Ειδήσεις

Ένα Mirage F1 στη μνήμη του Γιώργου Μπαλταδώρου – Στις 8 Αυγούστου τα αποκαλυπτήρια


Στις 8 Αυγούστου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Mirage F1 και του μνημείου που έχει κατασκευάσει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, προς τιμήν του ήρωα Γιώργου Μπαλταδώρου, που έπεσε για την υπεράσπιση της Πατρίδας το 2018 συγκλονίζοντας τόσο τη γενέθλια γη όσο και το πανελλήνιο.

Στο χωριό του αείμνηστου ιπτάμενου Σμηναγού, το Μορφοβούνι, έχει τοποθετηθεί εδώ και λίγο καιρό ένα εντυπωσιακό πολεμικό Mirage F1, όπως επίσης και ένα μνημείο με τη μορφή του ήρωα, ως ελάχιστος φόρος τιμής.

Τα αποκαλυπτήρια θα είχαν ήδη γίνει εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, όμως πλέον η ημερομηνία έχει κλειδώσει και είναι η 8η Αυγούστου.

Παράλληλα, η πλατεία του χωριού θα ονομαστεί σε «Πλατεία Γιώργου Μπαλταδώρου».

Το τελευταίο διάστημα, όμως, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ανέλαβε δυο ακόμη πρωτοβουλίες.

Όπως μας ανακοινώνει ο δήμαρχος Δ. Λ. Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, στο Μουσείο Πλαστήρα θα δημιουργηθεί ειδικός χώρος με αντικείμενα του Γιώργου Μπαλταδώρου, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται και ειδική έκδοση βιβλίου.

Πρόκειται για δυο ακόμη σημαντικές δράσεις που αναλαμβάνει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να τιμήσει τον ήρωα.

Υπενθυμίζουμε, στο σημείο αυτό, ότι ο Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν πιλότος στην 331 Μοίρα Παντός Καιρού και έχασε τη ζωή του στις 12 Απριλίου 2018 όταν το Mirage 2000-5 με το οποίο πετούσε συνετρίβη ανοιχτά της Σκύρου, επιστρέφοντας από αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών που είχαν παραβιάσει το FIR Αθηνών.

Τρία χρόνια μετά, η γενέθλια γη συνεχίζει να αποδίδει τον οφειλόμενο σεβασμό στη μνήμη του σύγχρονου αυτού ήρωα.

 

 Ποιος ήταν ο Γιώργος Μπαλταδώρος

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος είχε γεννηθεί τον Ιούνιο του 1984. Ήταν πατέρας δυο παιδιών και όσοι τον γνώριζαν μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον.

Υπηρετούσε στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Το μοιραίο αεροσκάφος είχε μετασταθμεύσει στη μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου την Μεγάλη Εβδομάδα ως ένα από τα αεροσκάφη επιφυλακής.

 

Το χρονικό της τραγωδίας με το Mirage 2000-5

Ο συναγερμός στις τάξης της Πολεμικής Αεροπορίας σήμανε λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης (12.04.2018). Τότε έγινε γνωστό πως είχε χαθεί το στίγμα αεροσκάφους Mirage 2000 – 5 που επέστρεφε στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο μετά από επιχείρηση αναχαίτισης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας «σήμερα στις 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου».

Το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας επέστρεφε στη βάση του μετά από επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών. Η πτώση του, αξίζει να σημειωθεί, δεν σχετίζεται με την αναχαίτιση. Μάλιστα, τόσο το ελληνικό υπουργείο Άμυνας όσο και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή στην πτώση του ελληνικού μαχητικού.

Ο πιλότος του δεύτερου μαχητικού ήταν εκείνος που ενημέρωσε ότι έχασε την επικοινωνία με το Mirage 2000 – 5. Το μοιραίο αεροσκάφος ανήκε στην Μοίρα 331 Παντός Καιρύ Θησέας που εδρεύει στην 104 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Είχε μετασταθμεύσει στη μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου την Μεγάλη Εβδομάδα ως ένα απο τα αεροσκάφη επιφυλακής.

Άμεσα, στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις όλων των σωμάτων για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Συμμετείχαν: η φρεγάτα ΨΑΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού που άλλαξε πορεία για να συμμετάσχει στις έρευνες, δυο ελικόπτερα Sikorsky, ένα Super Puma, κι ένα Chinook στο οποίο επιβαίνει μονάδα των ΟΥΚ. Από πλευράς Λιμενικού, στις έρευνες για τον πιλότο του μαχητικού συμμετείχαν τέσσερα σκάφη και ένα ελικόπτερο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παράταση της προθεσμίας καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων που είχαν ανασταλεί κατά το εξάμηνο μετά τον Ιανό
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για την Παρασκευή 7/5