Η Επιτροπή Πληγέντων Καμινάδων εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας. Δίνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας, την οποία θα εκφράσουμε και έμπρακτα με τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.
Ένας χρόνος έχει περάσει από την αρχή της πανδημίας και όλοι μας ζούμε τις καταστροφικές συνέπειες από την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και κυρίως από το ξεγυμνωμένο εθνικό σύστημα υγείας για το οποίο όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν εγκληματικές ευθύνες.
Έξι μήνες έχουν περάσει από τις καταστροφικές πλημμύρες στο νομό μας, γεγονός που έχει αφήσει και συνεχίζει να αφήνει ανεξίτηλες επιπτώσεις στη ζωή μας.
Αναρωτιόμαστε, τί έχει αλλάξει από τότε; Ακούμε πολλά για χρήματα που δίνονται στο νομό για αντιπλημμυρικά έργα. Όμως, τα έργα που γίνονται είναι κυρίως έργα αποκατάστασης, δηλαδή διορθώνουν και μπαλώνουν τη ζημιά που έγινε από την πλημμύρα. Δεν γίνονται έργα που θα εξασφαλίσουν την προστασία του λαού κάτω από όλες τις συνθήκες με βάση την υπάρχουσα τεράστια τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη. Τα έργα που γίνονται, ή θα γίνουν, είναι μεταξύ τους ασύνδετα, ενώ πραγματοποιούνται χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος ολοκληρωμένος και συνολικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός που να περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο, ο νομός της Καρδίτσας να πλημμυρίζει κατ’ επανάληψη και να υπάρχουν μικρές και μεγάλες καταστροφές.
Ειδικά, η καθυστέρηση κατασκευής σημαντικών έργων υποδομής, όπως τα φράγματα στον Αχελώο, αφήνουν και το λαό απροστάτευτο από τις φυσικές καταστροφές και τους αγρότες με λιγοστό και ακριβό νερό. Αντίθετα, η προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων με καταστροφικές επεμβάσεις στο περιβάλλον, όπως τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα, δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για νέες ανεξέλεγκτες φυσικές καταστροφές.
Ακούμε συνεχώς από παράγοντες της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης, ότι ο νομός επέστρεψε στην κανονικότητα. Αλήθεια για ποια κανονικότητα μιλάνε? Οι καταστροφές έχουν αφήσει πλήγματα στις υποδομές. Προφανώς, κανένα κτίριο και καμιά υποδομή δεν είναι όπως ήταν πριν. Μάλιστα ο πρόσφατος σεισμός επιβαρύνει τα ήδη πληγέντα κτίρια και εγκαταστάσεις. Ποιά είναι αυτή η κανονικότητα, όταν ακόμα και σήμερα άνθρωποι της γειτονιάς μας, που τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατάλληλα, μένουν σε συγγενείς ή αναγκάστηκαν να νοικιάσουν χωρίς να τους έχει δοθεί ακόμα ούτε καν το επίδομα ενοικίου!!;; Τραγικό παράδειγμα είναι αυτό του κατοίκου των Καμινάδων που κινδύνεψε η ζωή του όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο μισογκρεμισμένο από την πλημμύρα σπίτι του, στο οποίο έμενε γιατί δεν είχε που αλλού να μείνει! Για ποια κανονικότητα μιλάνε, όταν πριν λίγο καιρό με την πρώτη βροχή είχαμε πλημμύρες και αποκλεισμούς σε ορεινά χωριά!
Πλέον ξέρουμε καλά ότι μόνο ό οργανωμένος αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Δεν μας χαρίστηκε τίποτα τόσο καιρό! Οι όποιες αποζημιώσεις δόθηκαν ήταν κάτω από τη δική μας πίεση και τον δικό μας αγώνα , τον οποίο δώσαμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους μαγαζάτορες, τους αγρότες. Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στις 5 Οκτώβρη δείχνει το δρόμο.
Τα αιτήματά μας δεν είναι ούτε ακραία ούτε μαξιμαλιστικά, όπως βάλθηκαν να μας πείσουν η κυβέρνηση, η περιφέρεια και ο δήμος. Τα αιτήματά μας είναι ρεαλιστικά αφού υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες για την υλοποίησή τους. Για αυτό οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες και δεν δεχόμαστε να μπουν στο ζύγι κόστους-οφέλους.
Όλο αυτό το διάστημα η ομοσπονδία αγροτών, τα σωματεία εργαζομένων, οι υγειονομικοί και άλλοι φορείς δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται και να διεκδικούν μέτρα προστασίας για την υγεία, τις δουλειές μας, τις οικογένειές μας, και τις ζωές μας. Συνεχίζουμε δυναμικά των αγώνα μας!
Διεκδικούμε:
- Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
- Έλεγχος, συντήρηση και επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων (αυλακάδες, αποχετευτικό ομβρίων ) και σύνδεσή τους με άλλα έργα της περιοχής.
- Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο αρδευτικό δίκτυο για να μπορέσουν οι αγρότες να εξασφαλίσουν τη σοδειά τους.
- Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και στο οδικό, στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές όπου εμφανίζονται ακόμα προβλήματα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
- Στατικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτηρίων και αντισεισμική θωράκιση.
- Να δοθεί άμεσα το επίδομα στέγασης ,αναπληρώνοντας και τους προηγούμενους μήνες που δεν δόθηκε, στο ύψος των αναγκών κάθε οικογένειας.
- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες και ειδικά όσους έχασαν το σπίτι τους. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
- 100% αποζημιώσεις σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενος, αγρότες που έχει προκληθεί από τις καταστροφές ΙΑΝΟΥ και της πανδημίας.
- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο και στα Κέντα Υγείας του νομού που έχουν μετατραπεί σε μονάδες μίας νόσου. Να προχωρήσουν άμεσα και μαζικά οι εμβολιασμοί του πληθυσμού.
- Να στελεχωθούν δήμος και περιφέρεια με περισσότερο προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Η συντονιστική επιτροπή πληγέντων Καμινάδων, μετά από συνεδρίαση της, κατέληξε να προχωρήσει σε κινητοποίηση στην αντιπεριφέρεια Θεσσαλίας την Τρίτη 23/3.
Προχωράμε σε γενικές συνελεύσεις κατοίκων για να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω και να οργανώσουμε από κοινού την κινητοποίηση και τα επόμενα αγωνιστικά βήματα:
- Το Σάββατο 20/3 στις 5:30μ.μ. στο 11ο Δημοτικό σχολείο για την περιοχή των Σεισμοπλήκτων.
- Την Κυριακή 21/3 στις 10:30π.μ. στην πλατεία των Καμινάδων
Καλούμε τους φορείς του λαού ολόκληρου του νομού, εργατικά σωματεία, συλλόγους αγροτών και όλους τους άλλους φορείς να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα δίκαια αιτήματά μας.