Ειδήσεις

Ενδιαφέρουσα η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 και ώρα 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων ERGON SHOW GROUND στο Τσαλαπάτα, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς  Ελλάδος, με επίσημο ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Γιώργος Γιαννίτσης, εκπρόσωπος της ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ GROUPAE, ενώ χρέη Γραμματέα της Συνέλευσης, εκτέλεσε η κ. Ευτυχία Γεροκώστα, εκπρόσωπος της εταιρείας SIELMANAE.

Το Πρόγραμμα της Κλειστής Γενικής Συνέλευσης περιελάμβανε τις παρουσιάσεις του Απολογισμού Έργου του Συνδέσμου για το έτος 2022 από το Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. ΣΒΘΣΕ, κ. Αρ. Εφραιμίδη της εταιρείας SIELMANAE,του Οικονομικού Απολογισμού 2022 και του Προϋπολογισμού 2023 από τον Ταμία Δ.Σ. κ. Α. Λάππα, της ΣΥΝΕΤAΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, και της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αναγνώστηκε από τον κ. Θεόδωρο Τσούτσα της εταιρείας YARAHELLASSA.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Πρόεδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ κ. Ευθύμιου Βιδάλη, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Η κλειστή διαδικασία της Συνέλευσης ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Προέδρου Δ.Σ. κ. Αθ. Συριανού σχετικά με τις ενέργειες και τον σχεδιασμό των Ομάδων Εργασίας του Συνδέσμου στο πλαίσιο του έργου ACT&Grow που ανέπτυξε η νέα διοίκηση του Συνδέσμου μετά την εκλογή της το 2022.

 

Η ομιλία του Μαργαρίτη Σχοινά

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, αφού ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος για την τιμητική πρόσκληση και όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης σε ένα περίπλοκο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

 

Μεταξύ άλλων,έκανε λόγο για τρείς βασικούς άξονες πολιτικής:

 

  1. Προώθηση της ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα.

«Οι προκλήσεις για την ελληνική και ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων είναι πολλές  και περίπλοκες.  Η Ένωση το γνωρίζει και έχει κάνει προτεραιότητα την δημιουργία νέων εργαλείων για να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε. Αρχής γενομένης από το ιστορικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τα  30.5 δις ευρώ σε δάνεια και επιδοτήσεις για την περίοδο 2021- 2026 για την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 12.7 δις ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις πανελλαδικά, ένα πρωτοφανές εργαλείο που τώρα αντιγράφουν άλλα Κράτη Μέλη λόγω της αποτελεσματικότητας του, και τα 452 εκ. ευρώ σε επιδοτήσεις για τον βόρειο τομέα του Ε65 «Τρίκαλα – Εγνατία Οδό»  που θα αυξήσει την συνδεσιμότητα της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των περιφερειών σας».

 

 

  1. Tην ανάγκη μιας επανάστασης δεξιοτήτων.

«Η ανάπτυξη δεν θα ευδοκιμήσει μεσοπρόθεσμα εάν δεν επενδύσουμε σε έναν καίριο πυλώνα: τις δεξιότητες. Η Ευρώπη και η Ελλάδα χρειάζονται μια επανάσταση δεξιοτήτων, και την χρειάζονται τώρα.Γι’ αυτόν τον λογο ορίσαμε το 2023 ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, δίνοντας ώθηση σε αυτή την πιεστική πρόκληση με πρωτοβουλίες και πρωτοφανούς ευρωπαϊκούς πόρους για επενδύσεις στις δεξιότητες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ. Μονο για την Ελλάδα προβλέπονται άνω των 3.6 δις. ευρω για προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης έως το 2027.»

 

 

  1. Προστασία συνόρων της Ένωσης και η μετανάστευση

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το εργατικό δυναμικό της ΕΕ δεν επαρκεί. Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται απεγνωσμένα ένα λειτουργικό σύστημα για την οργανωμένη, νόμιμη, διοχέτευση ειδικευμένων εργαζομένων από τρίτες χώρες στις αγορές εργασίας μας. Ταυτόχρονα, έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπως κάνει η Ελλάδα εδώ και χρόνια. Σε αυτόν τον διπλό στόχο επιδιώκει το ιστορικό νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο ενέκριναν χθες τα Κράτη Μέλη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους λαϊκιστές να κυριαρχήσουν στον δημόσιο λόγο όσον αφορά τη μετανάστευση, και ο ιδιωτικός τομέας έχει βαρυσήμαντο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια αποτοξίνωσης της μετανάστευσης.»

Η εκδήλωση έκλεισε με τη διενέργεια πάνελ συζήτησης, μεταξύ του Αντιπροέδρου Ε.Ε. κ. Μαργαρίτη Σχοινά και του Προέδρου Δ.Σ. ΣΒΘΣΕ κ. Αθανάσιου Συριανού, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Σωτήρης Πολύζος, Διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού TRT.

Τα ερωτήματα και ο διάλογος κινήθηκαν γύρω από την Οικονομική Ατζέντα της ΕΕ για τη Βιομηχανία, ενώ ιδιαίτερος λόγος έγινε αναφορικά με την Ψηφιακή και κυρίως την Πράσινη Μετάβαση, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου τέθηκαν ερωτήματα όπως ‘Πως μπορεί να επιτευχθεί η ισόρροπη ανάπτυξη δεξιοτήτων σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες’, καθώς και ‘Πως μπορεί να αντιμετωπισθεί το μεγάλο έλλειμα εργατικού δυναμικού’, ενώ οι ομιλητές ερωτήθηκαν και τοποθετήθηκαν σχετικά με θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας των συνόρων.

Μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ακολούθησε δεξίωση στον εξωτερικό χώρο του ERGONSHOWGROUND, η οποία,προς τιμή των προσκεκλημένων πλαισιώθηκε μουσικά από το μουσικό σχήμα JoveNataEnsemble.

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα επισκέψεων Κώστα Τσιάρα
Επόμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Το αίσχος της παιδικής εργασίας, δεν θα εκλείψει με ευχολόγια αλλά με αγώνα για την κατάργηση του εκμεταλλευτικού συστήματος