος έχει ταλαιπωρηθεί παρά πολύ οικονομικά και η νέα αυτή κατάσταση προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
Στην ουσία, οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου.
Και αυτό, γιατί το νέο μοντέλο, που ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις εστίασης-διασκέδασης, είναι δύο ταχυτήτων.
Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται οι Covid free επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές θα δέχονται μόνον εμβολιασμένους, εφόσον έχουν παρέλθει 14 ημέρες και από την δεύτερη δόση του εμβολίου, είτε θα δέχονται πελάτες οι οποίοι έχουν νοσήσει μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα αποτελεί και το «διαβατήριο» για τον πελάτη, που θέλει να επισκεφθεί ένα Covid free εστιατόριο, μία καφετέρια ή ένα μπαρ.
Όσοι επιχειρηματίες αποφασίσουν να υιοθετήσουν το Covid free μοντέλο, θα κερδίσουν μεγαλύτερη πληρότητα, η οποία θα φθάνει στο 85%, ενώ οι πελάτες, ακόμη και όταν θα βρίσκονται όρθιοι εντός του καταστήματος, δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκα. Η πληρότητα μειώνεται στα κέντρα διασκέδασης στο 60%.
Μικτές επιχειρήσεις
Στη δεύτερη ταχύτητα, οι επιχειρήσεις θα δέχονται τόσο εμβολιασμένους, όσο και ανεμβολίαστους πελάτες. Σε αυτή την περίπτωση, τα πρωτόκολλα λειτουργίας είναι αυστηρότερα.
Για να επισκεφθεί, για παράδειγμα, ένας πελάτης ένα εστιατόριο που λειτουργεί σε εσωτερικό χώρο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει κάνει μοριακό ή rapid test.
H πληρότητα γι’ αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων θα είναι στο 50%, ενώ η πληρότητα είναι πολύ χαμηλότερη – στο 25% – για τα κλαμπ και τα μουσικά κέντρα.
Οι ανήλικοι θα μπορούν να προσέρχονται με δήλωση self-test γονέα.
Τι πρέπει να γνωρίζουν καταστηματάρχες και πελάτες
Η νέα πραγματικότητα με τα καταστήματα για εμβολιασμένους και μη δημιουργεί εύλογες ερωτήσεις.
Πως θα γνωρίζει ο πελάτης εάν ένα συγκεκριμένο κατάστημα είναι αμιγές ή μεικτό;
Στην είσοδο θα υπάρχει ειδική σήμανση, την οποία θα ορίζει η ΚΥΑ και την οποία θα μπορούν να προμηθευτούν οι καταστηματάρχες.
Ανεμβολίαστος που αρνείται το τεστ, μπαίνει σε εστιατόριο, μπαρ κ.λπ.;
Θα απαγορεύεται η είσοδος.
Ποιος θα ελέγχει την είσοδο των πελατών;
Το βάρος πέφτει στον αρμόδιο του χώρου εστίασης ή διασκέδασης.
Πως θα καλύπτονται οι καταστηματάρχες απέναντι σε πελάτες που ενδεχομένως θα αντιδρούν;
Η ΚΥΑ θα τους καλύπτει νομικά για την επιλογή να δέχονται μόνο εμβολιασμένους στα καταστήματα τους.
Σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, σινεμά, θεάτρων καθώς και σε υπαίθρια και κλεισ΄τα κέντρα διασκέδασης. μουσικά κέντρα και κλάμπ, όπου θα απαιτείται αρνητικό test, θα μπορεί κάποιος να μπει με self test;
Όχι. Μόνο με PCR ή rapid test. Εξαιρούνται οι ανήλικοι, που θα μπορούν να μπουν με δήλωση self test από τους γονείς τους.
Τίθεται βεβαίως το ερώτημα, γιατί για την προσέλευση στην εργασία αρκούσε και αρκεί το self test, ενώ εν προκειμένω απαιτείται PCR ή rapid test.
Ποιος θα καλύπτει το κόστος του test;
Το κόστος προφανώς και θα το καλύπτει ο ίδιος ο πελάτης.
Στους αμιγείς χώρους θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το προσωπικό;
Όχι, καθώς η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής άνοιξε το δρόμο για υποχρεωτικό εμβολιασμό μόνο των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Ποιος θα ελέγχει την τήρηση των μέτρων;
Η ΕΛΑΣ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που ελέγχουν και σήμερα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
Αναλυτικά τα μέτρα
Κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια και καφέ, που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας.
Οι μεικτοί χώροι θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους, ενώ σε θέατρα και κινηματογράφοι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.
Αναφορικά με τους υπαίθριους χώρους θεαμάτων με καθήμενους, όπως θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες, ισχύουν τα εξής:
- Αν έχουν δηλωθεί ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη το 85% της χωρητικότητάς τους, χωρίς χρήση μάσκας.
Αν έχουν δηλωθεί ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:
- 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων
- 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων
- 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας