Ένας σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG:LiquidNaturalGas) σε πλωτή δεξαμενή κοντά στην ακτή και σε κατοικημένες περιοχές ενέχει πιθανούς κινδύνους που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Από αυτή την άποψη, η επιλογή του Παγασητικού κόλπου για μια τέτοια εγκατάσταση είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει. Σαν Ένωση Καταναλωτών οφείλουμε να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία και να φωτίσουμε όλες τις πλευρές του ζητήματος.
Το φυσικό αέριο είναι μια πιο καθαρή πηγή ενέργειας σε σχέση με το πετρέλαιο. Η μεταφορά του από την περιοχή εξόρυξης προς την κατανάλωση γινόταν σε αέρια μορφή μέσω σταθερών υπόγειων αγωγών. Η νέα όμως ευρωπαϊκή πολιτική απεξάρτησης από το μονοπωλιακό αυτό καθεστώς οδήγησεστη μετάβαση στο υγροποιημένο αέριο (LNG). Αυτό απαιτεί την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης και αεριοποίησης. Το φυσικό αέριο υγροποιείται και μεταφέρεται με τάνκερ στους σταθμούς αποθήκευσης, όπου διατηρείται σε υγρή μορφή,σε θερμοκρασίες μεταξύ -162 και -155°C, υπό πίεση μεταξύ 1 και 10 bar. Ακολουθεί η μετατροπή του σε αέρια μορφή που διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο αγωγών προς κατανάλωση.
Οι ασφαλιστικές διατάξεις που προβλέπονται σε ένα σταθμό αποθήκευσης – αεριοποίησης υποτίθεται ότι παρέχουν την απαραίτητη προστασία. Ωστόσο, οι κίνδυνοι από ενδεχόμενα ατυχήματα ή ακόμη από την ίδια τη λειτουργία του σταθμού, δεν μπορούν να αποκλειστούν. Επομένως, εφόσον οι συνέπειες μπορεί να είναικαταστροφικές και θανατηφόρες, τότε χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να αποκλειστεί η εγκατάσταση κοντά σεπυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Παγασητικού Κόλπου.
Ένας βασικός κίνδυνος στις εγκαταστάσεις LNG είναι η ανεξέλεγκτη απελευθέρωση του υγροποιημένου φυσικού αερίου από διάφορα μέρη του συστήματος διεργασίας ή μεταφοράς. Όταν εκτίθεται στον αέρα, το αέριο εξατμίζεται ταχύτατα σχηματίζοντας ένα νέφος που, επειδή είναι βαρύτερο από τον αέρα, παραμένει και απλώνεται στη γύρω περιοχή.
Τέτοιες διαρροές, ανάλογα με το μέγεθός τους μπορούν να προκαλέσουν κατά περίπτωση εκρήξεις, ασφυξία:
– Δοκιμές έδειξαν ότι το ελεύθερο LNG μπορεί να καίγεται για μεγάλα διαστήματα με φλόγες που φτάνουν τα 150 μέτρα ύψους.
– Αν και το φυσικό αέριο δεν είναι άμεσα τοξικό, ένα νέφος ατμών LNG μπορεί να προκαλέσει ασφυξία αν συγκεντρωθεί σε περιορισμένο χώρο, στερώντας την ατμόσφαιρα από το οξυγόνο.
– Επειδή το LNG είναι κρυογονικό υγρό, υπάρχει κίνδυνος ψυχρών εγκαυμάτων εάν έρθει σε επαφή με το δέρμα.
Η αεριοποίηση του LNG, προκειμένου να εισαχθεί στο δίκτυο, προκαλεί ψύξη του περιβάλλοντα χώρου και στην περίπτωση του πλωτού σταθμού, ψύξη του θαλάσσιου νερού. Οι συνέπειες στο οικοσύστημα στην ανοικτή θάλασσαείναι άγνωστες, όμως στην περίπτωση του κλειστού κόλπου αναμένεται να είναι καταστροφικές.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η θέση της Ένωσης είναι ότι η χωροθέτηση του Σταθμού LNG θα πρέπει να γίνει εκτός του Παγασητικού κόλπου και μακριά από κατοικημένες περιοχές.